Dating side snyder

16x9

BASTA kan afsløre, at det ikke altid er virkelige personer...

Der er knap halvanden million singler i Danmark. Mange af dem har brugt online dating hjemmesider i jagten på kærlighed. ON.dk roser sig af at være en af Danmarks største datingportaler. Med over 100.000 profiler skulle man ifølge hjemmesiden have rig mulighed for at skabe unikke venskaber eller måske finde den eneste ene.

Men som BASTA kan afsløre, er det ikke altid virkelige personer, der gemmer sig bag on.dk's profiler.

Det er fusk

For halvandet år siden oprettede Daniel Poulsen en profil på ON.dk.

De første 24 timer er det gratis at bruge ON.dk. Herefter skal man betale 79 kroner for et abonnement, der varer 30 dage. Da Daniel Poulsens prøve-profil udløber, modtager han pludselig en mail om, at en anden profil har sendt ham et brev. Hvis han vil læse brevet, skal han betale de 79 kroner.

En måned senere sker nøjagtig det samme. Kort efter Daniel Poulsens 30 dages abonemment udløber, modtager han igen et brev på sin profil. Og endnu engang betaler han.

Samme brev til alle

BASTA beder ni studerende, fem piger og fire drenge, fra Panum Instituttet i København om at oprette en gratis profil på ON.dk. Vi efterprøver, om de også modtager breve fra mistænkelige profiler.

Nøjagtig et døgn efter deres gratis profiler udløber, modtager de alle en mail. En person på on.dk har vist interesse for dem og sendt dem en besked på profilen. De betaler alle for at læse brevet.

Alle ni får beskeden "Tak fordi du har kigget på min profil, men mangler du ikke et billede?"

Det viser sig, at samtlige drenge har modtaget et brev fra profilen "Miss AK" og samtlige piger fra profilen "Elkjær82". Og det er til trods for, at ingen af de ni studerende har været inde og kigge på disse profiler, og hverken "Elkjær82" eller "Miss AK" har været online, da brevene blev sendt.

"Jeg føler mig snydt af ON.dk. De giver jo en falske forhåbninger, når man får sådan en mail. Og jeg er i hvert fald ikke glad for, at jeg lige har spildt 80 kroner på det firma," siger en af de ni studerende, Søren Binder, til BASTA

Fup og svindel

Ifølge IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse kan det slet ikke lade sig gøre at sende beskeder, når man ikke er online. Det er derimod ganske enkelt for ON.dk at lave computer-genererede profiler, som sender beskeder ud, så snart et abonnement udløber.

"Det tager ikke mere end 5 minutter at lave sådan en robot, som spytter beskeder ud til profiler, hver gang en brugerkonto er udløbet. Og med On.dk mener jeg, der er tale om en robot. Jeg ser det som en pengemaskine, hvor man forsøger at snyde folk og holde dem fast i et system på nogle falske forudsætninger. Det er regulært bondefangeri," siger Peter Kruse.

Ejeren af On.dk Dan Bitsch erkender overfor BASTA, at der er falske profiler på hjemmesiden, men han skyder skylden på firmaets samarbejdspartnere.