Den glemte hær

16x9

Torsdag 7. juli kl. 20.30

Dansk dokomentar
Efter 2. verdenskrig meldte over 2000 danskere sig til den britiske arme. De gjorde tjeneste overalt i verden, bl.a. Israel, Malaysia, Grækenland og Indien for det britiske imperium, der på det tidspunkt var i opløsning. Soldaterne er aldrig blevet omtalt i den danske historieskrivning, men i 1991 dannede de en veteranforening med navnet 'Danish Association of Ex-Army Men%u2019s Club of 45' for at ændre på det.

I programmet møder vi 'Congo-Kris', som blev optaget i den britiske hærs ældste regiment 'The Royal Scouts' i 1945 og som gjorde tjeneste i Pakistan og Indien. Her blev han kidnappet og skulle henrettes, men formåede at undslippe under dramatiske omstændigheder. En anden af de karismatiske veteraner er Leo Hansen, der blev optaget i det skotske højlands regiment 'Argyll and Sutherlands Highlanders'. For dem var han blandt andet udstationeret i Palæstina under Israelernes kamp for selvstændighed, og var klos op ad konfliktens blodige kamp- og sabotage handlinger.

Faldt i Palæstina
Endelig møder vi Alfred og Lise Nielsen, som er henholdsvis bror og svigerinde til Egon Nielsen (1922-47) - en af de danskere der faldt i Palæstina som soldat for den britiske hær.

Glæd dig til programmet her, der fortæller historien om 'den glemte hær' og som rummer interviews med danskere, der var tæt på nogle af de skelsættende begivenheder i det forrige århundrede.

Titel: Den glemte hær
Produktion: TV 2/NORD, 2002.
TV 2-redaktør: Caroline Bryld