Husker du kræftramte Ella: Sådan har hun det i dag

I 2013 lærte hele Danmark den dengang fireårige leukæmiramte Ella og hendes familie at kende, da de var med i TV 2 og Kræftens Bekæmpelses ’Knæk Cancer’-indsamling.

Ella har haft leukæmi, siden hun blev født, og lægerne prøvede ihærdigt at redde hendes liv med skrap kemoterapi og en avanceret rygmarvs-transplantation. Den hårde behandling gav heldigvis pote, og i dag er Ella erklæret rask. Sidste år forlod TV 2 Ella, da hun efter at have været lam som følge af behandlingen, netop havde lært at gå.

Se klip fra sidste års program 'Knæk Cancer - Et år efter', hvor Ella lærer at gå, ovenfor

Cykler, hinker og går på stylter

I dag kan den seksårige pige ikke bare gå, hun både sjipper, hinker, cykler og går på stylter.

- Ella er det mest stædige menneske, jeg kender. Hun er fuldstændig medicinfri og har en kæmpe appetit, både på mad og livet, siger Ellas mor Dorte Falkenberg Rasmussen, der fortæller, at Ella gerne støvsuger køleskabet for aftensmadsrester, når hun skal finde sig noget morgenmad.

Angst-provokerende at være lufthavnen uden maske

Det meste af Ellas barndom har stået på hospitalsindlæggelser, medicin, isolation og en kamp for at holde alle former for bakterier så langt væk som muligt - men alt det lader Ella til for længst at have lagt bag sig.

- Ønskefonden ’Make a Wish’ inviterede os i Disneyland i foråret, og det var et stort øjeblik, da vi stod i lufthavnen uden at skulle have maske på. Det var grænseoverskridende ikke at stå med spritservietten fremme hele tiden, og vi var på restauranter dernede, noget vi ellers aldrig har kunnet. Men Ella var ikke mærket af det. Hun badede glad i bakteriepools sammen med de andre børn, siger Dorte Falkenberg Rasmussen.

Storesøster skal lære at sætte sig selv i første række

Mens Ella drøner derudad og er næsten umærket af sin tidligere sygdom, sidder Ellas forældre Dorte og Anders Ingeman Rasmussen og hendes storesøster Nora stakåndede tilbage og har faktisk lidt svært ved at finde tilbage til hverdagen.

- Vi skal vænne os til at være en familie på fire. Vi har været splittet op på grund af indlæggelser og egentlig aldrig været vant til at være fire, forklarer Dorte Falkenberg Rasmussen og fortsætter:

- Nora har ekstra opmærksomhed på Ella og beder stadigvæk sine venner om at vaske hænder. Det skal hun lære at lægge fra sig. Hun skal lære at sætte sig selv i første række. Hun skal lære, at hun godt kan gå fra Ella og lave sine egne ting uden at føle, at hun svigter hende.

Ramt af posttraumatisk stress

De lange perioder med indlæggelser og operationer på hospitalet og ikke mindst den konstante angst for at miste Ella, der var på sit højeste, da hun lå i koma i seks uger efter rygmarvstransplantationen har også for alvor ramt Dorte Falkenberg Rasmussen, nu hvor det endelig er blevet hverdag igen.

- Lige nu er jeg sygemeldt med posttraumatisk stress. Det tager lidt tid at komme sig oven på de hårde oplevelser, hvor jeg skulle stå på vagt ved min datter, der var ved at dø, men jeg prøver så småt at komme på fode, siger hun.

Årets højdepunkter

Men selvom det tager lidt tid for familien at finde sig selv og hinanden, glæder Dorte Falkenberg Rasmussen sig over de mange små sejre, familien oplever hele tiden.

- Det var et højdepunkt, da vi holdt sidste jul sammen. Det var første jul uden kvalme, medicin og immunsvækkelse hængende over hovedet. Det var helt underligt ikke at skulle tænke på det, siger hun. 

Selvom barnets første skoledag er stort for alle forældre, var det måske særlig stort for Dorte og Anders Falkenberg Rasmussen, da Ella skulle begynde i SFO og børnehaveklasse

- Der var perioder, hvor vi ikke troede, vi skulle nå dertil. Men hun har eddermame klaret det godt, både socialt og fagligt. Hun er helt vildt glad for vennerne, men ikke topbegejstret for at gå i skole, fordi vi har brugt de mange timer, hvor hun har ligget i sengen og været syg på at lære at regne og skrive. Så hun er lidt foran de andre og keder sig, fortæller Ellas mor.  

Seneste milepæl for Ella, Nora, Dorte og Anders Falkenberg Rasmussen er deres helt nye familiemedlem, katten Simba. Hvor det tidligere var fuldstændig utænkeligt for familien at have en mulig bakteriespreder som en kat på grund af Ellas sygdom, har familien nu investeret i et husdyr.

- Vi fik en kat for en måned siden. Pigerne har altid ønsket sig husdyr, og vi har altid gerne villet have en kat, så vi fik Simba for en måned siden, fortæller Dorte Falkenberg Rasmussen. 

Selvom Ella i dag er erklæret rask er familien stadigvæk obs på de forskellige følgevirkninger behandlingen kan give. Ella kan nemlig både risikere at komme meget tidligt i puberteten eller slet ikke at komme i puberteten, fordi kemoen kan have forvirret kroppen. Indtil videre er det eneste synlige spor på Ellas hårde sygdomsforløb dog kun de tre ar, som hun har siddende ved brystet, hvor hun har haft venekateter. 

- Det klør lidt på hende, men hun har egentlig ikke noget imod det og siger, at det er fint, for så kan hun også huske, hvad hun har været igennem, fortæller Dorte Falkenberg Rasmussen. 

Knæk Cancer

  • I uge 43 sætter TV 2 for femte år i træk fokus på kræft, der er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år
  • Knæk Cancer samler penge ind til kræftforskning, patientstøtte og forebyggelse af kræft. 
  • I Knæk Cancer-ugen vil blandt andet ’Go’ aften Danmark’, ’Go’ morgen Danmark’, 'Vild med dans' og TV 2-regionernes nyhedsudsendelser sætte fokus på kræft. 
  • Du kan følge Knæk Cancer på tv, knækcancer.tv2.dk, Facebook, Instagram og via aktiviteter i hele landet
  • Knæk Cancer kulminerer i et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag 29. oktober