Naturoplevelser for hele familien

16x9

Selvom efteråret er kommet, er der masser af muligheder for at nyde naturen i efterårsferien. Meget af det kan endda bruges senere på året

Selvom efteråret er kommet, er der masser af muligheder for at nyde naturen i efterårsferien. Meget af det kan endda bruges senere på året.

Efteråret er kommet. Bladene er faldet af træerne, og vejrguderne har skruet op for vindstyrken. Umiddelbart lyder efteråret ikke som det mest oplagte tidspunkt at tage ud i naturen på, men faktisk kan efterårets kendetegn bruges aktivt.

Gem og brug senere
Danmarks Naturfredningsforening arrangerer familievenlige aktiviteter i efterårsferien. De anbefaler, at man tager familien med på bær, nøde eller svampejagt eller bruger skoven til at finde materialer til at lave juledekorationer, som børnene kan hygge sig med at lave i december.

Vil man gerne iagttage skovens dyr, er efterårsferien en oplagt mulighed. Dyr som egern, mus og skovskader, har nemlig slet ikke tid til at holde ferie. De bruger kræfterne på at samle forråd til vinteren.

Sjov med kastanjer
Modne kastanjer kan bruges til at lave den gamle klassiker kastanjedyr. Det eneste det kræver, er en masse modne kastanjer, nogle tændstikker og en spids genstand til at lave hul i kastanjerne, for eksempel en skruetrækker. Derfra er det bare at lade fantasien arbejde. Husk at knække svovlet af de tændstikker, som skal bruges.

Klassikeren er videreudviklet til hårkugler, der ifølge hjemmesiden skoven-i-skolen.dk er meget populær hos piger.

Sådan gør du:

  1. Stik hul hele vejen igennem to kastanjer.
  2. Gør hullet stort nok til elastiktråden.
  3. Klip et stykke elastiktråd af, som passer i størrelsen.
  4. Stik det igennem hullerne på de to kastanjer.
  5. Bind en knude.
  6. Klip elastiktråden af.
  7. Smelt enderne af elatiktråden med en tændt tændstik.

Drageflyvning
Hvis man er i mere aktivt humør kan den kraftige vind udnyttes til drageflyvning. De kan enten købes færdige, eller laves fra bunden. At bygge en drage er en længere proces, hvor børnene kan være med fra start til slut. Du kan finde byggevejledninger på dansk drageklubs hjemmeside.

Naturstyrelsen anbefaler, at du tager stilling til følgende, før du beslutter sig for dragemodel:

I hvilken type vind, vil du gerne flyve med drage?
Hvor hurtigt skal den kunne flyve?
Hvor meget må dragen trække i dig?
Hvordan skal dens grafiske udseende være?

Gammeldags kartoffelferie
Efterårsferien blev indført i 1899, fordi børnene skulle hjælpe deres familier med at høste kartofler eller roer-dengang blev uge 42 derfor kaldt "Kartoffelferien" eller "Roeferien."

I dag er det de færreste børn, der af pligt hjælper til med høsten, men over det meste af landet kan de opleve hvordan det var at være barn for 100 år siden, hvor dem, der boede på landet kun gik i skole hver anden dag, og brugte resten af tiden på markerne hjemme på gårdene.