Tv

Rådgiver deler råd, som alle lottospillere bør kende

De har rådgivet hundredvis af nyslåede millionærer. Her afslører de deres råd til både lottomillionærer og lottospillere. Særligt ét råd er vigtigt.

6 millioner, 15 millioner eller flere hundrede millioner kroner.

Det er sådanne voldsomme beløb, heldige danskere engang imellem vinder i lotto. Når beløbene er så store, kan det faktisk være svært for vinderne at forstå, hvor langt pengene egentlig rækker.

Millionærrådgiverne

 • De, der vinder mere end 1,5 millioner kroner eller derover hos Danske Spil, får tilbud om rådgivning.
 • Millionærrådgiverne er Arne Lenstrup og Harry Aamann. De har begge karrierer som revisorer bag sig.

Kilde: Danske Spil.

Det fortæller millionærrådgiver hos Danske Spil Arne Lenstrup, der for at illustrere, hvor mange penge der er tale om, sætter et regnestykke op for vinderne.

- Hvis du har vundet 10 millioner kroner, så kan du have 200.000 kroner til dig selv hvert år efter skat i 50 år. Det er en rigtig god måde at illustrere, hvad så mange penge betyder, siger Arne Lenstrup.

Har rådgivet flere hundrede lottomillionærer

Sammen med kollegaen Harry Aamann har han gennem de seneste 16 år rådgivet flere hundrede lottomillionærer om, hvordan de bedst håndterer de nyvundne millioner.

Arne Lenstrup rådgiver de lottovindere, der bor på Sjælland og på Fyn.

Millionærrådgivernes råd til vinderne

 • Indfri din gæld.
 • Køb, hvad du ønsker af biler, hus og sommerhus.
 • Overvej gaver til børn og børnebørn.
 • Forkæl dig selv og dine nærmeste.
 • Invester i værdipapirer, så du trygt kan se fremtiden i møde.

Kilde: Millionærrådgiverne Harry Aamann og Arne Lenstrup.

De to rådgivere ved derfor også bedre end nogen andre, hvordan lottovinderne typisk reagerer.

- De tror ikke, det er rigtigt, at de har vundet. Det er den første reaktion. De får mand, kone og børn til at tjekke tallene, og stadig er folk i tvivl, om de virkelig har vundet så mange penge, fortæller Arne Lenstrup, der har rådgivet lottovindere på Sjælland og Fyn gennem 16 år.

Den vidunderlige Mercedes

Når nyheden stille og roligt begynder at gå op for folk, er det typisk en større bil, der bliver revet ned fra hylderne.

- Der er nogen, som realiserer drømmen om at købe den vidunderlige Mercedes, som de godt kan lide. De allerfleste, jeg har været ude at besøge, har gået og filosoferet over, om de skal købe sådan en flot bil. De fleste ender dog med at købe en fornuftig bil, som er væsentligt større end den, de havde i forvejen, siger Arne Lenstrup og uddyber:

- Så køber de en Mondeo med pænt og godt ekstraudstyr.​

Harry Aamann (tv.) rådgiver dem, der vinder de store lottogevinster i Jylland. På billedet er han ude at rådgive et landmandspar, der vandt 6 millioner kroner.

​- Udover bilen er der mange, der fråser med en udlandsrejse. Så tager de for eksempel til Australien eller en anden speciel rejse, som de ellers ikke ville have haft råd til, siger Arne Lenstrup og understreger, at langt de fleste - bortset fra biler og rejser - er fornuftige, når de spenderer pengene.

Millionærrådgiver Harry Aamann rådgiver her et heldigt landmandspar, der har vundet 6 millioner kroner. Video: Thomas Lee Christensen

Dette råd får de fleste millionærer

Langt de fleste følger dog også det råd, der går igen, hver gang de to rådgivere besøger en ny vinder; rådet om at fjerne den gæld, de har.

