Dansk forsvarer havde sagt nej til Breivik

Michael Juul Eriksen har forsvaret kontroversielle klienter som Jønke og Fis_Fis _ Breivik ville han imidlertid have sagt nej tak til, hør hvorfor

Norge tog tirsdag hul på den anden dag i straffesagen mod den terrortiltalte Anders Behring Breivik, som bombede Oslo, hvor 8 døde, og henrettede 69 mennesker på Utøya. Det var en dag, hvor Anders Breivik fik taletid fra anklagebænken omkranset af sine forsvarere. Og det job, som forsvarer for Breivik, er ikke et job, som alle vil tage.

"Jeg havde takket nej tak til Breivik," siger den danske forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen.

Med klienter som rockeren Jønke og bandelederen Fis-Fis er det ellers ikke kontroversielle sager, der mangler på forsvarsadvokatens CV.

Og det er altså derfor ikke fordi, Juul Eriksen har berøringsangst med mordere og voldsmænd, at han ville have takket nej til at forsvare den norske massemorder. Der er noget helt særligt ved retssagen mod Breivik, der får Juul Eriksen til at bakke.

"Han skal jo have en forsvarer. Det tror jeg, alle kan forstå. Det er ikke dét, der er problemet, det er mere måden, det kører på. Det, at man ikke kører et forsvar ud fra et forsvars synspunkt, men i stedet giver Breivik taletid og skaber opmærksomhed omkring hans budskab. Det tror jeg er vanskeligt at forstå for mange mennesker," siger Michael Juul Eriksen.

Forsvarerne bliver talerør
Breiviks fire forsvarsadvokater er alle fremtrædende inden for deres felt i Norge. Juul Eriksen er sikker på, at det har været en vanskelig beslutning at takke ja til sagen for hans norske kolleger. Han vurderer nemlig, at forsvarerne vil komme til at fremstå som talerør for Breiviks tanker og idéer:

"Det er med hundrede procent sikkerhed Breivik, der har gjort det, og det nedsætter udfordringen en lille smule. Han vil komme til at styre, hvordan det skal foregå, og det vil dermed komme til at køre på hans præmisser. Det er decideret skadeligt for forsvaret, men godt for hans budskab," fortsætter den danske forsvarsadvokat.

"Han skal behanles som et menneske"
En af Breiviks forsvarsadvokater hedder Geir Lippestadt. Cecilie Beck mødte ham i TV 2-programmet 'Tilbage til Utøya', der blev vist på TV 2 mandag aften.

"Det er vigtigt både for mig og for politiet, der efterforsker sagen, at man behandler ham som et menneske, så jeg hilser på ham og jeg giver ham også hånden," fortæller den norske forsvarsadvokat til Cecilie Beck i programmet.

Han medgiver dog, at sagen har været årsag til en del hovedbrud:

"Det er en speciel sag. I starten brød jeg mit hoved med, hvordan jeg skulle argumentere for, at denne mand ikke skulle have en straf. Altså at han i stedet skulle i behandling i det psykiatriske sundhedsvæsen," fortæller Geir Lippestadt.

"Men nu er min argumentation, hvordan han skal få en straf. Det er vigtigt, at han bliver dømt som tilregnelig, og ikke som utilregnelig. Jeg må prøve at forholde mig til hans ønsker, hvis de er rationelt begrundede. Jeg oplever, at han vil have, at jeg skal argumentere for, at han er frisk og kan straffes," siger den norske forsvarsadvokat.

Du kan se Michael Juul Eriksen og Geir Lippestadt i de tre videoer her på siden.