Spis som en stenaldermand?

16x9

Kød, kød og masser af kød. Masser af proteiner og nogle grøntsager. Se, hvad en ernæringsekspert mener om stenalderkosten

Ifølge den nyeste madtrend skal vi helt tilbage til rødderne. For der er flere gode grunde til se på stenalderfolkets madvaner.

"Giv mig en bøf, kvinde!" Nu har manden i huset en gyldig grund til at bede om mere kød på middagsbordet. I hvert fald hvis den stor på stenalderkost i hjemmet.

På trods af at diætens principper stammer fra tiden omkring 10.000 år f.kr er det den nyeste diæt, som blandt andet den kendte kok fra 'Kong Hans kælder', Thomas Rode Andersen, lever efter.

Masser af protein
Stenalderkosten går i al sin enkelhed ud på, at man fortrinsvist spiser de ting, som man gjorde for 12.000 år siden: Kød, frugt og grønt, nødder, honning, svampe, fisk og æg i deres oprindelige form. Ingen forabejdede madvarer, tilsætningsstoffer, sukker eller kornprodukter. Man skal kun spise det, som kroppen er skabt til at spise.

Ifølge ernæringsekspert Christian Bitz er der flere gode ting ved stenalderdiæten.

"Det er helt klart hensigtsmæssigt at skære ned på industrielt forarbejdede fødevarer, sukker og de raffinerede kornprodukter - især hvis du vil tabe dig. Det vil betyde et højere indtag af proteiner fra kød, fjerkræ og fisk, hvilket er med til at øge forbrændingen og mæthedsfornemmelsen. Og så er det jo glimrende, at diæten dikterer, at du kan spise al den frugt og grønt, som du kan spise," siger Christian Bitz.

Stenaldermand 80 procent af tiden
Men inden du forvandler dig helt til en hulemand eller -kvinde, anbefaler Christian Bitz dog, at du ikke skære "helt basale fødvarer" ud af din kost. For han mener ikke, at der er videnskabelig belæg for diæten.

"Jeg fraråder, at man skærer fuldkornsprodukter, bælgfrugter og kartofler helt ud af kosten - mad, der er sunde og helt basale i manges kost. Ligeledes skal du være særlig opmærksom på at få kalcium nok, eksempelvis i et tilskud, hvis du også undlader mejeriprodukterne," siger Christian Bitz.

Hvis du vil leve som stenalderfolket, så gør det med måde. Christian Bitz anbefaler, at du bruger diæeten efter 80/20-princeippet, hvor du lever 80 procent af tiden efter stenalderkosten og 20 procent af tiden med almindelig mad, hvor du også må synde lidt.