De ti største lottogevinster i Danmark

 • 315.009.958 kr i Eurojackpot, 2015 – Kvickly i Helsingør
 • 148.183.435 kr i Eurojackpot, 2017 - Spar i Hjørring
 • 140.358.416 kr i Onsdags Lotto, 2016 – Q8 i Vejle
 • 135.177.015 kr i Eurojackpot, 2012 – Kiosken på Herlev Sygehus
 • 114.000.000 kr i Eurojackpot, 2017 – Super Brugsen i Ølsted
 • 63.257.880 kr i Eurojackpot, 2017 – Super Brugsen i Sakskøbing
 • 56.789.170 kr i Onsdags Lotto, 2013 – PLUS abonnement
 • 50.000.000 kr i Joker, 2015 – på Frederiksberg
 • 49.937.681 kr i – Onsdags Lotto, 2012 – Boulevard Kiosken i Vordingborg
 • 46.953.221 kr i Vikinglotto, 2017 – Guldbageren i Vordingborg

Kilde: Danske Spil

- Jeg starter næsten altid min rådgivning med at spørge vinderne, om de har gæld. Der, hvor man kan tjene mest, er ved at fjerne gæld. Fjerner du din gæld, betyder det ofte, at du hver måned i mange år slipper for at betale flere tusinde kroner i gældsrenter, og så føler du virkelig, at du har vundet, siger han.

Kollegaen Harry Aamann, der rådgiver vinderne i Jylland, bakker op:

- Har man mulighed for at indfri gæld, så er det klart en god idé. Indfri den dyreste gæld først. Det er en absolut risikofri investering. Det er også et godt råd til folk, der ikke har vundet; det er en god idé at betale af på den dyreste gæld først, siger Harry Aamann.

Nye køkkener og lækre boliger

Rådgivningen varer ofte halvanden time og foregår typisk på vinderens egen bopæl, så vinderen føler sig hjemme og godt tilpas under rådgivningen, fortæller Arne Lenstrup.

Millionærrådgiver Harry Aamann anbefaler lottomillionærerne at betale deres gæld. Det er nemlig en risikofri investering, som også folk med en almindelig økonomi kan have stor gavn af at følge, siger han.

- Når jeg kommer ud i folks hjem, giver det mig desuden en fornemmelse af, hvad den økonomiske situation er hos vinderen, siger han.

Udover rejser, biler og indfrielse af gæld har mange vindere også et ønske om at lave forbedringer i deres bolig. Andre flytter til noget bedre.

- Det er svært at værdiansætte eksempelvis et nyt køkken. Min opfattelse er, at hvis man bruger penge på noget, der gør, at man bliver glad, hver gang man sætter nøglen i sit eget hjem, så er det saftsuseme mange penge værd, siger Arne Lenstrup.

Der er mange nye økonomiske "problemstillinger" at forholde sig til, når man pludselig bliver lottomillionær.

Lav et testamente

Andre bruger gevinsterne på at holde runde fødselsdage for venner og familie, mens andre igen inviterer familien med på ferie.

Chancen for at vinde hovedpræmien i forskellige spil

 • Lotto (lørdag): 1 til 8.347.680
 • Viking Lotto (Onsdag): 1 til 98.172.026
 • Eurojackpot: 1 til 95.344.200
 • Joker: 1 til 10.000.000
 • Julekalender fra Danske Spil: 1 til 504.000
 • Klasselotteriet: 1 til 154.000
 • Landbrugslotteriet: 1 til 210.000
 • Varelotteriet: 1 til 205.000

Kilder: Danske Spil, Klasselotteriet, Varelotteriet og Landbrugslotteriet.

Ligeledes anbefaler de vinderne af de store gevinster, at de overvejer at lave et testamente.

- Det afhænger af, hvor gammel vinderen er. Men vi snakker ofte om, hvordan vinderen ønsker, pengene skal fordeles, når vinderen en dag ikke er der mere.

Ud at slå til Søren

Når det angår vinderne, er den ældste halvdel af befolkningen i overtal.

