TV

Manden bag "Bonden": Gik i lære som murer og lærte sjakbajs-jargon

Se snigpremieren på sjette afsnit af 'Norskov' på TV 2 Play

Mandagens femte afsnit af 'Norskov' endte med, at entreprenøren Casper Bondesen eller "Bonden", som han kaldes i byen, havde en højrøstet samtale i sin carport med en af politiets hovedmistænkte i en større narkosag.

Bondens barndomsven Tom Noack overhørte samtalen og står nu i et svært dilemma mellem private hensyn og sin professionelle rolle som efterforskningsleder i politiet.

Skuespilleren Jakob Ulrik Lohmann, der spiller Bonden, synes, at det netop er den nuancerede tilgang til karaktererne i 'Norskov', der gør det så spændende at medvirke i dramaserien.

- Det er et stort privilegium at få lov at spille rollen som Bonden. Det er en kompleks rolle, der har så mange facetter. Han er en meget nuanceret person, så i virkeligheden var det ikke så nemt at sætte sig ind i rollen, som jeg troede, da jeg blev castet til rollen for tre år siden, siger Jakob Ulrik Lohmann til TV 2.

Kendte intet til håndværker- og byggebranchen

Selv om rollen som den rå og kontante Casper Bondesen tilsyneladende ligger typemæssigt lige til højrebenet for Jakob Ulrik Lohmann, har han måttet gøre en del researcharbejde for at sætte sig ind i karakteren. Blandt andet kendte han på forhånd intet til håndværker- og byggebranchen.

- Jeg har hamret et brændeskur sammen derhjemme, men det er altså ikke det samme som at have med store kontrakter og udliciteringer at gøre. Jeg anede for eksempel heller ikke, hvad det vil sige at byggemodne. Dén research har jeg skullet lave, så jeg ikke står og siger noget, jeg ikke ved, hvad betyder, forklarer 'Norskov'-skuespilleren og fortsætter.

- Det, der især var spændende for mig at vide, var jo, hvordan man får aftaler i hus og klarer sig i en verden, der handler så meget om, hvem man kender. Min figur, Bonden, vil jo gerne være byens hovedentreprenør og bygge et imperium op omkring det, så han kan blive en stor spiller, forklarer han.

I klippet øverst ses Jakob Ulrik Lohmann i rollen som Bonden, der laver en aftale med en kunde, mens hustruen, Claudia, prøver en dyr kjole  

Startede helt fra bunden som murersvend

Men i stedet for at gå direkte til kilden og aflægge besøg hos en større entreprenørvirksomhed, besluttede Jakob Ulrik Lohmann sig for at starte helt fra bunden og gå i lære som murersvend.

- Jeg er fra Skanderborg og kender rigtig mange håndværkere derfra. Så jeg har været ude som murersvend i halvanden måned hos en god ven af familien, der er murermester. Og så gik jeg rundt der og fugede nogle kirker og lærte noget jargon, lyder det med et grin fra Lohmann, som også godt kan genkende nogle af seriens karakterer fra sin egen opvækst i Østjylland.

- Bonden og nogle af de andre roller minder mig meget om nogle af de drenge og piger, for den sags skyld, som jeg er vokset op med. Min mor og far bor stadig i Skanderborg, og når jeg kommer hjem, kan jeg se, at folk, som jeg kendte for mange år siden, er blevet til sådan én som Bonden, konstaterer skuespilleren, der til daglig bor i Hvidovre sammen med sin familie.

- For jyder er det København – for københavnere er det langt ude på landet, som han siger. (Artiklen fortsætter under billedet).

Bonden er en "god dreng"

Hvorvidt Bonden har andel i kriminelle aktiviteter i 'Norskov' eller ej, vil vise sig i de kommende afsnit af TV 2-serien. Ifølge Jakob Ulrik Lohmann er hans karakter bestemt ikke "Guds bedste barn".

- For Bonden er lovligt og ulovligt altså ikke det samme som rigtigt og forkert. På klassisk jydevis laver han sine egne regler. Han er en "survivor", og han ved, hvad det kræver at få ting til at ske. Han har fuldt ud anerkendt, at det kan man ikke altid gøre, hvis man skal spille efter reglerne, siger Jakob Ulrik Lohmann og tilføjer.

