Paracetamol kan skade dit barn

16x9

Det er ikke kun det høje forbrug af sovepiller til børn, der vækker bekymring hos børnelæge Vibeke Manniche

2.274 babyer og småbørn i alderen nul til fire år indtog i 2010 23.000 sovepiller. "Det er ganske foruroligende," siger læge, PhD og forfatter til 'Alt om barnet' Vibeke Manniche, og understreger i samme sætning, at hun finder det stigende forbrug af paracetamol til børn mindst lige så foruroligende.

"Som udgangspunkt bør ingen børn få hverken soverpiller eller anden medicin, med mindre det er ordineret af lægen," siger hun til tv2.dk.

"Men fortvivlede forældre kan tigge meget ud af lægen, og sådan har det altid været," fortsætter hun.

Pas på med paracetamol
Ifølge børnelægen er det altså ikke kun de lægeordinerede sovepiller, der er et problem. Det er i lige så høj grad håndkøbsmedicin som paracetamol (Pinex, Pamol og Panodil) og hostesaft, man bør være opmærksom på - især gør det stigende forbrug af paracetamol til småbørn hende urolig:

"Vi har en pillekultur, der er løbet helt af sporet. Forældre giver rask væk deres børn paracetamol ved den mindste form for uro eller klynk," siger hun.

"Men det er ikke ufarligt. Paracetamol kan give forgiftninger, for det kan være svært at ramme den rette dosis i forhold til barnets vægt, og det skal tages meget alvorligt."

"Den eneste situation, hvor det er berettiget, at give sit barn paracetamol, er, hvis du har et ørebarn, der har svært ved at sove på grund af smerter," siger Vibeke Manniche.

Smerter skal ikke altid dulmes
Foruden at dæmpe et feberhedt barn kan paracetamolen have en beroligende effekt - men håndkøbsmedicinen bør ikke bruges til at dæmpe hverken feber eller uro:

"Paracetamol kan sammenlignes lidt med sovemedicin, fordi det virker beroligende på barnet. Det kan godt være, at barnet falder til ro, men tilbage står, hvad det gør ved barnet medicinsk."

"Desuden vænner vi vores børn til, at smerte er noget, der skal dulmes. Børnene bliver alt for fortrolige med medicin, og når de bliver større, er der en fare for, at det også er i pilleglasset de vil søge hjælp til at dulme smerter - her har vi en af forklaringerne på, hvorfor mange unge forsøger at begå selvmord," siger Vibeke Manniche til tv2.dk.

Udtryk for afmagt
Børnelægen mener, at det er et udtryk for afmagt, når forældre vælger at berolige deres børn med paracetamol:

"Mange børn kommer alt, alt for sent i seng - nogen først henad kl. 22 og 23 om aftenen. Og det er ikke fordi, forældre i dag er uvidende om, hvordan man bør putte sit barn. Det handler om dovenskab, stress, træthed og uansvarlighed," påpeger hun.

"Hvis ens barn bliver overtræt, ja, så græder det og bliver uroligt. Hvis dit barn ikke vil sove, bør du se familiens rutiner efter i sømmene. Og så i øvrigt turde tage de konflikter, der skal til, når dit barn nægter at sove eller pylrer."

"Og så bør paracetamol blive receptpligtigt, som det tidligere var - så ville meget være vundet," afslutter Vibeke Manniche.