Lotterisvindel på nettet

Svindel_lotterier frister med milliongevinster

Vi drømmer alle om den store gevinst - om millioner af kroner, som kan forsøde vores liv.

Mange danskere modtager dagligt mails fra forskellige lottohjemmesider, som fortæller dem, at de har været utrolig heldig og vundet den helt store gevinst. Gevinsten kan svinge fra 1 million kroner og helt op til 7-8 millioner kroner.

Disse mails dukker som regel op ud af den blå luft, og uden at man nogen sinde har gjort nogen indsats på hjemmesiden. I teksten står der, at man ikke må fortælle andre, at man har vundet og at man skal sende sine personlige oplysninger til dem. Er man så letsindig at følge opfordringen, så starter svindelnummeret og man skal betale afgifter for at få pengene ud af det land, som man har vundet pengene i.

Tonni Ramstedt fra Havdrup ved Roskilde surfede rundt på nettet og faldt over hjemmesiden Freelotto.com. Han meldte sig til deres nyhedsbrev uden at vide, at det senere ville give søvnløse nætter. Et par dage efter modtog Tonni Ramstedt en mail fra Freelotto med den glædelige nyhed, at han har vundet 500.000 engelske pund, altså rundt regnet 5 millioner danske kroner. Tonni Ramstedt må ikke fortælle om sit held til nogen, men han skal blot oplyse sine personlige oplysninger til internetsiden.

Ret hurtigt kommer der et svar, og folkene bag Freelotto fortæller nu Tonni Ramstedt, at de vil sende en kurér af sted med gevinsten til Danmark via Holland. Tonni Ramstedt skal bare betale nogle afgifter for at få pengene ud af England samt betale mandens rejse fra England til Danmark.

Men det viser sig at være mere end vanskeligt for Tonni Ramstedt at få sin store gevinst udbetalt. Bagmændene bag Freelotto finder hele tiden på nye forklaringer og efterfølgende opkrævninger, hvor Tonni Ramstedt skal betale flere penge for at få sine millioner udbetalt.

Det er en opkrævning fra Holland på 140.000 kroner, der endelig får Tonni Ramstedt til at stoppe med betalingerne. Men inden da har han nået at indbetale hele 38 gange og i alt 633.000 kroner. Penge, som han oprindeligt havde lånt i sit hus for at sætte det i stand, og penge som han aldrig får igen.

Og Tonni Ramstedt er ikke den eneste, der er narret til at indbetale penge ved udsigten til en gevinst på mange millioner kroner. Statsadvokat- og chef for bagmandspolitiet Jens Madsen fortæller, at de får fem til seks henvendelser om året fra folk, der har betalt til forskellige lottohjemmesider, uden at de nogen sinde har set skyggen af deres store gevinst.

Jens Madsen advarer og råder internetbrugerne til at bruge deres sunde fornuft, inden de åbner de forskellige mails fra lottohjemmesiderne - og altid spørge sig selv hvorfor helt ukendte firmaer skulle give penge væk uden nogen form for modydelse.

Chefredaktøren fra PC World Lars Jacobsen advarer også: Lad helt være med at åbne de mails. Lars Jacobsen fortæller, at internetsvindlerne bliver dygtigere og dygtigere og deres historier mere og mere opfindsomme. De skifter mellem, at ville sælge dig piller til et lykkeligt liv, de er advokater for en fjern afdød slægtning og vil give dig del i arven, hvis du betaler en afgift, de vil sælge dig aktier i et firma, er er på vej op og endeligt har du vundet den store gevinst, som du så skal betale afgifter for få ud af det land, du har vundet dem i.

Tonni Ramstedt har ikke hørt fra bagmændene bag Freelotto siden han stoppede med at indbetale penge til dem.

Basta kom i kontakt med en af bagmændene i Nigeria. Han indrømmede at kende til Tonni Ramstedt og lovede, at Free Lotto ville udbetale de skyldige fem millioner kroner. Tonni Ramstedt modtog umiddelbart herefter en mail, hvor de i en ny fantasifuld forklaring oplyser, at pengene er undervejs og at han endnu en gang bare skal give dem nogle nye personlige oplysninger, så er gevinsten hans.

Basta lover at vende tilbage til sagen, hvis pengene nogen sinde dukker op.

Se Basta torsdag 20.50