GO'

23-årig har konstant frygt for at møde nogen, hun kender

Op mod seks procent af de unge er så ekstremt generte, at det bliver til en social fobi. En lidelse, der gør det svært at få venner og passe et job.

Hun tænkte kun på én ting. Tænkte, at nu måtte hun bare ikke gå ind i noget, så folk lagde mærke til hende. Der var mange mennesker i biografsalen, og hun ville for alt i verden undgå at blive til grin.

Hendes kæreste og bror var også med. Og brorens venner.

De hilste alle på en fyr, de kendte. Undtagen Stefanie Kristensen. Hun hilste ikke, for hun ænsede ikke, hvem det var.

- Da vi trådte ind i biografen, stod min fætter der. Jeg så slet ikke, at det var ham, fordi jeg var så angst i den situation, siger hun.

Konstant frygt for at møde bekendte

Stefanie Kristensen lider af social fobi og har fortalt sin historie i ’Go’ aften Danmark’. Situationen fra biografen er et par måneder gammel, og den er blot en af mange, hvor den 23-årige har været rystende nervøs for at blive lagt mærke til blandt andre mennesker.

Stefanie Kristensen på 23 år har lyst til at flygte fra de fleste situationer, hun befinder sig i. I fire år har hun lidt af social fobi, der kan karakteriseres som en ekstrem grad af generthed.

Hendes sociale fobi betyder, at hun går rundt med en konstant frygt for at møde nogen, hun kender.

- Hvis jeg pludselig ser nogen, jeg kender, så får jeg det rigtig skidt. Så bliver jeg sat i en situation, jeg ikke er forberedt på. En situation, hvor jeg skal være ’på’ og være social.

Selvom hun føler sig alene med sin lidelse, er hun langt fra den eneste, der lider af social fobi, der er en ekstrem grad af generthed. Fem til seks procent af både børn og unge ville kunne blive diagnosticeret med en angstlidelse, og en stor del af dem ville lide af social fobi, vurderer eksperter.

For Stefanie Kristensen kom angsten snigende. Først forstod hun ikke, hvad der foregik. Forstod ikke, hvorfor hun fik en knude i maven, hver gang nogen ringede. Og hvorfor hun var begyndt at overtænke alle sine handlinger, når hun var blandt andre mennesker.

Indtil for fire år siden elskede Stefanie Kristensen (th.) at være sammen med sine veninder. Siden blev hun pludselig ramt af ekstrem generthed, og i dag har hun diagnosen social fobi. Hun frygter især at blive til grin.

- Jeg åbnede ikke døren, når folk ringede på, og jeg tog ikke telefonen. Jeg gemte mig, fordi jeg ikke ville tiltrække opmærksomhed. Jeg frygtede, jeg ville blive kritiseret, fortæller hun om sine tanker dengang.

Tør ikke tage med til fest

En af de konkrete konsekvenser af Stefanie Kristensens sociale fobi er, at hun ikke altid tør tage til fester, fordi hun er bange for at blive gjort til grin. Ikke fordi hun bliver det, men angsten alene holder hende væk.

Hvis hun alligevel tager afsted til fest, begynder tankerne igen, når hun kommer hjem.

- Når jeg så kommer hjem fra festen, kører tankerne igen omkring de ting, jeg har sagt forkert og gjort forkert. Måske er jeg kommet til at hamre mit glas ind på tallerkenen, og andre ville måske tænke, at det burde jeg kunne lade være med, siger hun.

Afstemning

Har du prøvet at være så nervøs, at du blev hæmmet af det?

Professor i psykologi ved Aarhus Universitet Mikael Thastum peger på, at det har alvorlige konsekvenser for de op mod seks procent af de unge, han vurderer kunne diagnosticeres med en angstlidelse.

- Unge med social fobi har ofte færre venner. De kan virke akavede i sociale relationer, fordi de eksempelvis ikke tager initiativ og taler med lav stemme, siger han og uddyber:

- Det er ikke fordi, de ikke har sociale kompetencer, men de bruger bare ikke de sociale kompetencer, de har.

Ekstrem grad af generthed

Selvom det er svært at pege på, hvad der udløser social angst- og fobi, argumenterer Mikael Thastum for, at overkontrol i familien eller mobning kan være årsager, der kan trigge det.

Får man først social fobi, kan det, ifølge professoren, være svært for mange at klare sig i skolen og på arbejdsmarkedet, fordi de ofte ikke tør sige noget.

I dag har Stefanie Kristensen (tv.) skyldfølelse over, at hun har angst over at være sammen med familien eller med gamle veninder. Billedet er taget, inden hun blev ramt af social fobi for fire år siden.

Social fobi er i virkeligheden en ekstrem grad af generthed, og derfor vil de fleste kunne genkende nogle af symptomerne i sig selv. Det er dog ikke det samme som at lide af social fobi.

- Vi kender alle til at være generte og usikre på os selv. Problemet er, hvis det tager overhånd og på den måde hæmmer personen i udvikling og udfoldelse, så man ikke kommer i skole eller ikke tør sige noget til møder, siger Mikael Thastum, der udover at være professor i psykologi ved Aarhus Universitet også er leder af Center for Psykologisk Behandling til Børn og Unge samme sted.

Var altid sammen med veninderne

Inden 23-årige Stefanie Kristensen fik svært ved at overskue sociale sammenhænge, var hun altid sammen med sine veninder. Hun gik op i at træne og havde fritidsjob ved siden af sit studie.

En tilværelse, hun er opsat på at komme tilbage til, og fremtidsplanerne, som hun havde før, skal ikke stoppes af en diagnose. Derfor venter hun lige nu på at deltage i et forløb, hvor hun i en gruppe skal tale med andre, der også har angst.

- Det her skal ikke være hele mit liv. Jeg har drømme ligesom alle andre. Jeg vil rejse. Få en familie. Have et arbejde, det hele, siger Stefanie Kristensen.

Og det har hun gode muligheder for. Der er nemlig gode behandlingsmuligheder inden for netop social fobi, forsikrer professor i psykologi Mikael Thastum.

- Når man behandler folk med social fobi, arbejder man med de automatiske og urealistisk negative tanker, de har om, hvad andre tænker om dem. Derudover arbejder man med, at personen skal gøre de ting, vedkommende er bange for. Behandlingen er ikke så kompliceret, og effekterne af den er gode, siger Mikael Thastum.