Sådan virker de mest populære fedtstoffer

Hørfrøolie

Super god kilde til omega 3 fedtsyrer - især den essentielle alfa-linolensyre. Har samtidig er lavt indhold af mættede fedtsyrer.

Kan ikke bruges til stegning. Og så er den lidt dyr (100 kr. for ½ liter)

Kan ikke tåle opvarmning - men super sund til salater. Det bør ikke tages som tilskud, som mange alternative diæter anbefaler. Den skal erstatte noget af det usunde fedt.

Kokosolie

Særdeles varmestabil, så risikoen for at danne skadelige stoffer er minimal

Indeholder 94% mættet fedt, hvilket bestemt ikke kan siges er sundt - dog er det primært korte- og mellemlange fedtsyrer, der ikke er helt så slemme som andre mættede lange fedtsyrer

Velegnet til stegning. Men denne hypede olie har ingen dokumenterede sunde egenskaber og skal ikke tages om tilskud eller bruges i ukritisk store mængder.

Olivenolie

Indeholder 75% oliesyre, der er en supersund monoumættet fedtsyre. Desuden er de koldpressede og ufiltrerede olier rige på antioxidanter

Indholdet er mættede fedt er ca. 13%, hvilket er lidt højt forhold til nogle af de andre olier

Smagen af en god olivenolie er svær at slå. Og sundhedspotentialet er også i top med både omega 3 og 6 fedtsyrer. Vælg altid koldpresset jomfru olivenolie, der smager bedst og er rige på antioxidanter.

Rapsolie

Har et højt indhold oliesyre, omega-3 fedtsyrer (10 %) og et meget lavt indhold af mættede fedt (7%)

Ikke så varmestabil, så pas på ved opvarmning

Bedst til salater og dressinger - mindre egnet til stegning Gå efter de koldpressede og gerne af rapskim, der er lidt mere stabile end alm. rapsolie.

Vindruekerne- og solsikkeolie

Særdeles rig på polyumættede omega-6 fedtsyrer, linolsyre og antioxidanter

Ikke så varmestabil, så pas på ved opvarmning

Vindruekerne- og solsikkeolie indeholder meget omega-6, så du skal være opmærksom på også at få omega-3 fra andre kilder, f.eks. fede fisk.

Smør

Særdeles varmestabil, så risikoen for at danne skadelige stoffer er minimal

Højt indhold af mættet fedt der bestemt ikke er sundt

Velegnet til stegning - men husk at kassere stegefedtet bagefter.

Andefedt

Andefedt er faktisk overraskende sundt! Det består af 36% mættet, 50 % monoumættet og 14% polyumættet fedt - hvilket betyder at det minder mere om olivenolie end andet dyrefedt.

Indeholder en del mættet fedt, der ikke er sundt, men gør det

Jokeren der ikke er usund som man skulle tro, er meget varmestabilt OG giver super smag.