Skærmtrolden Hugo - Hvor blev han af?

16x9

'Hva' hvor ska' vi hen du?' Ja, vi husker alle den legendariske sætning fra den charmerende lille skærmtrold Hugo, der hver fredag aften tryllebandt publikum i underholdningsprogrammet Eleva2ren. Og selvom det er mange år siden, så oplever den aldrende trold stadig stor succes.

Hen over sommeren bringer vi her på tv2.dk en række artikler om, hvad tidligere kendte og elskede tv-personligheder laver i dag. Og i den sammenhæng kom vi i tanke om lille Hugo. Vi har derfor fået en snak med en af skaberne bag Hugo om den store succes, og hvad Hugo laver i dag.

Hugo er stadig et hit
Historien om Hugo begynder i 1990, da Ivan S√łlvason, ejeren af SilverRock Productions, bad sine grafikere om at tegne en trold, der kunne afl√łse den interaktive tv-figur OsWALD i Eleva2ren, som Ivan S√łlvason havde opfundet to √•r tidligere.

Nu tr√¶ngte danskerne til en ny figur, og det blev den dengang kun 21-√•rige Niels Krogh Mortensen, der i samarbejde med Ivan S√łlvason kom p√• den visuelle ide til Hugo.

På en cykeltur hjem til sin mormor samme dag fik han nemlig et klart billede af den lille trold i sit hoved. Herefter var det blot at få ham tegnet ned på et stykke papir, og Hugo var skabt.

Derefter gik det st√¶rkt, og Hugo fik sin storhedstid i TV 2 programmet Eleva2ren, n√•r han fredag efter fredag tiltrak tusindvis af seere. Her skulle en heldig seer styre Hugo gennem den farlige guldmine fyldt med dynamit, over den vakkelvorne bro for til sidst at redde Hugoline og de tre troldeb√łrn fra den frygtelige heks Afskylia.

Men da Eleva2ren lukkede ned, så forsvandt Hugo også fra den danske tv-skræm. Herefter lå Hugo gemt væk på hylden i mange år, indtil han for et par år siden blev fundet frem fra skoven og genoplivet i et helt nyt format.

"I dag har han jo slået sig på app-markedet, hvor han igen er vældig populær. Så hvis man savner ham, så kan han man fange ham der", fortæller Niels Krogh Mortensen

Man kan alts√• i dag downloade det popul√¶re spil 'Hugo Retro Mania' til sin smartphone og dermed genopleve det nostalgiske spil. Da App'en blev lanceret i november 2011 indtog den f√łrstepladsen, og den 12. juli 2012 blev det offentliggjort, at firmaet 'Hugo Games A/S', der i dag ejer rettighederne til Hugo, er klar med et nyt spil, 'Hugo Troll Race', s√• det ser ikke ud til, at Hugo bliver glemt forel√łbigt.

Hugo nyder livet i troldeskoven
Men selvom den k√¶re Hugo alts√• igen er blevet en travl karrieretrold, s√• nyder han fortsat sine fridage i troldeskoven med Hugoline og de tre troldeunger, Trolderit, Trolderat og Trolderut, forsikrer Niels Krogh Mortensen, der fortsat f√łlger Hugo t√¶t.

Han er dog ikke i tvivl om, at Hugo til tider savner sin tid på tv-skærmen.

"Han kunne jo rigtig godt lide rampelyset, og han synes, det var rigtig sjovt og lidt fedt at v√¶re p√• tv. Men nu er det jo s√• bare nogle andre sk√¶rme, han er p√•, s√• det er jo lidt det samme, men han var jo lidt en tv-stjerne dengang, og det er selvf√łlgelig ikke helt det samme mere", fort√¶ller han.

Og oplevelserne med tv var mange for Hugo ogs√• i udlandet, hvor Ivan S√łlvason efter en stor investering fik udbredt den lille trold til det meste af verden.

Trods de mange oplevelser har Niels Krogh Mortensen dog alligevel et godt bud p√•, hvad der var det st√łrste ved at lave tv for Hugo.

"Det har helt klart været det at være med i et liveshow. Det var jo vildt spændende, også for os der sad bagved, men det var også spændende for Hugo, for han kunne jo tale direkte til seeren, der var igennem", fortæller Niels Krogh Mortensen til tv2.dk og fortsætter:

"Live er jo altid spændende, for der kan gå alle mulige ting galt, men det lykkedes altid, heldigvis".

Det bliver svært at genskabe succesen på tv
Niels Krogh Mortensen er dog skeptisk over for, om det er muligt for Hugo at vende tilbage til tv-skærmen. I så fald skulle det være i en noget anderledes rolle, fortæller Niels, da det slet ikke er muligt rent teknisk at styre Hugo gennem telefonen længere, da man i dag sender digitalt, og dermed er der et par sekunders forsinkelse på tv-signalet.

"S√• hvis det skulle v√¶re, s√• skulle det v√¶re et eller andet teknologisk - det skulle helt klart v√¶re noget, hvor man pressede gr√¶nserne for, hvad der teknisk kan lade sig g√łre", mener han.

Men samtidig understreger han, at det er afg√łrende, at man bibeholder Hugo i hans oprindelige univers og videref√łrer hans personlighed.

"Jeg har altid holdt meget fast i, at Hugo er fra en skandinavisk skov med floder og granskove, det er jo også der trolde kommer fra, det ved alle i hele verden jo", slutter han med et grin.

Hvorvidt vi nogensinde får Hugo at se igen på tv er ikke til at vide, men så er det heldigt, at vi kan nyde ham og hans sjove spil på vores smartphones.