8 råd: Sådan opbevarer du bedst din mad

16x9

Skal man altid overholde datom√¶rkning p√• f√łdevarer eller kan man lave undtagelser for at undg√• madspild? Det f√•r du her svaret p√•.

Rigtig mange af os stoler blindt p√• datom√¶rkningen, n√•r vi vurderer, om madvarer kan spises eller skal kasseres. Men datom√¶rkninger kan faktisk v√¶re ret un√łjagtige, da de alene viser, hvor gammel madvaren er og ikke, hvordan produktet har v√¶ret opbevaret.

Da opbevaringen af madvarer har stor betydning for holdbarheden, resulterer det i, at vi som forbrugere ofte smider mad ud, der trods datomærkningens anvisninger ikke er for gammelt - eller at vi måske spiser noget, der skulle have været kasseret.

- Som udgangspunkt skal man altid f√łlge datom√¶rkningen. P√• den m√•de opn√•s den bedste kvalitet, og rent mikrobielt er risikoen for en u√łnsket ford√¶rvelse og i v√¶rste fald sygdom minimal. N√•r det s√• er sagt, s√• har vi nok alle sammen pr√łvet tilf√¶lde, hvor maden er blevet d√•rlig f√łr datom√¶rkningens udl√łb. Derfor skal vi altid bruge vores sunde fornuft og evaluere produkters kvalitetsm√¶ssige tilstand, inden vi putter dem i munden, siger lektor p√• Professionsh√łjskolen Metropol, Michael Ren√©.

8 anbefalinger til den bedste h√•ndtering af dine f√łdevarer:

1. Anvendelse af gamle f√łdevarer skal altid ske med ypperste varsomhed og med forbehold for varens tilstand (s√łrg for hurtig hjemtransport fra supermarkedet, tjek emballagen - er den intakt, tjek produktet - har det √¶ndret kvalitetsm√¶ssig karakter? Lugter det u√łnsket, er der slimdannelse eller skimmelsvamp, s√• undlad at spise det?

2. Undgå fluer og skadedyr.

3. Vask h√¶nder og rens negle i varmt vand med s√¶be f√łr h√•ndtering af f√łdevarer og t√łr fingre i et rent h√•ndkl√¶de eller k√łkkenrulle og ikke i viskestykket.

4. Reng√łr altid service, komfur og k√łkkenelementer.

5. Put f√łdevarer i k√łleskab eller fryser mindst to timer efter k√łb og hurtigere, hvis det er varmt udenfor.

6. Gem r√• f√łdevarer i luftt√¶tte beholdere og undg√• at juice fra f√łdevarer overf√łres mellem produkter i k√łleskabet.

7. Overfyld ikke k√łleskab eller fryser og oprethold den korrekte temperatur. Kontroller dit k√łleskab og fryser med et termometer.
- midten af k√łleskab skal v√¶re +5 grader.
- midten af fryser skal være -18 grader.

8. Put ikke √•bne d√•ser p√• k√łl, men overf√łr maden til luftt√¶tte beholdere for at undg√• indtag af tungmetaller som bl.a. kan s√¶tte nogen af vores enzymsystemer i kroppen midlertidigt ud af funktion.