Kvinder vil nedbryde tabuer: Sådan joker vi om cancer
Det er okay at spørge, grine og tale om kræft, mener to kvinder, som turnerer landet rundt med foredrag. Få ekspertens råd til at håndtere kræft her.
Skal vi tale om døden, og er det okay at gøre grin med nogen, som har fået en cancer-diagnose?
Ja, mener de to kvinder Dorthe Larsen og Jane Wraae, som turnerer landet rundt og holder foredrag for at sætte fokus på det, som mange ikke snakker om eller har svært ved at tale om; kræft.
- Vi forsøger at skubbe til tabuerne. Selvfølgelig er det vildt hårdt, og man er bange, men det hjælper at snakke om sygdommen, forklarer Jane Wraae, som selv har været syg med brystkræft.
- Når folk ikke spurgte ind til sygdommen, var det ofte fordi, de var bange for, at jeg skulle blive ked af det. Men jeg var jo ked af det i forvejen. Jeg var ved at skide i bukserne, tilføjer hun.
Sorgen skal bearbejdes
Dorthe Larsen var selv 26 år gammel, da hun mistede sin mor til lungekræft. Først mange år senere fik hun bearbejdet sorgen, og det duer ikke, når man ikke får talt om kræftsygdommen - og døden.
- Jane og jeg rejser rundt og snakker om det, alle frygter - nemlig død og sygdom. For man skal snakke om det. Det er forløsende, understreger hun.
Fra hjemmekontoret i lejligheden på Frederiksberg i København arrangerer de to kvinder, som har holdt foredrag det seneste år og skrevet en bog om kræft, den kommende tids tætpakkede kalender.
- Folk kommer langvejs fra for at være med, og vi kan mærke, at stort set alle, vi møder, har haft sygdommen inde på livet på den ene eller den anden måde. Det betyder noget for folk, siger Dorthe Larsen.
Vigtigheden af handlekraft
Ifølge de to kvinder skal man både som syg og pårørende være opmærksom på flere ting, når det kommer til at tale om den dødelige sygdom, som hvert år rammer mere end 35.000 danskere.
Det er blandt andet bandlyst som pårørende at sige sætningen 'du kan bare ringe' eller spørge 'er der noget, jeg kan gøre?', mener de.
- Når man er syg, har man ikke overskud til at tage stilling til det. Man skal som pårørende derfor selv skabe handling og møve på, fastslår Dorthe Larsen.
Latter og humor hjælper
Jane Wraae tilføjer, at det ikke nødvendigvis skal være 'tungt' at snakke om cancer.
- Vi bruger meget humor. Sort humor. Latter kan meget, og det handler mange gange om at få svesken på disken, siger hun og nævner et eksempel, fra da hun havde fået fjernet brysterne og ikke kunne finde sine brystproteser i hjemmet.
- Vi grinte tit af, at så havde jeg smidt dem på køkkenbordet eller badeværelset. Og så rendte jeg rundt og råbte højt, om der var nogen, som havde set mine bryster, griner Jane Wraae, som i dag har valgt at gå uden proteserne.
Du kan høre et klip fra et af Dothe Larsen og Jane Wraaes foredrag nedenfor:
I oktober skal kvinderne for første gang holde foredrag for firmaer om, hvordan man håndterer, når en kollega får kræft.
- Det bliver meget spændende. Vi kan ikke nedbryde tabuet ved at tale om det, men vi kan gøre ensomheden mindre, siger Dorthe Larsen.
Lyt til dig selv
Psykolog Jette Winge fra Kræftens Bekæmpelse understreger, at der er flere ting, man både som kræftsyg og som pårørende skal overveje og tænke over, når kræften rammer.
Læs hendes råd til at håndtere sygdommen nedenfor: