Ispindedomino
Det skal du bruge: Masser af ispinde
Sådan gør du:
Ispindene skal flettes sådan sammen, at hver ispind krydses vinkelret af 4 andre pinde. Pinden skal gå skiftevis over og under de pinde, den krydser, så ispindene hver især får 2 spændte buer. Hvis I bruger ispinde i almindelig størrelse, er det nemmest at flette dem sammen, hvis de er fugtige. På den måde er der større friktion mellem pindene, som forhindrer dem i at glide væk fra hinanden. Det er dog vigtigt, at pindene ikke ligger i blød alt for længe, da de så bliver for bløde og ikke vil springe fra hinanden, når kædereaktionen igangsættes.
Hvis man bruger store ispinde, er det vigtigt, at de er spændt tæt sammen. Ellers er der ikke lagret nok potentiel energi i systemet, da ispindene ikke bliver buede nok, hvis de ikke er spændt tæt sammen.
Hvorfor sker det?
Når pindene flettes ind mellem hinanden, bliver de en lille smule bøjede. Hvis man låser kæden sammen i enden, vil alle pindene sidde i spænd mellem hinanden. Kæden vil ligge helt stille. Lige så snart der fjernes en enkelt pind for enden, vil det give mulighed for, at nabo-pinden kan rette sig ud.
Sagt med lidt andre ord: Den potentielle energi, der er lagret i, at ispinden er bøjet, bliver omsat til kinetisk energi (bevægelsesenergi). Energien i den bøjede pind bliver altså omsat til bevægelse. Lige så snart pinden har bevæget sig væk, giver det plads til, at endnu en pind kan udløse sin potentielle energi. Det fortsætter, indtil der ikke er flere pinde, der sidder i spænd. Det, du har her, er en vaskeægte kædereaktion med ispinde.
Tip til indkøb:
Ispinde kan købes mange steder på nettet. Det er et godt tip at købe store ispinde, da det er meget nemmere at lave forsøget med dem. De store ispinde, vi har brugt, er 20 cm lange, 25 mm brede og 1,6 mm tykke.
Du kan finde mange flere hjemmeforsøg på testoteket.dk