Kenneth sidder forrest med sin bror Dennis bagpå.
Misbrug

Den ene tvilling mobbede den anden – i dag kæmper de begge for at holde den ene i live

Dennis og Kenneth er tvillinger, men livet trak dem hver for sig. Kenneth endte i et misbrug, der kan slå ham ihjel. Dennis føler sig skyldig.

Den aften var larmen højere, end den plejede. Tvillingebrødrene Kenneth og Dennis Christiansen vågnede. De var otte år gamle. Selvom det var sent, var de vant til at blive vækket. Det skete ofte, når faren var kommet fuld hjem og havde appetit på flere øl. Når det var weekend, drak moren Conny også.

Forældrene havde festet i timevis, men tonerne af musik og flaskeklirren blev afløst af tryglende og paniske skrig.

Kenneth sov øverst i køjesengen, men Dennis var den første til at stå ud af sengen. De to børn gik efter larmen. De hadede, når forældrene drak, men nu var had skiftet ud med frygt.

Dennis og hans mor husker den aften.

For enden af trappen fandt de, hvad de søgte.

Derfra kunne se deres mor og far slås på toppen af trappen. Farens hænder holdt stramt om morens hals. Hun lå allerede halvvejs nede af trinene. Hendes ansigt var blodigt. Få øjeblikke tidligere havde faren kastet en lysestage i hovedet på hende.

- Hjælp mig drenge! råbte hun.

Men drengene kunne ikke hjælpe deres mor.

Dennis mærkede noget vådt fugte strømpen ved hans hæl. Det var tis. Det kom fra Kenneth. Han tissede i bukserne. Synet af forældrene, som i fuldskab og arrigskab bandede og slog hinanden, skræmte drengene.

Kenneth gemte sig bagved Dennis. Han var den stærke i broderskabet.

Det var også ham, som spænede ud på gaden for at finde hjælp. En nabo hørte ham, og slagsmålet stoppede.

Næste morgen blev der ikke sagt et ord om nattens rabalder. Drengene blev sendt i skole, som om intet var hændt. Den aften husker Dennis som en af de værste i sit liv. Men hans bror, Kenneth, har slettet næsten alle minder fra den aften.

Kenneth og Dennis voksede op under samme tag, men deres liv blev ikke ens. Langt fra.

Kenneth følte sig aldrig god nok, blev mobbet og udviklede et misbrug af alkohol og narkotika. Dennis var populær, havde mange venner, fandt et arbejde og fik en datter.

I årevis har Dennis forsøgt at fortælle Kenneth, at hans misbrug vil slå ham ihjel. Hans sidste forsøg på at redde sin bror var at tilmelde Kenneth til TV 2-programmet ’Misbrug’.

Men Dennis vil også gøre op med det svigt, han lod ske overfor sin tvillingebror gennem deres opvækst.

Hjemmet og skolen magtede ikke at sørge for den lille dreng, som gemte sig bag sin bror. Mens Kenneths liv accelererede mod elendighed, var Dennis fokuseret på sin egen popularitet. Når Kenneth rakte ud til sin bror for hjælp, fik han den ikke.

Dengang vidste ingen, at Kenneth havde kurs mod et liv, som kan slå ham ihjel.

Det begyndte, da Kenneth og Dennis blev splittet.

Splittelsen

Kenneth og Dennis Christiansen er tveæggede tvillinger og blev født i Odense 28. december 1984. De kom ud ved akut kejsersnit, fordi Dennis tog det meste af næringen i deres mors mave. Kenneth vejede kun 1,7 kg. De fleste nyfødte drenge vejer 3,5 kg. Han tilbragte derfor de to første uger af sit liv i kuvøse.

Deres far var selvstændig anlægsgartner og moren sosu-assistent. I familien var også to storesøstre, Gitte og Christina. De var 6 og 13 år ældre end drengene. Pengene var fornuftige, og familien tog på ferier, fik tøj på kroppen og varm mad om aftenen.

Men det var også om aftenen, at flasker med procenter blev åbnet. Faren tog hver dag direkte på værtshus efter fyraften og kom fuld hjem. Andre gange kunne han forsvinde i ugevis.

