Tv

Karrieren blev ødelagt af et halvt sekund med et bart bryst

Janet Jackson undskyldte flere gange, men det er først de seneste par år, at den tidligere megastjerne har fået oprejsning.

Den sidste indånding var taget. Den sidste dans var danset. Tilbage var kun Justin Timberlakes afsluttende linje i sangen ’Rock your body’, og så var Janet Jackson og hans optræden i Super Bowl-pausen slut.

- I gotta have you naked by the end of this song, sang han.

Men imens de 11 ord bragede ud af højtalerne, gjorde han pludselig det, som overskyggede hele kampen og nærmest også hele Janet Jacksons efterfølgende karriere. I en hurtig bevægelse førte han sin hånd op til hendes højre bryst og flåede toppen af.

I et halvt sekund stod billedet på fjernsynsskærmene foran de godt og vel 140 millioner seere. De var vidne til det, som både skulle være årets sportsbegivenhed, og som forinden var blevet udråbt som det største pauseshow i Super Bowls historie. Nu nåede de akkurat at se Janet Jacksons blottede højre bryst, inden et fyrværkeri afsluttede koncerten.

Men det var nok.

Nok til at de færreste efterfølgende kunne huske, hvem der vandt kampen, eller hvilken karriere Janet Jackson havde haft. “Nipple-gate” eller “wardrobe malfunction” - altså garderobe-svigtet - blev episoden hurtigt kaldt, og den fik ødelæggende konsekvenser for hovedpersonen, mens Justin Timberlake hurtigt var videre.

Men hvorfor skulle et halvt sekunds bart bryst få så stor betydning for en af musikkens største stjerner?

I en ny dokumentar produceret af New York Times fortæller en række personer, som var tæt på Janet Jackson og begivenhederne dengang i 2004, om det historiske pauseshow.

Fra barnestjerne til voksenstjerne

Janet Jackson blev voksen, i samme periode som musikkanalen MTV blev stor. Stjerner blev nu eksponeret på et niveau, man ikke havde set før. Med i udviklingen var også, at kulturen blev mere seksualiseret, og i front var blandt andre Janet Jackson.

Det var dog som barnestjerne, at USA lærte hende at kende i første omgang. Hendes berømte showbizz-familie havde allerede skabt store navne, og hendes fem storebrødre og to storesøstre blev alle noget ved musikken. Bedst kendt er selvfølgelig The Jackson 5 og Michael Jacksons efterfølgende solokarriere.

Hendes skæbne var på den måde bestemt, og som 10-årig blev hun kendt i den amerikanske komedieserie ’Good times’.

Hun blev teenager, skrev en stor kontrakt med pladeselskabet A&M, udgav et par albums og fyrede sin far som manager. Hun ville have kontrollen, og meget passende hed det tredje album ’Control’. Det nåede toplisterne, og allerede den første uge havde det solgt 250.000 eksemplarer.

Det var dengang rekord for en kvindelig kunstner.

Pludselig var hun blevet voksen, og med de efterfølgende to plader begyndte hun at synge om at være kvinde, og hun lagde bestemt ikke skjul på, at hun havde et sexliv. Hun var ikke længere den barnestjerne, USA havde lært at kende.

I et interview fra dengang sagde hun selv:

- Det er en side af mig, jeg aldrig før har delt med publikum. Nu var det tid.

En selvmodsigende tid

Det var ikke alle amerikanere, der brød sig om den tendens.

Der var konservative strømninger, som mente, at USA havde mistet sine værdier. Lene Bull Christiansen er lektor ved Roskilde Universitet, og hun har forsket i køn og popkultur. Hun kalder det for en selvmodsigende tid, der var dengang i 90’erne og 00’erne.

- På den ene side var de her kvindelige stjerner stærkt seksualiserede. Det var de bare mavers og de lavtaljede buksers tid. Men samtidig var det stadig en meget puritansk tid i USA. Der var en forventning om, at man som kvindelig popstjerne gik lige til en imaginær grænse af nøgenhed og sexet optræden, siger hun.

