Fuld plade

Hibiscus PH-papir

Det skal du bruge: Blomst eller blomsterknop fra en rød hibiscusplante, papir, saks og sure- og basiske væsker.

TESTOTEKET

Testoteket er en samling skøre, opfindsomme, sjove og lærerige aktiviteter til undervisningsbrug.

Testoteket forklarer på en pædagogisk og simpel måde, hvordan man gør naturvidenskaben relevant og konkret for børn og unge i alle aldre.

Testoteket bestræber sig på at inspirere til sjove og gode oplevelser med naturvidenskab, og samtidig sikre at aktiviteterne er fagligt gennemarbejdet, så de kan indgå i undervisnings-sammenhænge.

Testoteket hører under Astra, det nationale center for læring i natur, teknik og sundhed.

Sådan gør du:

Klip blomsten af en hibiscusplante og tvær planten ud over et stykke papir. Det bedste resultat opnås ved at lave et jævnt lag på papiret. Klip herefter papiret i strimler og voila - du har lavet dit eget ph-indikatorpapir.

Prøv papiret på en række forskellige væsker fra køkkenet og undersøg, om de er basiske eller sure.

Hvorfor sker det?

Farven i hisbiscusplanten kommer fra en gruppe farvestoffer, som kaldes anthocyaniner. Anthocyanin er et molekyle, som skifter farve afhængig af pH-værdi og kan derfor bruges som en syre/base-indikator. Farveforskellene sker, fordi anthocyanin reagerer med enten et hydron (H+) i en syre eller et Hydroxid (OH-) i en base.

Reaktionerne forårsager en række omrokeringer i molekylets dobbelt- og enkeltbindinger, og det er sammensætningen af disse bindinger, som afgør molekylets farve. Hvis molekylets bindinger består af skiftevis enkelt- og dobbeltbindinger, vil vi se en farve i molekylet. Rød indikerer en syre, og grøn indikerer en base.

Tip til indkøb:

Husk at spørge om lov, før du klipper blomsterne af mors hibiscusplanter!

Pas på fingrene, når du arbejder med syrer og baser. Brug et par handsker for at undgå hudirritation.

Du kan lære mere om syrer og baser og finde mange flere hjemmeforsøg på testoteket.dk.