- Han var voldelig og alkoholiker, siger Conny Christiansen, drengenes mor.

Christina ville ikke finde sig i farens drukture og gjorde oprør. Hun var kun 15 år, da faren smed hende ud. Gitte kunne stikke af og være væk i dagevis for at undgå aftenerne i hjemmet.

Tilbage var Kenneth og Dennis, og de kendte mønstret.

På de gode dage fik de lov til at komme ned og danse på bordene til musikken. De fik også lov til at smage på de våde varer.

På de dårlige dage så de forældrene råbe og skrige og kaste med ting.

- Det hjem var den værste tid i mit liv. Det var der, vi blev knækket som børn, siger Dennis Christiansen.

Men nattens oplevelser blev der aldrig talt om. Og drengene blev sendt i skole, som om intet var hændt.

De begyndte i samme klasse, men de var vilde og lavede ballade. Derfor blev de delt og sat i hver sin klasse. Det ville styrke Kenneth, blev der sagt.

I anden klasse var deres forskelligheder blevet tydelige. Kenneth blev ikke styrket af splittelsen. Kenneth var indadvendt og havde svært ved at få venner. Han havde næsten ingen. Han havde også svært ved opgaverne, og lærerne sendte i afmagt ham ofte udenfor døren.

Kenneth blev mobbet med, at han lugtede. Han fik nogle gange tværet dressing udover sig og fik buksevand med tis. Han elskede ostemadder, men fik øgenavnet ”oste”. Så ville han ikke have flere ostemadder. Det var både hans egen klasse og de større elever, som havde ham i sigtekornet.

- Jeg kunne ikke koncentrere mig i timen, fordi jeg kun tænkte på, hvor jeg skulle gemme mig i frikvarteret, siger Kenneth.

Dennis var derimod udadvendt og meget populær på skolen. Han mobbede også sin tvillingebror. Han kaldte sin bror for "grim". Det husker Kenneth.

Men Dennis var selv bange for at blive mobbet. Han kunne se, hvordan det ødelagde hans bror.

- Det ville jeg fandme ikke. Jeg havde min popularitet og intet andet, siger han

De mange venner var Dennis’ hjælp mod balladen på hjemmefronten. De var støttepunkter i et kaotisk liv i et kaotisk hjem.

Forældrene magtede ikke at hjælpe. De kæmpede med deres egne problemer. Moren ville forlade faren, men turde ikke. Han truede hende med vold og med at tage børnene fra hende.

Hun drak for at kunne holde ham ud. Hun var underdanig og ”skidebange” for faren, siger hun.

Dennis søgte andre steder hen. Han havde én lærer, som han var særlig tæt med. Han fortalte hende om aftenen på trappen.

Faren og moren blev indkaldt til møde på skoleinspektørens kontor. Kort tid efter skiftede Kenneth og Dennis skole. De fik aldrig at vide hvorfor.

Alkoholen

Da Kenneth og Dennis var ti år gamle, skete en skelsættende begivenhed. Deres far fandt en anden kæreste. Han ville lade den nye kæreste flytte ind i kælderen hos familien, men moren modsatte sig.

Faren flyttede derefter. For moren og Dennis var det en lettelse. Faren kom ikke længere fuld hjem og terroriserede hjemmet. Men Kenneth var tættere knyttet til faren og blev ked af, at han flyttede.

Kenneth følte sig nu for alvor alene.

Heller ikke i den nye skole fik han venner. Mobberiet fulgte med. Kenneth søgte flere gange hjælp hos sin populære bror.

En dag bankede han på døren til sin brors klasse. Han var fortvivlet og ked af det, men græd ikke. Det gjorde han aldrig. Den gave skulle plageånderne ikke have. Men de gjorde ham vred og fik ham til at slå og kaste med ting.

Kenneth ville have Dennis til at hjælpe sig. Han måtte kunne gøre noget mod mobningen.

Men Dennis afviste ham.

- Hvad vil du have, jeg skal gøre? spurgte han.

I stedet rakte han hånden ud til ham, da drengene som 13-årige selv begyndte at eksperimentere med alkohol.

Dennis tog Kenneth med til fester. Mest fordi han havde ondt af ham. Inderst inde skammede han sig over sin bror og følte, at de umuligt kunne være tvillinger.

