Verdens næstældste talentdeltager: Se billederne fra 91-årige Gogges lange liv
Se 'Danmark har talent' på TV 2 Play
91-årige Georg Larsen, som seerne har lært at kende som "Gogge", kan i mere end én forstand kaldes en veteran, når det gælder optrædener talentshows på tv.
Før han i efteråret 2015 første gang erobrede publikums og dommernes hjerter i 'Danmark har talent', prøvede han nemlig lykken i 'X Factor' i 2012, hvor han nåede at deltage i fem programmer.
Gogge kan samtidig bryste sig af at være verdens næstældste talentdeltager, kun overgået af britiske Ted Hall, som var 92 år, da han i 2011 deltog i 'Britain's Got Talent'. I den kommende uge fylder Gogge i øvrigt også 92 år!
- Jeg prøver at samle så mange oplevelser som muligt i livet, siger Gogge til TV 2 som forklaring på sin aldrig svigtende eventyrlyst, der gennem tiden har givet ham mange mindeværdige øjeblikke.
Her nedenfor kan du se en række privatfotos fra Gogges lange liv og få historien bag hvert billede.
Georg Larsen alias Gogge blev født d. 26. februar 1924 og tilbragte sit første år i en lille, mørk stuelejlighed på Griffenfeldsgade 25 i det nordlige København.
- Det var sådan en lejlighed, hvor man gik direkte ind i køkkenet, og der var petroleumslamper. Det var en sørgelig tid dengang. Senere fik vi dog elektrisk lys med en 15 watts pære, fortæller Gogge.
Familien flyttede herefter til en baggårdslejlighed på Estlandsgade 6 på Vesterbro, hvor Gogge boede, indtil han var 10 år gammel. Han havde fem søskende, og da hans far ofte var arbejdsløs i lange perioder, var der ikke mange penge til at forsørge familien med.
- Jeg havde ingen underbukser. Så fattige var vi. Jeg havde kun et par korte bukser og et par plusfours (korte "pludrebukser", red.) og to skjorter, forklarer han.
På billedet oven for har Gogge dog fået et sæt matrostøj på i anledning af, at han og hans lillebror Leif skulle til fotografen. Leif, som var 17 måneder yngre end Gogge, døde for seks år siden.
Hjemme i baggården på Estlandsgade legede Gogge tit med de andre unger, som boede der. Én gang om året kom en baggårdsfotograf forbi og tog et billede af børnene, som forældrene så blev tilbudt at købe. I 1929 fik fotografen heldet med sig og fik solgt et billede Gogge og hans legekammerater. Gogge ses bagerst til højre på billedet under krydset.
Året før Gogge flyttede til Amager, hvor han har boet lige siden, var han ni år gammel og gik på Oehlenschlægersgades Skole på Vesterbro i København. Dengang var der lige så mange børn i klassen, som der er i dag, og i Gogges klasse var der 32 elever.
Efter skoletid havde Gogge et fritidsjob med at sælge Gogge frugt og grønsager fra en lille ladvogn på gaden over for skolen. Alt kostede 25 øre, om det så var to bundter radiser eller et kilo kartofler. Det tjente han to kroner om ugen på, og det rakte til et måltid til hele familien. Træet, som han sad under, står stadig på gadehjørnet den dag i dag.
Da Gogge som tiårig begyndte på Østrigsgades Skole på Amager, fik han Mads Hartling som klasselærer. Han var politiker, og hans søn Poul Hartling blev senere landets statsminister.
Ved sin konfirmation i 1937 i Nathanaels Kirke, der ligger på Holmbladsgade på Amager, fik den 13-årige Gogge skænket noget pænt tøj af en velgørende organisation på Christianshavn, der hed "Bien". Ellers havde han ikke fået lov til at blive konfirmeret.
Gogge har altid været lidt af en vandhund, og som ung tog han ofte ned på Amager Strand sammen med en gruppe andre unge mennesker i nabolaget.
Mens Gogge var mellem 14 og 18 år arbejdede han som piccolo i B.T. Centralen, som lå på et hjørne ved Strøget i København. Som 17-årig brugte han nogle af sine opsparede penge for at få taget nogle gode portrætbilleder i ægte Hollywood-stil hos Stella Nova, som lå tæt ved B.T. Centralen.
