GO'

Tidligere indsat blev firmaets bedste til kundeservice

29-årig tidligere kriminel har bidt sig fast på arbejdsmarkedet, efter han fik chancen hos flyttefirma, hvor de ikke skeler til CV'et.

- Jeg er nødt til at løbe. Jeg skal lige læsse noget af til en kunde.

29-årige Carl Christian Søndergaard Sørensen afbryder telefoninterviewet. Han har drønende travlt i sit job som flyttemand, og kunderne er de vigtigste.

Efter ti år på kontanthjælp, flere ture i spjældet og en deraf plettet straffeattest skulle han ifølge statistikken slet ikke have et job.

I stedet skulle han være en del af den gruppe på 280.000 socialt udsatte borgere som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd netop har undersøgt. En gruppe, hvor de fleste er uden arbejde som følge af sociale problemer, og en gruppe, der koster det danske samfund 41 milliarder kroner om året.

- Men jeg fik en chance for at vise, at selvom jeg har lavet noget lort, så kan jeg sagtens blive god, siger Carl Christian Søndergaard Sørensen.

Tidligere chef: Carl er god

Og god, det er han. Det mener hans tidligere chef hos flyttefirmaet 3R Kontor. Her var Carl Christian Søndergaard Sørensen i praktik, i løntilskud og under uddannelse, indtil han for nylig fik et nyt, rigtigt arbejde i et andet flyttefirma.

- Han er en af de bedste, vi har haft til at lave kundeservice. Hvis folk har fået en masse nederlag i deres opvækst, i skolen, på institutioner og på arbejdsmarkedet, så er de opmærksomme i forhold til kritik. Derfor er Carl pleasende af natur. Han er super fokuseret på at løse opgaven, så kunden bliver glad, siger direktør i 3R Kontor Steffen Max Høgh.

Hos 3R Kontor har de det mål, at 40 procent af de ansatte skal være såkaldt socialt udsatte, og de kigger ikke på folks CV, når de ansætter.

- Jeg er lige så lidt imponeret af et 12-tal på eksamensbeviset, som jeg er skræmt af en plettet straffeattest, siger Steffen Max Høgh, der fortalte om sit syn på ansøgere i 'Go' aften Danmark'.

Seniorforsker: Samfundet sparer over 10.000 kroner om måneden

Og den holdning fra virksomhedslederen er god for samfundet. Det understreger sociolog og seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd Lars Benjaminsen.

- Når udsatte borgere kommer i arbejde, sparer samfundet hele forsørgerydelsen, som typisk er 10.000 til 12.000 kroner om måneden. I stedet får samfundet en skattebetaling, siger Lars Benjaminsen.

Han peger på, at et job samtidig kan hjælpe med at knytte borgeren til fællesskabet igen.

- Det kan være med til, at borgeren får det bedre, og det vil formentlig også mindske vedkommendes brug af øvrige sociale indsatser. Så det er en stor gevinst for den enkelte og for samfundet, siger han.

- Når du sidder i fængsel, sidder du bare og tænker

Den analyse er Carl Christian Søndergaard Sørensen enig i med tanke på de måneder, han sad i fængsel.

- Det betyder meget for mig, at jeg har et job. Når du sidder fængslet, kan du bare sidde og tænke og tænke. Når man så kommer ud efter nogle måneder, vil man virkelig gerne ud at lave noget, siger han om sine tanker, dengang han blev løsladt for mere end fire år siden.

Efter fire år i 3R Kontor - som praktikant, ansat med løntilskud og til sidst som fastansat - har Carl Christian Søndergaard Sørensen netop fået et nyt job hos et andet flyttefirma. Noget, hans nu tidligere arbejdsgiver er stolt af.

- Jeg er stolt af Carl. Det, at han har fået et nyt job, viser, at selvom han har fået nogle 'tæsk' i livet, så har han stadig ambitioner, siger Steffen Max Høgh om sin tidligere ansatte.