- Men jeg har også været ude hos studerende, hvor det har været helt vidunderligt at sidde og snakke med en, der siger, ”neeej, nu kan jeg altså nøjes med at tage de job, der har med min uddannelse at gøre. Jeg behøver ikke at tænke på, at jeg også skal have noget at spise, for det har jeg fået råd til nu”, fortæller Arne Lenstrup.

Han peger ligeledes på, at der er enkelte, der slet ikke ønsker et besøg af rådgiveren.

- Det er typisk dem, der godt ved, at de har lyst til at bruge pengene på noget, der ikke er fornuftigt. De vil ud at slå til Søren, tage nogle rejser til fremmede øer og bruge pengene, inden der går så forfærdeligt længe. Det er den type, der tænker, at når der er penge på kontoen, så skal der ske noget. Der er vi heldigvis så forskellige som mennesker, siger han.

Spil sammen med dine børn, og spar gaveafgifter

Udover råd om, hvordan lottovinderne med fordel kan spendere millionerne, har millionærrådgiverne også et råd til dem, der spiller lotto.

Gaveafgift

Mange lottomillionærer ønsker efter gevinsten at give noget til nær familie, eksempelvis til deres børn.

Man må i 2018 give 64.300 kroner skattefrit til alle børn, børnebørn, stedbørn, forældre og bedsteforældre.

Giver du mere end 64.300 kroner til hver enkelt person, skal de pågældende personer betale gaveafgift på 15 procent af hele beløbet.

Ved I allerede, at I vil dele en eventuel gevinst i familien, er det en mulighed, at I spiller sammen. På den måde deler I også eventuelle fremtidige gevinster, uden at der skal betales afgifter, lyder rådet fra millionærrådgiver Arne Lenstrup.

Et råd, der kan være godt at kende, når man spiller, afslører de to, er, at det kan være en fordel at spille lotto sammen med andre, eventuelt familien. I det tilfælde man gerne vil dele eventuelle gevinster, skal man nemlig ikke betale afgifter, hvis man har spillet sammen. Da bliver gevinsten blot delt imellem dem, der har en andel i kuponen.

Hvis en person derimod spiller lotto alene og efter en stor gevinst ønsker at give børnene en pengegave, skal der betales 15 procent i gaveafgift af det beløb, der overstiger 64.300 kroner.

Millionærrådgiver Arne Lenstrup påpeger, at det kan være en god ide at spille lotto med sine familiemedlemmer, hvis man gerne vil dele eventuelle gevinster. På den måde undgår man nemlig afgifter.

Har du og dit barn spillet sammen, og vinder I på kuponen, skal du oplyse det til Danske Spil, inden gevinsten bliver udbetalt. Herefter bliver pengene udbetalt med den procentdel, I oplyser, I hver især har ejet af kuponen. Det kan være, at I har ejet halvdelen hver, og så bliver gevinsten splittet og udbetalt i to dele. Det kan ligeledes være, at forældrene har ejet 80 procent, og at hvert af børnene har ejet 10 procent. I så fald bliver en eventuel gevinst udbetalt efter den fordeling, fortæller Arne Lenstrup.

- Det er smart, for så er der ikke nogen yderligere afgift involveret. Derfor er det da en god idé at spille sammen med ens børn, siger Arne Lenstrup.

Han påpeger, at det i det tilfælde er vigtigt at oplyse til Danske Spil, at man har spillet sammen, inden gevinsten bliver udbetalt.

Fem råd til millionærerne

Når de to rådgivere kommer ud til de nyslåede millionærer, rådgiver de generelt ud fra den enkeltes situation. Der er dog en række råd, der ofte går igen i rådgivningen. Herunder kan du se fem gode råd, som de to erfarne millionærrådgivere typisk giver vinderne:

 1. Indfri din gæld.
 2. Køb, hvad du ønsker af biler, hus og sommerhus.
 3. Overvej gaver til børn og børnebørn.
 4. Forkæl dig selv og dine nærmeste.
 5. Invester i værdipapirer, så du trygt kan se fremtiden i møde.​