TV

Hans Pilgaard ramt af kræft: Hele min verden væltede

TV 2s mangeårige vært Hans Pilgaard fik tidligere på året konstateret tarmkræft.

Det fortalte han i et indslag lørdag aften i indsamlingsshowet ’Knæk Cancer Live’.

- Hele min verden væltede, husker Hans Pilgaard om den skelsættende dag.

Læs også: Her er syv symptomer på kræft, du ikke bør overse

Det var en kirurg på Bispebjerg Hospital, der gav ham beskeden og samtidig bad ham aflyse alle planer i april og maj, fordi han skulle igennem en operation.

- ’Fuck, jeg vil ikke dø’, var det første jeg tænkte. Det andet, jeg tænkte, var: ’Stop, det er jo ikke rigtigt. Hold nu op’. Jeg havde den der følelse af, at jeg så ’manden med leen’ i øjnene, fortæller Hans Pilgaard.

- Det er fandeme hårdt. Det tærer på ens kræfter. Og på vores kræfter, fordi man jo er to om det.

Læs også: Fortæl din personlige historie om kræft her

”Jeg er ikke klar til at miste min livspartner”

For Hans Pilgaards kæreste Jobbe Hansen var det også tanken om, at han måske skulle miste sin partner, der i begyndelsen overskyggede alt.

- Døden er jo det første, man tænker på, når man hører ordet kræft. Så tænkte jeg: ’Det er jeg ikke klar til’. Jeg er simpelthen ikke klar til at miste min livspartner. Men det var også det sidste, jeg kunne finde på at sige til Hans: ’Hvad, hvis du dør?’, fortæller Jobbe Hansen og tilføjer:

- Det er jo skide farligt at tale om, men man ved jo godt, at begge tænker på det. Der ligger bare nogle ting i ordet kræft, som man ikke kan tale om.

’Manden med leen’ er på vej væk

Undersøgelserne viste, at kræften i tarmen ikke havde spredt sig til andre steder i kroppen, og i dag - et halvt år senere - har kræften sluppet sit greb om den 52-årige tv-vært.

- Det er gået op for mig - efter at ’ham med leen’ er på vej væk - at det lige så meget er dig, der har været ramt af kræft, som det er mig, siger Hans Pilgaard henvendt til Jobbe Hansen.

- Det er godt nok ikke dig, der har det fysisk, men du har det jo psykisk. Jeg er bange for at dø. Jobbe er bange for, at jeg skal dø. Vi er bange for at miste hinanden. Vi er bange for det uvisse. Bange for alle de der spørgsmål.

”Han er det vildeste og stærkeste menneske”

Hans Pilgaard fortæller også, at parret har sørget for at give hinanden plads og tid gennem hele forløbet. Og det er noget af det vigtigste for ham.

- Vi har været meget nærværende. Vi har givet plads til både at være sorgfuld, bange og håbefuld. Man skal have lov til det hele. Og man skal have lov til at sige: ’Jeg er skide bange’, siger Hans Pilgaard og peger på sin partner.

- Han er det vildeste og stærkeste menneske, jeg nogensinde i mit liv har mødt. Jeg havde aldrig klaret det her uden ham. Sådan er det.

Hans Pilgaard har de seneste tre år stået i spidsen for ’Knæk Cancer Live’. I år er han forhindret på grund af tv-optagelser i udlandet til en programserie på TV 2 FRI.

Du kan se indslaget med Hans Pilgaard og Jobbe Hansen øverst i artiklen.

Fakta om tarmkræft

  • Hvert år bliver der konstateret omkring 4.200 nye tilfælde af tarmkræft i Danmark, og årligt dør omkring 2.000 personer af sygdommen
  • Risikoen for tarmkræft stiger med alderen, og over halvdelen af tilfældene opstår hos personer mellem 50 og 74 år
  • I de fleste tilfælde kan tarmkræft behandles med operation, hvor man fjerner det stykke af tarmen, der er angrebet af kræft
  • De mest almindelige symptomer på tarmkræft er: Ændrede afføringsvaner, følelsen af at tarmen ikke tømmes helt ved toiletbesøg, blod i afføringen, uforklarlige mavesmerter og træthed. Oplever du et eller flere af disse symptomer, skal du kontakte din læge
  • Kilder: Kræftens Bekæmpelse/Afdeling for Folkeundersøgelser, Region Midtjylland

Knæk Cancer

  • I uge 43 sætter TV 2 for femte år i træk fokus på kræft, der er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år
  • Knæk Cancer samler penge ind til kræftforskning, patientstøtte og forebyggelse af kræft. 
  • I Knæk Cancer-ugen vil blandt andet ’Go’ aften Danmark’, ’Go’ morgen Danmark’, 'Vild med dans' og TV 2-regionernes nyhedsudsendelser sætte fokus på kræft. 
  • Du kan følge Knæk Cancer på tv, knækcancer.tv2.dk, Facebook, Instagram og via aktiviteter i hele landet
  • Knæk Cancer kulminerer i et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag 29. oktober