Skærmtrolden Hugo - Hvor blev han af?

16x9

'Hva' hvor ska' vi hen du?' Ja, vi husker alle den legendariske sætning fra den charmerende lille skærmtrold Hugo, der hver fredag aften tryllebandt publikum i underholdningsprogrammet Eleva2ren. Og selvom det er mange år siden, så oplever den aldrende trold stadig stor succes.

Hen over sommeren bringer vi her på tv2.dk en række artikler om, hvad tidligere kendte og elskede tv-personligheder laver i dag. Og i den sammenhæng kom vi i tanke om lille Hugo. Vi har derfor fået en snak med en af skaberne bag Hugo om den store succes, og hvad Hugo laver i dag.

Hugo er stadig et hit
Historien om Hugo begynder i 1990, da Ivan Sølvason, ejeren af SilverRock Productions, bad sine grafikere om at tegne en trold, der kunne afløse den interaktive tv-figur OsWALD i Eleva2ren, som Ivan Sølvason havde opfundet to år tidligere.

Nu trængte danskerne til en ny figur, og det blev den dengang kun 21-årige Niels Krogh Mortensen, der i samarbejde med Ivan Sølvason kom på den visuelle ide til Hugo.

På en cykeltur hjem til sin mormor samme dag fik han nemlig et klart billede af den lille trold i sit hoved. Herefter var det blot at få ham tegnet ned på et stykke papir, og Hugo var skabt.

Derefter gik det stærkt, og Hugo fik sin storhedstid i TV 2 programmet Eleva2ren, når han fredag efter fredag tiltrak tusindvis af seere. Her skulle en heldig seer styre Hugo gennem den farlige guldmine fyldt med dynamit, over den vakkelvorne bro for til sidst at redde Hugoline og de tre troldebørn fra den frygtelige heks Afskylia.

Men da Eleva2ren lukkede ned, så forsvandt Hugo også fra den danske tv-skræm. Herefter lå Hugo gemt væk på hylden i mange år, indtil han for et par år siden blev fundet frem fra skoven og genoplivet i et helt nyt format.

"I dag har han jo slået sig på app-markedet, hvor han igen er vældig populær. Så hvis man savner ham, så kan han man fange ham der", fortæller Niels Krogh Mortensen

Man kan altså i dag downloade det populære spil 'Hugo Retro Mania' til sin smartphone og dermed genopleve det nostalgiske spil. Da App'en blev lanceret i november 2011 indtog den førstepladsen, og den 12. juli 2012 blev det offentliggjort, at firmaet 'Hugo Games A/S', der i dag ejer rettighederne til Hugo, er klar med et nyt spil, 'Hugo Troll Race', så det ser ikke ud til, at Hugo bliver glemt foreløbigt.

Hugo nyder livet i troldeskoven
Men selvom den kære Hugo altså igen er blevet en travl karrieretrold, så nyder han fortsat sine fridage i troldeskoven med Hugoline og de tre troldeunger, Trolderit, Trolderat og Trolderut, forsikrer Niels Krogh Mortensen, der fortsat følger Hugo tæt.

Han er dog ikke i tvivl om, at Hugo til tider savner sin tid på tv-skærmen.

"Han kunne jo rigtig godt lide rampelyset, og han synes, det var rigtig sjovt og lidt fedt at være på tv. Men nu er det jo så bare nogle andre skærme, han er på, så det er jo lidt det samme, men han var jo lidt en tv-stjerne dengang, og det er selvfølgelig ikke helt det samme mere", fortæller han.

Og oplevelserne med tv var mange for Hugo også i udlandet, hvor Ivan Sølvason efter en stor investering fik udbredt den lille trold til det meste af verden.

Trods de mange oplevelser har Niels Krogh Mortensen dog alligevel et godt bud på, hvad der var det største ved at lave tv for Hugo.

"Det har helt klart været det at være med i et liveshow. Det var jo vildt spændende, også for os der sad bagved, men det var også spændende for Hugo, for han kunne jo tale direkte til seeren, der var igennem", fortæller Niels Krogh Mortensen til tv2.dk og fortsætter:

"Live er jo altid spændende, for der kan gå alle mulige ting galt, men det lykkedes altid, heldigvis".

Det bliver svært at genskabe succesen på tv
Niels Krogh Mortensen er dog skeptisk over for, om det er muligt for Hugo at vende tilbage til tv-skærmen. I så fald skulle det være i en noget anderledes rolle, fortæller Niels, da det slet ikke er muligt rent teknisk at styre Hugo gennem telefonen længere, da man i dag sender digitalt, og dermed er der et par sekunders forsinkelse på tv-signalet.

"Så hvis det skulle være, så skulle det være et eller andet teknologisk - det skulle helt klart være noget, hvor man pressede grænserne for, hvad der teknisk kan lade sig gøre", mener han.

Men samtidig understreger han, at det er afgørende, at man bibeholder Hugo i hans oprindelige univers og viderefører hans personlighed.

"Jeg har altid holdt meget fast i, at Hugo er fra en skandinavisk skov med floder og granskove, det er jo også der trolde kommer fra, det ved alle i hele verden jo", slutter han med et grin.

Hvorvidt vi nogensinde får Hugo at se igen på tv er ikke til at vide, men så er det heldigt, at vi kan nyde ham og hans sjove spil på vores smartphones.