Den 4. juni 1949 blev den 25-årige Gogge gift med Jytte, som han mødte ved en festlig sammenkomst på Amagerbrogade, hvor han tog mod til sig og bød hende op til dans. Da de mødtes, arbejdede Jytte som bundtmagerske, men Gogge fik hende snart overtalt til at gå hjemme i deres villa på Ceylonvej.
- Jeg sagde til hende, at hvis jeg tog to teatervagter (*) om ugen, kunne jeg tjene det samme på det, som hun tjente på en hel uges arbejde, fortæller Gokke.
(*) Teatervagter var noget, som brandmænd kunne melde sig til på blandt andet Det kongelige Teater, hvor de holdt opsyn under forestillingerne.
Gogge var soldat fra 1945-1946, hvor han blandt andet gik vagt nede ved grænsen mellem Danmark og Tyskland.
Umiddelbart efter soldatertiden, mødte han tilfældigt en gammel bekendt, som netop var begyndt ved brandvæsnet, og han fortalte, at de søgte flere folk. Så Gogge tog straks affære og blev snart ansat som reservechauffør ved forskellige brandstationer, dvs. at han i begyndelsen trådte til, når der var sygemeldinger.
Allerede i en helt ung alder viste Gogge evner som sanger, og han optrådte første gang for et stort publikum i 1937, hvor han var 13 år gammel. Det var sammen med en gruppe andre drenge i FDF (Frivillig Drenge Forbund), hvor de sang for 5000 mennesker i Forum.
Siden har Gogge ofte optrådt med sang, blandt andet i forskellige revyer.
Siden 1947 har Gogge været medlem af Christianshavns Idræts Klub (CIK), hvor han deltaget i mange forskellige sportsgrene og aktiviteter, deriblandt bordtennis. I dag er han æresmedlem og spiller stadig billard hver tirsdag. Hans kone, Jytte, blev også medlem, da de to mødte hinanden, og hun spillede bl.a. håndbold og dyrkede gymnastik.
Gogge blev først far i en forholdsvis sen alder, og har kun fået to børn.
- Konen ville ikke ligge stille, som den altid spøgefulde Gogge siger som forklaring.
Han og hustruen Jytte har dog gennem tiden haft omkring 18 plejebørn i deres hjem.
Når Gogge tager rundt og holder foredrag om sit lange liv, fortæller han blandt andet om nogle af de dramatiske oplevelser han har haft som brandmand. Deriblandt husker han en situation tilbage i 1951, hvor han egentlig skulle have været med ude for at slukke en stor brand på Holmen, men i sidste øjeblik blev han kaldt et andet sted hen for at vikariere for en syg brandmand i et andet område af byen. Dét reddede formentlig hans liv.
- Jeg kan prise mig lykkelig for, at jeg var ude som erstatningschauffør den dag, for ellers var jeg højst sandsynligt endt blandt ofrene ved eksplosionen i den store lagerhal på Holmen, hvor 11 brandmand omkom, fortæller Gogge.
Hver anden dag havde Gogge en 24 timers-vagt i brandvæsnet, og han mener, det var godt for ægteskabet.
- Selv om jeg var gift med min kone i 60 år, har vi faktisk kun været sammen halvdelen af tiden, fordi jeg var så meget væk. Hvis der var en lille kurre på tråden, når jeg tog afsted om morgenen, så var den helt udvisket, når jeg kom hjem morgenen efter, siger Gogge.
Gogge er god til at lave mad, og det skyldes blandt andet, at han gennem mange år har stået for madlavningen på de brandstationer, han har været ansat på. Han har også lavet mad i kantinen hos CIF og ofte inviteret kolleger og venner hjem til store frokostarrangementer. I en alder af 91 år fortsætter Gogge sin daglige madlavning.
- Det ville da være frygteligt, hvis jeg skulle være tvunget til at spise fastfood eller færdigmad, konstaterer Gogge.
Gogge nåede at være brandmand i 40 år - fra 1948-1948. Billedet ovenfor blev taget på hans sidste arbejdsdag, før han gik på pension.