- Det var flovt og pinligt at være brødre, forklarer Dennis, der undskyldte over for sine venner, at han tog sin bror med.

Alkoholen forandrede Kenneth. Den fjernede hans sociale angst og gjorde ham udadvendt. Pludselig kunne han åbne sig. Pludselig blev der lyttet til ham. Alkoholen fik ham til at træde ud af sin brors skygge, og han følte sig stærkere og vigtigere.

Men det havde en pris. Den gjorde ham også ubehagelig, utilregnelig og aggressiv.

Når Kenneth blander alkohol og narkotika, kan han blive glad og udadvendt. Men han kan også blive aggressiv og ubehagelig og holde sig vågen i dagevis.

Han så spøgelser i spejle og smadrede dem. Han kom op at slås med Dennis’ venner. Kenneth higede efter opmærksomhed, og alkoholen gjorde ham i stand til at gøre noget ved det.

En aften snittede han sig i armen med glasskår, så blodet løb ned ad armen og dryppede fra fingrene. Da ambulancen senere hentede Kenneth, bad han sin bror om at tage med. Men Dennis sagde nej. Han ville ikke have sin aften ødelagt, fordi hans bror skulle på hospitalet.

Dennis havde kærester og et stort netværk, som undrede sig over den fremmedgjorte tvilling, der teede sig vanvittigt. Vennerne forlangte ofte, at Dennis ikke tog sin bror med til fester.

Kenneth måtte søge alkoholens effekt andre steder.

Stofferne

De to drenge havde stort set ingen kontakt med deres far, som levede et andet liv med sin nye kæreste.

Han tog familiens opsparing med sig, men moren og resten af børnene var ligeglade. De var glade for at slippe for hans druk og voldelige temperament. Moren fandt nye kærester, og et håb om en bedre fremtid blomstrede i familien.

Men det var en stakket frist.

Kæresterne kunne ændre karakter få måneder inde i forholdet. En af dem drak mere og mere. Han tog ofte Kenneth med ud i garagen, hvor den dengang 13-årige dreng efterhånden kunne drikke en sixpack inden frokost.

De skålede sammen, men i familien var Kenneth helt tilsidesat. Han havde kun få venner, og hans eneste sande holdepunkt var grebet om en øl.

Mens Dennis var anfører på førsteholdet i fodbold, kæmpede Kenneth for at blive på andenholdet. Dennis havde smart tøj, Kenneth gik i træsko. De var tvillingebrødre, men levede som fremmede.

Sådan gjorde de også, da de blev sendt på koloni på Fanø. De var 13 år, og særligt Kenneth trængte til at komme væk hjemmefra og prøve at få nogle nye venner. Kolonien var for drenge, som havde det svært i hjemmet og skolen.

Brødrene talte stort set ikke sammen på kolonien. De boede ikke på samme værelse eller sad ved samme bord. Dennis syntes, det var kedeligt. Han havde det ikke svært i livet.

Men Kenneth blomstrede på kolonien. Han fandt ligesindede, som delte hans glæde ved rusmidler. I det skjulte indtog de lightergas og deodoranter. Når de løb tør, lavede de et lille hul i en plastikflaske. De puttede de ti cigaretter ind i hullet, tændte dem alle og tog et stort sug på flasken. Nikotinen fra røgen ramte som et godstog.

Efter to år gad Dennis ikke på koloni mere. Han følte, at turene var for Kenneths skyld. Men Kenneth fortsatte i fire år mere - og hans misbrug voksede stødt. Det forvandlede ham til en version af sig selv, som han bedre kunne lide. Så betød det intet, at andre ikke kunne.

Efterfølgende skete en hændelse, som gjorde Dennis til skolens mest populære dreng og fik Kenneth til at begynde sit misbrug af hårde stoffer.

Den berømte storesøster

I slutningen af 1990'erne lyttede mange danskere til ”tyggegummimusik”. Det var glad elektronisk popmusik, hvor især Aqua var bannerføreren. Men et andet band var Hit’n’Hide, som Kenneth og Dennis’ storesøster, Gitte, var forsanger i.

