Seks råd: Det kan du selv gøre for at forebygge kræft

Fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges, det viser forskning. Og ved at følge nogle konkrete råd kan du selv gøre noget for at nedsætte din risiko for at få kræft.

I befolkningsundersøgelsen 'Kost, kræft og helbred’, der er lavet af forskningsleder Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse, har man undersøgt, hvordan livsstil og kostvaner hænger sammen med forekomsten af kræftsygdomme.

Læs også: Her er syv symptomer på kræft, du ikke bør overse

Her ser man eksempelvis på, hvor mange rygere og overvægtige der får kræft. Det giver et fingerpeg om, hvor meget der kan forebygges, fortæller forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, Anne Tjønneland, der har beskæftiget sig med befolkningsundersøgelsen i 20 år.

- Der er dog ikke nogen garantier. Forekomsten af kræft spiller også sammen med de gener, vi er udstyret med, og det betyder, at du godt kan få kræft, selvom du følger nogle konkrete råd, siger hun til TV 2.

- Vi kender alle historier om bedstemødre på 95 år, der har røget som en skorsten hele livet uden at få kræft, men man kan også få kræft, selvom man kun har røget nogle få år. Her er det samspillet mellem genetik og livsstil, der spiller ind, og det er vi med Knæk Cancer-penge er i gang med at blive klogere på ved at udvide befolkningsundersøgelsen, siger Anne Tjønneland.

Læs mere om 'Kost, kræft og helbred - Næste generationer'

Rygning er den helt store synder

Vil du nedsætte din risiko for at få kræft, er der en lang række råd, du kan følge. Det vigtigste er, at du lader være med at ryge, forklarer Anne Tjønneland. Op mod 30 procent af alle kræfttilfælde skyldes ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse netop rygning.

- Vi kan virkelig vinde noget, hvis danskerne holder op med at ryge. Der er rigtig mange sygdomme - ikke kun kræftsygdomme - der er forbundet med rygning, så det er råd nummer et. Det er der ingen diskussion om, siger hun.

Undgå overvægt og inaktivitet

Et andet vigtigt råd er, at du skal sørge for at holde vægten, da en lang række kræftsygdomme ifølge Anne Tjønneland er kædet sammen med det at være overvægtig.

- Sørg for ikke at spise for mange kalorier. Gå efter grøntsager, fuldkorn og frugt, og spis magert kød og fisk. Det er nemmest at holde vægten, hvis du undgår sukker og fedtholdige produkter og vælger fødevarer, som holder dig mæt længe, råder hun.

Hun understreger, at fysisk aktivitet også er afgørende, når du vil gøre en indsats for at forebygge kræft. Motion har især en effekt i forhold til hyppige kræftformer som kræft i tyktarmen, brystkræft for kvinder og prostatakræft for mænd.

Herunder kan du se nogle af Kræftens Bekæmpelses råd om forebyggelse af kræft. Rådene tager udgangspunkt i de europæiske kræftråd, som førende kræftforskere i Europa står bag.

Seks råd, der kan forebygge kræft

Bliv røgfri

Bliv røgfri

Rygning er årsag til 25 til 30 procent af samtlige tilfælde af kræft i de udviklede lande. Langt de fleste tilfælde af lungekræft skyldes rygning, men rygning er også årsag til andre kræftsygdomme.

Foto: Scanpix

Undgå overvægt

Undgå overvægt

I de vestlige lande udgør overvægt - næstefter rygning - den største risiko for at udvikle en lang række sygdomme. Blandt andet kræft. Derfor er det vigtigt at holde vægten.

Foto: Scanpix

Bevæg dig

Bevæg dig

Undersøgelser viser, at fysisk aktivitet, hvor du får pulsen op, forebygger kræft. Det gælder især for kræft i tyktarmen, men der er også tegn på, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen for kræft i bryst og prostata.

Foto: Polfoto

Spis sundt

Spis sundt

Alle voksne bør spise mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Du skal også spise fuldkornsprodukter. Mindst halvdelen af de kornprodukter, du spiser, bør indeholde fuldkorn.

Læs Fødevarestyrelsens officielle kostråd her

Foto: Scanpix

Drik mindre alkohol

Drik mindre alkohol

Selvom man siger, at en lille smule alkohol er godt mod hjertekarsygdomme, er alkohol med til at danne og forstærke kræftfremkaldende stoffer. Hvis du vil forebygge kræft, bør du som mand holde dig til maksimum to genstande om dagen, og som kvinde bør du ikke drikke mere end en enkelt genstand om dagen.

Foto: Scanpix

Pas på solen

Pas på solen

Solens ultraviolette stråler kan give kræft i huden. Den bedste måde at beskytte sig på er ved at undgå middagssolen og bruge solcreme og -hat. Desuden bør du undgå at solarier.

Foto: Polfoto

Du kan se alle Kræftens Bekæmpelses forebyggelsesråd og læse mere om de enkelte råd her.

Befolkningsundersøgelsen

  • Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred’ har fra 1993 til 1997 samlet oplysninger fra over 57.000 danskere i alderen 50 til 64 år
  • De har doneret blod-, urin- og fedtvævsprøver, negleklip samt information om deres kost og livsstil, som indtil videre har bidraget til mere end 600 nationale og internationale forskningsprojekter
  • Kræftens Bekæmpelse er netop gået i gang med en udvidelse af den oprindelige undersøgelse. Under titlen ’Kost, kræft og helbred - Næste generationer’ vil forskerne lave en ny stor indsamling af data fra børn og børnebørn til de mange tusinde deltagere
  • Målet er at forbedre danskernes levevaner og forebygge sygdomme

Knæk Cancer

  • I uge 43 sætter TV 2 for femte år i træk fokus på kræft, der er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år
  • Knæk Cancer samler penge ind til kræftforskning, patientstøtte og forebyggelse af kræft. 
  • I Knæk Cancer-ugen vil blandt andet ’Go’ aften Danmark’, ’Go’ morgen Danmark’, 'Vild med dans' og TV 2-regionernes nyhedsudsendelser sætte fokus på kræft. 
  • Du kan følge Knæk Cancer på tv, knækcancer.tv2.dk, Facebook, Instagram og via aktiviteter i hele landet
  • Knæk Cancer kulminerer i et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag 29. oktober