Norsk vidundermiddel

16x9

Siden december 2009 har danskerne kunne købe sig til en slankere figur med kosttilskuddet Reduxin. Pillerne skulle ifølge reklamerne sørge for, at man taber sig 3 kilo på fire uger helt uden at ændre kost og motionsvaner.

BASTA har bedt fire kolleger fra Amager Øbro Taxi Central om helt uvidenskabeligt at teste kosttilskuddet Reduxin i fire uger for at se, om påstandene holder stik. Den eneste besked de får samtidig med pillerne, er at de skal leve, som de plejer, både hvad angår motion og kost. Og på holdet er der fra start blandede forventninger til pillernes påståede virkning.

Første skuffende resultat

Efter den første uge har vores fire testpersoner en god grund til at være skeptiske. Kun én af deltagerne tabt sig - og det er med 200 gram. De resterende tre har til deres store overraskelse tilsammen taget 1,9 kilo på.

Ifølge producenten skulle hver af testpersonerne ellers have tabt mindst 700 gram den første uge.

Ulovligt i Norge

Det er det norske firma Nuform, der står bag de slankende tabletter. Pillerne bygger på en ekstrakt fra Hvide havebønner, der ifølge producenten kan hæmme kroppens optagelse af stivelse fra eksempelvis pasta, brød og kartofler. Og man kan dermed tabe sig uden at ændre sin kost.

Tilbage i 2007 bad det norske Forbrukerombudet eksperter fra Folkehelseinstituttet - det svarer til Sundhedsstyrelsen i Danmark - om at gennemgå dokumentationen for Reduxins påståede virkning. Og det fik straks konsekvenser for Nuform.

" Folkehelseinstituttet fandt frem til, at Nuform ikke kunne dokumentere, at pillerne har en slankende effekt. Derfor fik vi det fjernet fra markedet i Norge, og Nuform må ikke længere markedsføre Reduxin eller andre slankeprodukter uden dokumentation for virkningen her i landet," siger afdelingsleder i Forbrukerombudet Gry Nergård til BASTA.

Forbrukerombudet gav også betingede bøder til både Nuform og firmaets direktør Kjell Nødtvedt på henholdsvis 400.000 og 150.000 norske kroner for vildledende markedsføring. Det betyder, at næste gang Nuform markedsfører slankeprodukter med påstande, de ikke kan dokumentere, så forfalder bøden.

Overraskelse efter fire uger

På Amager Øbro Taxi Central har vores testpersoner efter fire uger på Reduxin ikke tabt sig, som producenten lover. Tre af deltagerne har tilsammen taget 2,8 kilo på. En enkelt deltager har dog tabt sig tre kilo i løbet af de fire uger. Heraf forsvandt de 2.6 kilo i testens sidste uge.

"Det, synes jeg, er lidt mærkeligt. Hvis jeg nu havde været den eneste testperson, så havde jeg måske troet, at de virkede. Men når de tre andre ikke har tabt sig og bare er gået op i vægt, så tror jeg ikke, det er pillernes skyld. Jeg ved ikke, hvad der er sket denne her uge, om det er væske, eller hvad det er, men det skyldes ikke pillerne," mener Linda Keis.

Må ikke markedsføres i Danmark

Selvom den ene af fire af testpersoner havde et vægttab, findes der ingen videnskabelig dokumentation for pillernes virkning. Og BASTA har da også fået flere henvendelser fra forbrugere, der har oplevet at tage på af pillerne.

Det norske Forbrukerombudet har netop skrevet til Nuform og bedt firmaet om at fjerne al markedsføring af Reduxin i Danmark, da der ikke findes en dokumenteret virkning af pillerne.

Nuform har frist indtil 15.marts til at fjerne al markedsføring af Reduxin i Danmark. Hvis det ikke sker, skal firmaet betale de betingede bøder på over en halv million norske kroner.