Forældre finder familielivet stressende

16x9

Næsten hver anden forælder føler, at hverdagen med job, børn, partner og pligter er stressende _ hør eksperterne fortælle, hvordan du får stressen til

Næsten hver anden forælder føler, at hverdagen med job, børn, partner og pligter er stressende. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for 24 timer.

41 procent af de adspurgte forældre til børn mellem nul og seks år fortæller, at de føler sig stressede over at være en del af en børnefamilie hver eneste uge.

Og det er ikke så underligt, siger psykolog og familieforsker Per Schultz Jørgensen:

"I Danmark har vi en livsform, hvor småbørnsforældre arbejder rigtig meget. Samtidig med karrieren skal de holde sammen på familie og parforhold, tage sig af deres børn og være nærværende over for dem, passe sociale relationer til venner og familie, stå for alle de praktiske gøremål, passe fritidsaktiviteter og så videre og så videre. Det er så krævende en opgave, at det næsten ikke kan lade sig gøre," siger han til 24 timer.

Drop prinsessedrømmen
Han bakkes op af psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel Jeanett Bonnichesen. Hun mener, at forældre er nødt til at træffe et aktivt valg, hvis de vil have familielivet til at fungere uden stress:

"Vi har nogle prinsessedrømme om, hvordan vi gerne vil have vores familie til at fungere, men vi er ikke tilbøjelige til at gøre det, der skal til. At prioritere sin familie og slukke telefonen eller computeren, når man kommer hjem, opfattes jo nærmest som rabiat," siger hun til avisen.

Hun mener, at det hele handler om nærvær, og at der skal en hel revolution til, før forældrene vågner op:

"Nærvær er det store keyword her, og det er en aktiv beslutning, man skal tage. Det, der stjæler din opmærksomhed, skal du vælge fra, når du er sammen med dine børn. Du skal ikke være en 'split-brain', hvor halvdelen af hjernen ligger på mobiltelefonen, fjernsynet eller indkøbsplanerne," fortsætter hun.

Far pĂĄ banen
Ingen tvivl om at nærværet skal prioriteres, men Per Schultz Jørgensen mener i lige så høj grad, at de danske forældre skal se deres interne arbejdsfordeling efter i sømmene - i langt de fleste hjem er det stadig kvinden, der står med hovedansvaret for, at familielivet fungerer:

"Det er blevet langt bedre de senere år, men det er stadig kvinden, der står med hovedansvaret for, at familien fungerer. Godt nok ser vi, at fædrene tager mere over både med børnepasning, madlavning og huslige pligter, men i de fleste familier er det kvinden, der har ansvaret for at planlægge hverdagen, og det kan være stressende at være alene om det ansvar," siger han.

Hvordan oplever du hverdagen med familie, job, partner og praktiske pligter? Afgiv din stemme i boksen.