GO'

Niårig dreng mistede sin bedste ven til kræften - nu har han samlet 90.000 kroner ind for ham

To små drenge blev adskilt, men deres specielle venskab vil komme mange andre til gode.

Da Simon Staunstrup fra Holstebro tidligere på året begyndte i 3. klasse efter sommerferien, var det ikke en skolestart som de forrige år.

Hans bedste ven Oscar var der ikke. De to drenge havde ellers været uadskillelige, siden de var helt små, og allerede som babyer lå de og legede sammen.

Årsagen til fraværet var dog ikke bare et simpelt skoleskifte, men langt mere trist. I januar 2018 døde Oscar efter at have været syg af kræft i mere end to år.

Fra at have været sammen hver dag måtte Simon nu indstille sig på en hverdag uden sin bedste ven gennem hele sit korte liv.

- Det har været meget hårdt at skulle starte i skole igen uden ham, siger han i Go' aften Danmark.

Selvom han ikke er her mere, har Simon dog ikke sluppet sin bedste ven. For at ære Oscar har Simon startet en indsamling, hvor alle pengene skal gå til børnecancerfonden.

I skrivende stund er der indsamlet lige omkring 85.000 kroner, og beløbet stiger næsten hvert minut.

Simon og Oscar blev ført sammen på grund af deres mødres venskab.

Legeaftalerne blev færre og færre

Fordi deres mødre mødte hinanden til gymnastik, har drengene kendt hinanden hele livet og været venner altid.

De gik i børnehave sammen, og da skoletiden nærmede sig, var det meget vigtigt for dem også at komme i samme klasse, hvilket de gjorde. Alle frikvarterer blev brugt sammen, og i fritiden spillede de håndbold, fodbold og legede med Lego.

Oscar var Simons første ven, og de to drenge havde et specielt bånd. Skulle Simon have en legeaftale, ringede han til Oscar. Hvis de to drenge var til børnefødselsdag, og den ene løb ind på et værelse, så løb den anden efter.

- De var sammen altid og ville være sammen altid. De var som to magneter, siger Simons far, Michael Staunstrup.

De to venner hyggede sig især med både fodbold og LEGO.

I december 2015 startede dog en tid, hvor de to poler fik sværere ved at finde hinanden. Oscar blev ramt af sygdom og begyndte at få hovedpine, hvorfor han indimellem måtte tage hjem fra skole. Simon savnede sin ven, men heldigvis var han ikke væk længe ad gangen.

Men bare en måned senere gik alting meget hurtigt. Legeaftalerne blev færre, og de næste to år måtte Simon undvære Oscar meget.

- Jeg troede aldrig, han kunne dø

Simons bedste ven var ramt af en hjernetumor. Det var svært at forstå for en på det tidspunkt syvårig dreng, og historien fra forældrene var, at Oscar havde fået en kugle i hovedet, som bare skulle fjernes, og så var han rask igen. 

- Jeg var ikke bange dengang. Jeg tænkte, at det bare var ligesom at have influenza, siger Simon.

Der kunne gå uger imellem, at de to venner så hinanden. Oscar røg ind og ud af sygehuset hele tiden, men Simon kunne besøge ham der, så ofte han kunne få lov til det. De to venner talte aldrig om Oscars sygdom, når de var sammen.

De to bedste venner i Oscars sygeseng.

I starten af december 2017 legede de sammen for sidste gang. Oscar var næsten lige blevet opereret for endnu en 'kugle i hovedet'. De var sammen hele dagen, hvor de legede med Lego. Da Simon tog hjem, havde han ingen anelse om, at det skulle blive sidste gang, han så sin bedste ven.

Den 23. januar 2018 sov Oscar stille ind hjemme hos sig selv omgivet af sin mor, far, storesøster og lillebror.

Jeg tænkte, at det bare var ligesom at have influenza

Simon Staunstrup

En uge før havde Simons forældre informeret ham om, at Oscar var dødeligt syg. Det var første gang, de fortalte ham, hvor alvorligt det hele var og hele tiden havde været med Oscars sygdom. Simon havde aldrig troet, at Oscar kunne dø.

- Jeg blev meget ked af det. Min bedste ven, som jeg har været sammen med i tykt og tyndt, er jeg så uheldig at miste, siger Simon.

Han er her stadig

I dag besøger han ofte Oscar ved hans gravsten, og når han sidder der og taler til ham, er han sikker på, at den gamle ven lytter med og svarer på sin helt egen måde. 

- Da vi tager et billede af gravstenen, så kommer der nogle lysstråler. Der vidste vi med det samme, at Oscar han var der. Ellers ville lyset ikke falde på lige netop den måde, siger Simon.

Det magiske øjeblik, hvor Oscar viser sin tilstedeværelse for sin gamle ven.

Han taler stadig tit med Oscar, selvom han ikke er her længere. Oftest i forbindelse med fodbold, hvor den afdøde ven lige skal hjælpe Simon med at score nogle mål.

Ni måneder senere har han vendt sorgen til noget positivt med den indsamling, han har sat i gang for at minde Oscar. Han vil ikke have, at andre skal opleve den samme smerte, som han har oplevet.

- Det er synd, at Oscar han døde. Jeg har lavet indsamlingen for at hjælpe andre, så de ikke også skal miste deres ven, siger Simon.

Indsamlingen til ære for Oscar fredag eftermiddag. Beløbet stiger jævnligt.

De mange penge, der er strømmet ind, og som stadig bliver ved med at komme, har fuldstændigt oversteget hans forventninger.

- Jeg troede højest, det kunne blive til 5000 kroner, griner Simon, der nu håber, at det kan blive til 100.000 kroner, inden indsamlingen lukker 5. november.