I 1997 udkom hendes sjette album ’The Velvet Rope’, og året efter skulle hun på verdensturné. Som opvarmer valgte hun det nye, unge boyband NSYNC – som ironisk nok bestod af blandt andre Justin Timberlake.

Da de blev spurgt om, hvad de tænkte om Janet Jackson, og at de skulle varme op for hende, påtog Timberlake sig den fjollede rolle og sagde med et smørret smil:

- Hun er lækker.

Nye grænser

Janet Jackson var blevet et af de største navne i verden.

Da hun besøgte MTV’s studie midt i New York, sagde værten, at ”hun sætter de standarder, som andre kunstnere måles efter”, inden han ud ad vinduet viste hende de mange fans, som stod nede på gaden.

Nogle af dem kom allerede i sidste uge, fortalte han.

MTV fusionerede i 2001 med det store radio- og tv-netværk, der hedder CBS. I 2004 skulle Super Bowl vises her. I samme omgang var musikkanalen kendt for at flytte grænser, hvilket de amerikanske seere blev vidne til, da to andre store stjerner, Britney Spears og Madonna under et letpåklædt show ved MTV Awards kyssede.

Det var ikke noget, man var vant til at se i USA.

Derfor var der visse bekymringer i NFL og CBS, da det stod klart, at musikkanalen skulle arrangere det legendariske show i pausen af Super Bowl i 2004. For det amerikanske fodboldforbund var det vigtigt, at begivenheden blev børnevenligt, så da navne som Nelly, P. Diddy og Kid Rock blev annonceret, blev der skrevet noter om, hvad der kunne lade sig gøre, og hvad der ikke kunne lade sig gøre på scenen.

Janet Jackson var derimod NFL’s og CBS’ mindste bekymring.

Klar til det store show

Hun havde et nyt album på vej. Så en optræden foran millioner af tv-seere i Super Bowl-pausen ville være en god måde at få det boostet, tænkte holdet bag Janet Jackson. For at appellere endnu mere til børnefamilierne havde MTV i al hemmelighed hyret Justin Timberlake, som sammen med hende skulle lukke showet.

Planen var, at det skulle gå fra hendes sang til en af hans, og at han ved den sidste linje skulle rive hendes nederdel af. Hun ville være fuldpåklædt inden under, men både CBS og NFL var ikke begejstret for den idé, og MTV kunne også se, at det ikke fungerede.

Så det blev droppet, men til gengæld blev en anden hemmelig plan lavet.

Timberlakes smil

Søndag 1. februar 2004 var hele verden klar til den 38. udgave af Super Bowl. Carolina Panthers stod over for New England Patriots foran 71.000 tilskuere på Reliant Stadium i Houston. Mens kampen gik i gang, sad Justin Timberlake i et fly og landede i den lokale lufthavn 20 minutter inden pausen. Med politieskorte drønede han ud til Reliant Stadium. I Janet Jacksons garderobe nåede han at tale med hende og hendes stylist, inden de alle skulle finde deres pladser og være klar til at gå på.

Pauseshowet begyndte, og alt gik efter planen.

Janet Jackson og Justin Timberlake gjorde som aftalt. De gik op ad de tre trin på scenen og vendte sig rundt. Justin Timberlake stillede sig overskrævs af Janet Jacksons venstre ben. Hun stod med fronten direkte mod kameraet.

Og så sang han den sidste linje og rev til.

Da showet var slut, forsøgte MTV at få fat i hende, men hun var allerede væk, og hun tog ikke sin telefon.

Justin Timberlake stillede derimod op til et kort interview.

- Vi elsker at give jer noget at tale om, sagde han og kiggede smilende ind i kameraet.

- Det er enhver mands drøm.