Bandet havde et massivt hit med sangen ’Space Invaders’, som blev en landeplage. Den var den mest solgte single i 1998.

Hendes ansigt kom på forsiden af mange blade, og ét af dem var det hedengangne blad ’Frikvarter’, som blev omdelt i landets folkeskoler. Det tog ikke lang tid, før hele skolen vidste, at det var Dennis og Kenneths storesøster, som var i landets mest populære band.

Men resultatet af berømmelsen var meget forskelligt for tvillingerne.

Dennis arrangerede, at han kunne uddele autografer fra sin kendte storesøster på skolen. Det skabte lange køer, hvor elever og lærere stillede sig op og ventede. Han følte sig nu endnu mere populær.

Han kom med til store shows, hvor der blev uddelt priser. Han fik ekstrabilletter, så han kunne tage nogle venner med. Det var langt udover det sædvanlige, og han elskede det.

Kenneth lukrerede kun på sin søsters berømmelse, da han blev inviteret med til de helt særlige privatfester. Der var mange stoffer til de fester, og Kenneth prøvede for første gang amfetamin. Der var ingen, der så skævt til, at skoledrenge sniffede narkotika.

- Det var de her rockertyper til festerne, og vi blev tilbudt det samme som alle andre, siger Kenneth.

Med amfetamin i kroppen følte han, at han kunne alt. Det gav en følelse af at have styr på livet. En følelse, han aldrig havde haft.

I begyndelsen behandlede han narkotikummet med respekt. Det hele var vildt, nyt, spændende og med fuld fart på. Pludselig fik han en omgangskreds, hvor narko var en del af livet.

Han opdagede, hvor udbredt det var. At folk, han kendte, også tog amfetamin. Han havde allerede en fod indenfor døren, og nu tog han skridtet fuldt ind ad den. Misbruget voksede.

Fra det år måtte Kenneth blande sine rusmidler for at opnå den helt rigtige virkning i kroppen. Når han drak, måtte han tage amfetamin for, at det blev fedt. Når han forsøgte at holde pause, måtte han ryge hash. Pauserne holdt aldrig. MDMA, kokain, piller og andre rusmidler kom til.

Blandingsmisbruget bestemte nu alt. Kenneths hjerne fortalte ham, at han ikke var glad, hvis der ikke var rusmidler i kroppen.

Dennis blev også tilbudt narko til festerne, men han stoppede efter en hashpsykose som 18-årig. Den gjorde ham alvorligt syg, og han blev indlagt i en måned og fik derefter stærk medicin.

Efter det tog det ham nogle år at komme sig, men han fandt en kæreste, som han fik datteren Caroline med.

På sidelinjen betragtede han og resten af familien Kenneth i forfald. De prøvede at hjælpe ham, men intet virkede.

Mavepuster

I over et årti levede Kenneth et liv styret af sit misbrug. Han intensiverede sit misbrug for fem år siden, da deres far døde. Når han ikke sov hos sin mor, sov han på sofaer hos mennesker med misbrug. Hele hans liv handlede om at misbruge rusmidler. Alle hans venner var på en eller anden måde involveret i et misbrug.

For lidt over et halvt år siden så Dennis en reklame for TV 2-programmet ’Misbrug’. En del af programmet går ud på, at en misbruger bliver tilbudt behandling. Men misbrugeren skal selv sige ja. Dennis tilmeldte familien til programmet. Det var Dennis’ sidste chance for at redde sin bror.

Kenneth afviste først tilbuddet. Men det lykkedes misbrugskonsulent Anette Hansen at overtale Kenneth, som flyttede ind på behandlingsstedet Søgården. Med sig havde han en fotoramme med to børnebilleder af ham selv og Dennis. Et billede, som har fulgt ham hele livet. Billedet forestiller to glade brødre – næsten ens.

De første nætter var hårde.

Kenneth rystede og svedte om natten. Han havde abstinenser. Kroppen skreg efter alkohol og stoffer for at komme i balance igen.

Efter nogle uger begyndte Kenneth at vågne fra den rus, han havde levet i de sidste 10-15 år. Behandlingen lærte ham at se indad. At erkende at han havde et problem. At han var styret af en afhængighed. At han godt kunne blive glad og tilfreds, uden kroppen boblede af rusmidler.