- Men det er jo ikke så unuanceret, at man kan sige, at folk, der har gjort noget forkert, automatisk er fordærvede. For det er han bestemt ikke, han er ikke den mindste smule fordærvet. Han er tværtimod intakt.

- Bonden er selvsikker, stærk - og så er han en god dreng. Det er meget vigtigt. Han vil det bedste for dem, der er omkring ham, og han tager sig af sin familie. Han tager sig af sine venner, har god humor og er rar at være omkring. Og så tror jeg, han er rigtig, rigtig god at kende for mange mennesker, siger han.

En vildt turbulent periode

Ligesom de øvrige skuespillere i 'Norskov' måtte Jakob Ulrik Lohmann pendle frem og tilbage til Frederikshavn gennem det halve år, hvor optagelserne til tv-serien fandt sted i den nordjyske by.

Men for Lohmann var pendleriet ekstra udfordrende, da han samtidig med 'Norskov'-rollen også indspillede en anden større rolle i den kommende Jussi Adler Olsen-krimi 'Flaskepost fra P', som blev optaget i Tyskland.

- Jeg kørte fra Frederikshavn til Tyskland i halvanden måned hen over maj og starten af juni. Det foregik sådan, at jeg optog 10 timer oppe i Frederikshavn, og så lå jeg og sov på bagsædet af en bil, fik to timer på hotel i Hamborg, og så ud og optage 10 timer dernede og så tilbage igen, fortæller skuespilleren, der således fik vendt op og ned på dag og nat.

- Det var en helt vildt turbulent periode, som jeg heldigvis kom igennem. Producenterne på 'Norskov' var jo heldigvis så fantastisk søde ved mig, at de gav mig lov til lave det. For det var et kæmpeprojekt for mig. At de turde binde an med det, var bare stor tillid til mig. Det var flot af dem at gøre, for jeg havde meget at lave på 'Norskov' i den periode. Så det er jeg dem evigt taknemlig for.

To drømmeroller på samme tid

Jakob Ulrik Lohmann, der er uddannet fra Aarhus Teaters skuespillerskole i 2002, har tidligere medvirket i populære tv-serier som 'Anna Pihl' og 'Forbrydelsen'. Men det er først i forbindelse med 'Norskov', at han har fået en decideret hovedrolle, som han har kunnet udforske gennem en lang periode.

- Jeg har en fortid med at spille unuancerede roller, som politimand eller gangster. Så at få lov til at lave Bonden, som er en kompleks person med alle de facetter af ting, man godt kan lide og ting, man ikke kan lide, er en kæmpe gave, siger den 41-årige skuespiller og fortsætter.

-  I 'Flaskepost fra P.' har jeg også fået en drømmerolle. Her spiller jeg offeret – en far, der får kidnappet sine børn. Endda en stærkt kristen far, der får udfordret hele sit verdensbillede om, hvad det gode i mennesket er. Han er en helt anden type end Bonden, for han er i hvert fald ikke troende, slutter Jakob Ulrik Lohmann, som altså således fremover bliver et meget velkendt ansigt for danske tv-seere og biografgængere.

T2Toolbox embed

Se sjette afsnit af 'Norskov', mandag d. 26. oktober kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play

Jakob Ulrik Lohmann

* er 41 år og fra Skanderborg.

* er søn af skuespilleren Lars Lohmann.

* blev uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 2002.

* har bl.a. medvirket i filmene 'Perker', 'Se til venstre, der er en svensker', 'Drabet', 'Kartellet' og 'Kapgang'.

* har haft større biroller i tv-serierne 'Anna Pihl' og 'Forbrydelsen III'.

* har fået sin første hovedrolle i 'Norskov' som "Bonden".

* kan i 2016 opleves i den tredje Jussi Adler Olsen-krimi, 'Flaskepost fra P.'.

Fakta om 'Norskov'

* er et politidrama i 10 afsnit.

* udspiller sig i en industriby i det nordlige Danmark.

* følger politimanden Tom Noack, der vender hjem til byen, han forlod for snart 20 år siden, samt hans to barndomsvenner, Martin og "Bonden", som i mellemtiden er blevet hhv. borgmester og storentreprenør.

* har premiere mandag d. 21. september kl. 20.00 på TV 2.

Se 'Norskov' på TV 2 PLAY