Tv

Byg dine egne krystaller

I århundreder har mennesker været tiltrukket af den søde smag af sukker. Hvad enten sukkeret kom fra sukkerør, som sirup fra træer eller fra roer, har vi mennersker brugt det til at forsøde vores mad og drikkevarer.

De fleste kender sukker som de hvide, fine krystaller, man bruger i kaffe og kager - men sukker kan også have andre former. For eksempel som meget store krystaller - det man kalder kandis - og det kan man sagtens lave selv.

Til forsøget skal du bruge:

  • Et højt rent glas
  • Et stykke bomuldstråd
  • En ispind
  • Sukker
  • Lunkent vand
  • En skål

Sådan gør du:

Bland vand og sukker i skålen, mens du rører kraftigt rundt, indtil du ikke kan opløse mere sukker i vandet. Lad eventuelt blandingen stå og hvile og bland så igen. Når blandingen er helt mættet hældes den over i glasset (er der sukkerkrystaller i bunden af skålen, skal du hælde forsigtigt, så de ikke kommer med op i glasset).

Fugt bomuldssnoren i vand og rul den i sukker. Bind den ene ende fast til ispinden og klip snoren af i den anden ende, så den næsten når bunden af glasset.

Lad nu glasset stå i et par dage, og se hvordan krystallerne langsomt vokser frem. Læg eventuelt et stykke pap eller papir over glasset, så der ikke kommer støv og andet i.

Hvad er det, der sker?

Når man bygger krystaller er det en langsom proces, der sker ved, at lag på lag af molekyler lægger sig oven på hinanden og danner større og større krystaller. Når vandet langsomt fordamper, har sukkeropløsningen for meget sukker i sig. Sukkeret er derfor nødt til, at 'forlade' vandet og blive til fast form igen - og så har vi vores sukkerkrystaller.

Tips: Du kan også tilsætte for eksempel pebermynte-essens eller frugtfarve - så får du både bolsjer med smag og farve.