Ă…rets Internationale Udgivelse

De nominerede i kategorien Årets Internationale Udgivelse er…

Adele – 25 (Playground/XL Recordings)

Det er de færreste, der ikke har hørt storhittet 'Hello' brage igennem æteren i år. Singlen blev det velklingende startskud for Adele's tredje album, '25', som er et af de mest populære albums i nyere tid. Det storsælgende værk holder, lige som forløberne '19' og '21', fokus på den smagfulde popsangskrivning, som igen holder fokus på den britiske divas imponerende sangstemme. De nedbarberede, klaverbårne ballader som 'All I Ask' og 'Remedy' er leveret med en inderlighed, der er et tydeligt bevis på, hvorfor Adele har opnået status som en af de mest anerkendte kvinder på den internationale musikscene. Kogt ned til essensen så har den 28-årige sangerinde igen leveret en plade i verdensklasse, og derfor er hun også nomineret i kategorien 'Årets Internationale Udgivelse'.

Beyoncé – Lemonade (Sony)

Helt uden forvarsel overraskede Beyoncé en søndag i april sine fans verden over med sit sjette album, 'Lemonade'. Albummet blev ved release ledsaget af en 60 minutter lang film med poesi af den somaliske poet Warsan Shire. Filmen havde premiere på HBO. Albummet 'Lemonade' skildrer rent lyrisk maskuline svigt i parforholdet, og det er nærliggende at tro, at det er ægtemanden Jay Z, der står for skud. I hvert fald, hvis man skal tro på de amerikanske medier, som har skrevet lystigt om ægtefællens utroskab. Rent musikalsk bevæger 'Lemonade' sig igennem genrer som klassisk pop, blues, rock, hiphop, soul, funk, country, gospel og trap. Pladen gæstes vokalt af prominente navne som James Blake, Kendrick Lamar, The Weeknd og Jack White. 'Lemonade' opnåede en placering som nummer 1 på den amerikanske Billboard 200 og solgte 485.000 eksemplarer den første uge. Den er af kritikere blevet beskrevet som sangerindens bedste album til dato. Herhjemme bakkes anerkendelsen op for den storsælgende diva, der i år er nomineret i kategorien 'Årets Internationale Udgivelse'.

David Bowie – Blackstar (Sony)

Nyheden om David Bowies død 10. januar i ĂĄr rystede musikfans over hele verden, og de sociale medier eksploderede med digitale mindesmærker og Bowie-videoer. Den britiske rocklegende har igennem sin lange, ikoniske karriere smedet 25 studiealbums. I 2013 overraskede han efter ti ĂĄrs musikalsk fravær med albummet 'The Next Day' - uden nogen tidligere annoncering. Overraskelsen blev af Gaffa kaldt 'lige sĂĄ stor som et granatnedslag'. Med albummet markerede stjernen at være pĂĄ banen igen, og godt og vel en uge før sin død slog Bowie til igen med sit 25. studiealbum, 'Blackstar'. Albummet er produceret af Tony Visconti og præsenterer et nyt hold af avantgarde jazzmusikere, spottet af Bowie selv pĂĄ en lille newyorker-klub. Har man set videoerne til titelnummeret og 'Lazarus', er det nærliggende at se dem som Bowies kommentar til sin forestĂĄende død. En død, der var et resultat af længere tids kræftsygdom. Ikke overraskende er Bowie og 'Blackstar' nomineret i kategorien 'Ă…rets Internationale Udgivelse'. 

Drake – Views (Universal)

'Views' er det fjerde studiealbum fra den canadiske rapper Drake. Albummet, der nĂĄede en placering som nummer 1 pĂĄ den amerikanske Billboard 200 12 uger i træk, er blevet til i samarbejde med produceren Noah '40' Shebib. Coveret til værket er Drakes selviscenesættende reference til at befinde sig 'pĂĄ toppen'. Den selvtillidsbetyngede rapper er kravlet op i sit elfenbenstĂĄrn, symboliseret ved Torontos himmelragende CN Tower, hvor han kigger ud over verden. Oprindeligt var albummets fulde titel annonceret som 'Views From The 6', som er slang for den canadiske storby Toronto, hvor rapperen lagde stenene til sin himmelstormende musikkarriere. 'Views' er i ĂĄr nomineret i kategorien 'Ă…rets Internationale Udgivelse' ved DMA. Albummet kredser stilistisk om Drakes vartegn: hiphop og R&B, og den dygtige rimsmed krænger som altid sin sjæl ud igennem skarpe, intelligente rap-fraser. PĂĄ nummeret 'Too Good' fĂĄr Drake klædeligt modspil af Rihanna.

Justin Bieber – Purpose (Universal)

Justin Bieber er indiskutabelt en af verdens største stjerner inden for mainstreame popscenen. Han er en kunstner, vi har set vokse op, og det er lykkedes ham at holde sig selv i vælten ved at samarbejde med innovative stjerner som Skrillex, Diplo og senest Major Lazer. Innovationen er ogsĂĄ i fokus pĂĄ Justin Biebers fjerde album, 'Purpose'. Genrer som deep, dancepop og akustisk pop er repræsenteret. Kæmpehittet 'Love Yourself' er et eksempel pĂĄ den akustiske vej, som vi tidligere har hørt Bieber folde sig ud pĂĄ. 'Purpose' har kastet flere kæmpehits af sig, som selv de mest popignorante lyttere ikke har kunnet undgĂĄ at blive konfronteret med. 'What Do You Mean' og 'Sorry' er i særdeleshed eksempler pĂĄ radiohits, som har hamret derudaf pĂĄ kommercielle radiostationer. 'Purpose' strøg ind pĂĄ den amerikanske Billboard 200 med 522.000 solgte eksemplarer den første uge. Albummet bliver ogsĂĄ markeret herhjemme med en nominering i kategorien 'Ă…rets Internationale Udgivelse'.