Over for MTV-folkene forklarede han, at det var et uheld, og han undskyldte.

Ødelæggende konsekvenser

Der gik et døgn, før Janet Jackson kom med den første undskyldning. Så gik der nogle dage, inden hun kom med en til. Denne gang i en video.

- Min beslutning om at ændre showet blev truffet efter generalprøven. MTV, CBS og NFL anede intet op det, sagde hun.

Men MTV var stadig sure. NFL var rasende. Og CBS var rødglødende.

Mens Justin Timberlake red stormen af og blev inviteret til Grammy-prisuddelingen ugen efter – og vandt -, blev Janet Jackson kritiseret sønder og sammen. MTV stoppede med at vise hendes musikvideoer, radiostationer spillede ikke hendes sange, og Disney World fjernede en statue, som var inspireret af Janet Jackson. Hendes karriere gik i stå.

I et interview med tv-værten Oprah Winfrey i 2006 blev hun spurgt, om hun følte, at Justin Timberlake havde ladet hende stå med al skraldet selv. Janet Jackson smilede, som om det var et retorisk spørgsmål, og alle vidste, hvad hun tænkte. Efter nogle sekunder svarede hun:

- Al presset blev lagt over på mig. Ikke på Justin. Justin og jeg var venner. Ikke at vi ikke er det nu, men vi har ikke talt sammen. Jeg betragter ham som en ven. Jeg er meget loyal, og venskaber er meget vigtige for mig, sagde hun uden at sige så meget mere.

Gamle normer

Men hvorfor ødelagde det hendes karriere?

Ifølge Lene Bull Christensen fra Roskilde Universitet handler det om, at normen var, at kvinder skulle være dydige.

- Hvis de ikke er det, eller hvis nogen gør dem noget, som Justin Timberlake gjorde i det her tilfælde, er det kvindernes egen skyld. Så er det dem, der har gjort noget forkert, forklarer hun.

Det hjalp heller ikke på Janet Jacksons situation, at hun er sort. I den periode var der et begreb i USA, som blev kaldt ”wellfare queens”, som var en fordomsfuld forestilling om, at sorte kvinder nassede på samfundet, fik mange børn og ikke kunne styre sig. Nu passede historien om Janet Jackson også ned i den stereotyp.

- Sorte kvinders seksualitet i især USA blev set som værende suspekt og for meget. De blev betragtet som nogle, der ikke kunne styre sig, fortæller Lene Bull Christensen.

- Og så var det et tidspunkt, hvor man stadig havde en idé om, at mænds seksualitet var uden for pædagogisk rækkevidde, og at det var kvinders pligt at tøjle både deres egen og mænds seksualitet.

Det var en af grundene til, at Justin Timberlake kunne gå nogenlunde fri, mens det nu var med til at definere og ødelægge Janet Jacksons karriere.

En anden verden

Hun røg ud i glemslen. Men med tiden og med den større fokus på kvinders rettigheder, er hun nu på sin vis tilbage. I 2019 blev hun optaget i Rock and Roll Hall of Fame. Og tidligere i år undskyldte Justin Timberlake over for Janet Jackson, at hans handlinger ”har bidraget til problemet, hvor jeg har sagt noget forkert, eller ikke talte for det, der var rigtigt,” som han skrev på Instagram.

Dagen efter lå ’Control’ på Apples førsteplads over de mest solgte albums i USA.

Lene Bull Christensen forestiller sig ikke, at det havde fået ret meget opmærksomhed, hvis en kvindelig dansk stjerne tilbage i 2004 havde optrådt på samme måde. Der var andre strømninger i USA dengang. Hvis noget lignende skulle ske i dag, er verden også blevet en anden.

- I dag er myten om, at kvindelige stjerner skal være både hypersexede og jomfruelige samtidig, efterhånden blevet punkteret. Vi er et helt andet sted, så chokket vil måske ikke være så stort, siger hun.