Garanti gælder ikke hvis iPhone lukkes op

16x9

Hvis man som iPhone_ejer får sin telefon repareret på et uautoriseret værksted...

Hvis man som iPhone-ejer får sin telefon repareret på et uautoriseret værksted, så gælder garantien og reklamationsretten ikke længere. En iPhone har flere små indikatorer indbygget, så en tekniker kan se, om et uautoriseret værksted har skilt telefonen ad.

Købeloven opererer med begrebet reklamationsret. Som forbruger har man som udgangspunkt to års reklamationsret på en vare. Er der fejl eller mangler ved en vare på leveringstidspunktet, så kan man indenfor de to år få varen repareret eller ombyttet.

Ved en reklamation er det ifølge forbrug.dk køberen, som skal bevise at fejlen har været til stede på leveringstidspunktet. I de første seks måneder er det dog sælgeren, som skal bevise, at fejlen ikke har været til stede på købstidspunktet.

"Der er det klart, at de fejl og mangler, der var ved telefonen, når man køber den, de er dækket under reklamationsretten - også selv om de først viser sig senere. Så hvis for eksempel knappen eller en af tasterne på din mobiltelefon går løs efter noget tid, og det er fordi materialet ikke er godt nok, så skal de gå ind og reparere det," siger jurist i Forbrugerrådet, Tina Dhanda.

En garanti er ifølge forbrug.dk en service som sælgeren giver forbrugeren, som skal stille forbrugeren bedre end Købeloven. Ofte er der her tale om en fabriksgaranti, som gives af producenten. Ifølge Købeloven er det sælgeren, som er ansvarlig overfor forbrugeren.