Derfor skal du ikke sove med lys om natten

16x9

Sluk lyset om natten, når du skal sove. Nattelys kan nemlig give depression, viser ny forskning.

En god nattesøvn - i et mørkt soveværelse - er vigtig for vores sundhed. Det påvirker nemlig både vores vægt og humør, hvis vi sover med lyset tændt.

Senest har en undersøgelse vist, at du kan få depression af at sove med lyset tændt om natten. Og selv dæmpet lys fra en vågelampe, som mange børn har, er for meget lys, mener neurofoskere.

Dæmpet lys er ifølge forskernes undersøgelser nok til at påvirke den kemiske balance i hjernen i negativ retning. Lyset forstyrrer udskillelsen af hormonet melatonin, der hjælper kroppen til at vide, at det er nat og tid til at sove.

Forskerne fra Ohio State University i USA har indtil videre kun lavet forsøg med hamstere, men de viste tegn på depression, når de over en længere periode havde lyset tændt om natten. Selv dæmpet lys kunne fremprovokere depressiv adfærd hos dyrene, og forskerne kunne også spore ændringer i dyrenes hjerner.

Lyset er forældrenes dårlige vane
Det kan komme som en dårlig nyhed for forældre til børn, der ikke vil sove med lyset helt slukket om natten.

Men det er forældrenes egen skyld, mener familievejleder Lola Jensen. Hun har gennem 25 år rådgivet forældre om børneopdragelse og har hørt spørgsmålet 'hvordan får jeg mit barn til at sove?' mange gange.

- Det starter med, at det er noget forældrene finder på, når de en dag i desperation ikke kan få barnet til at sove. Så lader de lyset brænde på værelset eller de lukker kun døren på klem, så barnet får lidt lys fra gangen, fordi de synes, det er synd, at barnet skal ligge der helt alene. Og lige pludselig har barnet fået en dårlig vane, siger Lola Jensen.

Følg linket i boksen til højre og få Lola Jensens råd til hvordan du vænner dit barn af med at sove med lyset tændt om natten.