Nu var kroppen for første gang i mange år tømt for stoffer og alkohol. Kenneth var glad. Dennis var glad. Resten af familien var glade. Alle troede for første gang på, at Kenneth havde en fremtid.

Men i februar 2019 skete der noget.

Kenneth blev forelsket i en pige fra behandlingsstedet. Hans nye kæreste hedder Lilja Ros og var selv i behandling for et amfetaminmisbrug. Det er forbudt for beboerne at være kærester med hinanden under behandlingen, da det forstyrrer behandlingen. Parret blev ved med at se hinanden. Ifølge Kenneth og Lilja blev hun derefter smidt ud.

I protest satte Kenneth sig også ind i hendes bil, og de to forlod behandlingsstedet sammen.

I dag bor de sammen i den lille jyske by Borris ved Skjern, og om få dage flytter de til et større rækkehus tæt på Søndervig ved Vestkysten.

De er meget bevidste om det liv, de skal leve. De er to tidligere misbrugere, som ikke gennemførte behandlingen og skal leve under samme tag.

Ifølge misbrugskonsulent Anette Hansen er parret i en meget sårbar situation. Erfaringen viser, at det er langt de færreste misbrugere, som kan forlade behandlingen i utide og klare sig selv.

- Det er en skidt cocktail med to misbrugere sammen. De skal være ekstremt stærke, og der skal ikke ret meget til, at korthuset vælter, og Kenneth forfører sig selv til et misbrug igen, siger hun.

Kenneth kender godt oddsene. Han tager derfor mange forholdsregler for at holde sit misbrug fra livet. Han går ikke i supermarkedet alene. Når han er derinde, kigger han bevidst væk fra øllene, når han går rundt mellem frysediske og poser med pasta. I den nye by har de sikret sig, at der ikke ligger et supermarked, som han kan gå ned i, når trangen bliver ekstra intens.

- Jeg fortryder ikke mine valg. Min afhængighed gjorde, at det aldrig var valg. Men jeg fortryder fremtiden, hvis jeg ikke gør noget ved misbruget nu, siger Kenneth.

Alligevel rører Kenneth stadig alkohol. Han mener, at behandlingen har givet ham værktøjerne til at holde misbruget i skak. Parret forhandler om antallet af genstande, Kenneth må nyde. Hvis han vil drikke en øl, skal han hælde tre andre ud i vasken. Hans drøm er at kunne nyde én øl en gang i mellem.

Tilbage i Bogense sidder Dennis i sit hus, hvor hans datter bor hver anden uge. Efter han så sine forældre slås på trappen, havde han i flere år angst for trapper. Det gjorde noget ved ham.

Det gjorde Kenneths beslutning om at forlade behandlingen også. Forsoningen og redningen af Kenneth er ikke gået, som Dennis havde håbet.

- Jeg føler, at det hele er tabt på gulvet, og nu sidder han i Jylland med den pige, siger Dennis.

Han håber, at hans tvillingebror kan holde misbruget fra livet. Han håber, at Lilja og Kenneth kan støtte hinanden mod trangen. Men han tror ikke på det.

Det har været hans mission at gøre op med det svigt, han tillod i barndommen og kunne leve med sig selv. Han føler nu, at han har gjort, hvad han kunne. Alligevel ringer Dennis hver dag til Kenneth for at høre, hvordan det går.

Kenneth har tilgivet Dennis for hans opførsel, da de var børn. Begge brødre forstår godt, at Dennis bare var et barn, som tænkte på sig selv. Kenneth er kommet ud af sit misbrug, men hver dag slås han med sin afhængighed. Hver dag siger den til ham, at han får det bedre, hvis han indtager rusmidler.

Om få dage mødes hele familien for at hjælpe Kenneth og Lilja med at flytte til det nye rækkehus.

Familien har mange skeletter i skabene, men tvillingerne har begge opnået det, de drømte om.

Et liv fri for misbrug og et liv fri for skyldfølelse. For nu.

'Misbrug' sendes torsdag aften klokken 20.00 på TV 2. Du kan allerede nu se programmet på TV 2 PLAY.