Tv

Adopterede Amy har to hjemlande: - Jeg vil altid være splittet

Amy Steen blev bortadopteret som ni-tiårig i 2009 og genså først sit fødeland Etiopien syv år senere. Nu føler hun sig halvt etiopisk og halvt dansk.

I mange år måtte Amy Steen kæmpe for at få lov til at vende hjem til sit fødeland, Etiopien, som hverken hendes adoptivforældre eller de danske myndigheder ville give hende lov til at besøge.

Da hun endelig blev genforenet med sin biologiske familie i 2016, var det så fantastisk en oplevelse, at hun har været afsted to gange siden.

Det seneste ophold varede i fire måneder, fra august til november.

- Jeg kunne slet ikke få nok af at kramme min mor og min søster Beti, som jeg ikke havde set i syv år. Der gik lang tid, før jeg følte mig helt mættet med kærlighed, siger Amy Steen til TV 2.

Da hun rejste tilbage fra Etiopien sidst i november, tog hun sin to år ældre søster, Beti, med sig.

 Nu kan de sammen fejre premieren på dokumentarfilmen 'Amys vilje', der har fulgt dem begge siden 2013 og frem til i sommer.

Amy Steen (t.h.) og hendes etiopiske søster, Beti, har efterhånden indhentet de tabte år og genfundet deres tætte forhold. Søstrene ses her på en restaurant i København.

Splittet mellem to verdener

Historien om Amy Steen er historien om en adoption, der gik galt.

Amy faldt aldrig til hos adoptivfamilien i Danmark, og det skyldtes til dels, at hun blev bortadopteret i en sen alder.

Hun var ikke seks år gammel, som adoptionsbureauet oplyste, men ni eller ti år.

Fakta om 'Amys vilje'

Dokumentarfilmen ‘Amys Vilje’ har fulgt den adopterede Amy Rebecca Steen gennem fem år, fra hun var 13 og frem til sommeren sidste år.

Amy Steens adoptionsforløb har adskillige gange været omtalt i medierne - især en voldsom tvangsfjernelsessag trak store overskrifter i 2012.

Filmen er instrueret af Katrine W. Kjær, der tidligere har stået bag dokumentaren 'Mercy mercy - Adoptionens pris' om en anden etiopisk pige, Masho, og lillebroren Roba.

Se 'Amys vilje' lige nu på TV 2 PLAY eller torsdag den 24. januar kl. 20.00 på TV 2.

- I virkeligheden er vi alle sammen blevet taget røven på. Mine adoptivforældre forventede noget andet, og jeg forventede noget andet, siger den nu 18-årige Amy Steen.

Hun føler ikke alene, at hun mistede sin familie, men også sit sprog og sin kultur, da hun blev revet væk fra sit fødeland. Og det har betydet, at hun siden har haft svært ved at finde sin identitet.

- Jeg vil altid være etiopier, for det er der, jeg er blevet født. Men jeg er eddermame også dansker på mange måder. Jeg har mange relationer i Danmark. Så jeg vil altid være splittet, forklarer hun.

Vil gerne hjælpe andre adopterede

Amy har længe glædet sig til, at 'Amys vilje', skulle komme ud, så den kan være med til at skabe opmærksomhed omkring de problematikker, der er ved adoption.

- Jeg håber, at filmen vil give folk en bedre forståelse for, at det ikke altid er guld og grønne skove at være et adoptivbarn. Der er sikkert mange, der har det godt med deres adoptivforældre, men det er ikke en selvfølge, siger Amy Rebecca Steen.

Hun er også parat til fortsat at gøre en indsats for at hjælpe andre adopterede.

- Jeg vil gerne kæmpe for, at der kommer mere åbenhed i adoption, og at børn selv kan få adgang til oplysninger om deres biologiske familie. 

Se dokumentaren 'Amys vilje', som har fulgt adopterede Amy Rebecca Steen i fem år, på TV 2 PLAY