TV

Lykkedes aldrig for Kløvedal: Her får Familien Beha den store drøm opfyldt

Se 'Kurs mod fjerne kyster' på TV 2 PLAY.

Det har været en livslang drøm for Mikkel Beha Erichsen at få lov at besøge øen Pitcairn, og i denne uges afsnit af 'Kurs mod fjerne kyster' går drømmen i opfyldelse.

Øen ligger langt ude i Stillehavet og er sidste stop, før man kommer til Antarktis. For at komme dertil skal man med fly og derefter sejle med et fragtskib på en to dage lang rejse. Og for at det ikke skal være løgn, kommer fragtskibet kun til øen fire gange i løbet af et år.

Med sejlskib er det noget nær umuligt at komme til øen, fordi ankerforholdene er så dårlige. Med andre ord er Pitcairn meget svært fremkommelig. Men det lykkedes for Mikkel, Marian og Alfred at komme dertil.

- Det her er det vildeste. Det er jo den mindste ø ude i midten af ingenting, udbryder Mikkel Beha Erichsen begejstret, da de ankommer til øen i en langbåd, der har hentet dem ude ved fragtskibet.

Motorstop er tæt på at ødelægge drømmen - igen

Drømmen om at komme i land på Pitcairn er ikke bare Mikkel Beha Erichsens. Også hans far Troels Kløvedal har forsøgt at komme i land på en af sejladserne med Nordkaperen.

- Det var lige her (ud for øen, red.), min far måtte opgive drømmen om at komme i land på mytteristernes ø. Nordkaperen havde fået vand i motoren, og det var for risikabelt at smide anker ud for de skarpe klipper uden en motor, der skulle kunne få dem væk igen, hvis vinden vendte, fortæller Mikkel Beha Erichsen.

Hans egen tur til øen blev dog heller ikke helt som forventet. Midt om natten, mens de ligger i deres køjer, hører Mikkel Beha pludselig, at motoren er gået i stykker. Se hvordan, der går for sig i videoen herunder.

Smed kaptajnen over bord

Grunden til, at øen er en drøm at besøge for sejlerfamilien, skyldes øens historie. De 48 indbyggere, der i dag bor på øen, er nemlig alle efterkommere af mytteristerne på det engelske flådeskib Bounty.

Bounty var sendt til Fransk Polynesien midt i Stillehavet i 1789 for at hente brødfrugter, der skulle med hjem til England, men undervejs bliver flere af skibets besætningsmedlemmer forelsket i nogle tahitianske kvinder, og derfor får de lyst til at blive i Fransk Polynesien. Kaptajnen på Bounty beordrer dem dog hjemad, men besætningen anført af styrmanden Fletcher Christian beslutter, at de ikke vil hjem, og mandskabet begår derfor mytteri. De smider kaptajnen og et par andre besætningsmedlemmer ned i en jolle og efterlader dem midt i Stillehavet, hvorefter de med deres tahitianske kvinder og seks tahitianske mænd søger tilflugt på øen Pitcairn.

Ud for øen brænder de Bounty i håbet om, at den engelske hær ikke vil finde dem. Hjemme i England blev man dengang - hvor mytteriet blev begået - dømt til døden for den slags. De er derfor tvunget til at søge tilflugt på den mest øde af alle øer - nemlig Pitcairn. Og her lever syvende og ottende generation af mytteristerne altså stadig helt afskåret fra resten af verden.

Den sidste mytterist benådes

- Der er kun en by på Pitcairn. Adams Havn hedder den - opkaldt efter John Adams, som er den længst levende af mytteristerne, fortæller Mikkel Beha Erichsen

De fleste af de oprindelige mytterister levede ikke i særlig mange år, fordi de blev uvenner og slog hinanden ihjel, men John Adams overlevede og opbyggede det øsamfund, som stadig består i dag. John Adams endte med at blive benådet af det engelske kongehus, fordi han - trods mytteri - havde formået at skabe et velfungerende samfund.

Øen hører stadig under Storbritannien og commonwealth. Når børnene er 13 år skal de derfor i skole og er så nødt til at tage til New Zealand. Mange af dem kommer aldrig tilbage på Pitcairn og bor igen, så der er ikke mange unge tilbage på øen, men samfundet på den sagnomspundne ø håber på at overleve og har derfor åbnet op for tilflyttere, der ikke er efterkommere af mytteristerne.

Sæson 3: Kurs mod fjerne kyster

Mikkel Beha Erichsens sønner, Theis og Emil, er taget ud på en tre år lang jordomsejling i familiens sejlskib Havana. De begynder nu på rejsens anden halvdel i Fransk Polynesien, hvor Mikkel Beha Erichsen påmønstrer skibet.

Havana er efterhånden blevet slidt, så familien sætter kurs mod Tahiti, hvor båden skal på land og gøres klar til sidste halvdel af rejsen. Derefter fortsætter turen i Stillehavet til historiske steder. Familien går i land på øen Pitcairn, hvor mytteristerne fra Bounty søgte skjul. Undervands bliver de på et dyk klogere på 2. Verdenskrig. Og ovenvande kommer de tættere på Stillehavs-befolkningen.

Det hele finder sted på TV 2 tirsdag klokken 20 eller på TV 2 PLAY.

Følg med på Facebook

Knap 188.000 danskere har allerede vendt tommelfingeren opad til 'Kurs mod fjerne kyster'. Du kan gøre det samme på den officielle Facebook-side her