Tv

Skyhøje priser på tagrender

Dobbelt op. Så meget kan prisforskellen være.

Basta tester håndværkere #3

I Bastas fortsatte test af håndværkere er opgaven simpel. Sæt ti meter tagrende op i eksisterende rendejern og send os en regning. Og også denne gang kan vi konstatere, at prisforskellene er enorme, selv på denne ganske lille opgave.

Sådan foregik testen

Aftalen var, at firmaet skulle komme ud og tage mål, derefter køre ud og købe de nødvendige materiale, for til sidst at sætte tagrenden op - alt sammen på samme dag. Efter hvert håndværkerbesøg har vi fjernet den nye tagrende for at sikre, at opgaven blev fuldstændig ens for alle tre firmaer. Der var kun bestilt en rende med tilhørende tud - ingen klips og de eksisterende rendejern skulle benyttes uden yderligere behandling.

Endnu en gang kunne konstatere, at nogle håndværkere har mere end almindelig svært ved at holde styr på tidsforbruget. To ud af tre firmaer skrev langt mere arbejdstid på regningen, end de reelt havde brugt. De to lokale firmaer, som ligger 1 og 6 minutter fra huset, skriver henholdsvis 4 og 5 timer for meget på regningen.

10 meter plast tagrende, samt tudstykke, samlestykke og endestykker kan købes i det lokale byggemarked for 870 kroner med moms. Vores ekspert anslog, at firmaerne med deres sædvanlige avance ville fakturer os omkring 1500 kroner inklusive moms. Kun et firma lænede sig op ad det beløb, de to andre lå langt over.

Det dyreste firma - Aytek Entreprise - tager tre gange så meget, som materialerne koster i det lokale byggemarked. MVJ Totalentreprise, som er næstdyrest på materialerne, tager 565 kroner for et samlestykke til tagrenden; en plastikdel, som kan købes i byggemarkedet 14 kroner. Det er en prisforskel på 551 kroner, svarende til næsten 4000 procent!

Niels Erik Bjerregaards bemærkninger til regningerne:

MVJ Entreprise

"Det er jo fuldstændig vanvittigt. Det der er jo en dagløn, og det tager det ikke. Det er sindssygt dyrt, det der."

Aytek Entreprise

"3200 kr inkl. Moms til materialer, det er jo også fuldstændig uhørt at det skal koste så mange penge. ... Det er tyveri for åbent tæppe."

Th. Hansens Efterfølger

"Den har ramt mægtig præcist det jeg havde forventet, og den er pænt udspecificeret, så det er jo flot her"

_______________________________________

Niels Erik Bjerregaards gode råd

"Selv på sådan en lille opgave - i princippet synes jeg jo at det er vanvittigt, når det er så små beløb, men det er åbenbart en nødvendighed, det kan vi jo se heraf - selvom det er ressourcespild, så bør man altså bede en entreprenør om en fast pris, aftale, at det skal være den tagrende og den farve, og hvad koster materialerne, og hvad koster arbejdslønnen, og så få det ned sort på hvidt."

Hjælp at hente

På Internettet kan man finde hjemmesider, hvor brugerne deler deres erfaringer og anmelder håndværkerne.

En af disse sider er www.anmeld-haandvaerker.dk/. Det er firmaet bygogbolig.dk, der står bag siden, og de kan også hjælpe med juridisk rådgivning, hvis du er havnet i en strid med en håndværker.

Her kan du også indhente tilbud på større opgaver. De håndværkere, som er tilmeldt sitet, har mulighed for at sende dig et uforpligtende tilbud på den opgave, som du stiller.