Ungarsk vin

Ungarske vine er på vej frem i Danmark - her kan du læse, hvad du skal gå efter

Det er ikke så ofte vi i vinmæssig sammenhæng retter blikket mod Ungarn. Landet gennemgår i disse år en stor udvikling, og kvaliteten af vinene er stærkt stigende hvorfor flere vine har fundet vej til den danske forbruger.

Landet har såvel klima som jordbund til at lave kvalitetsvine og så rækker rødderne tilbage til vinhistoriens begyndelse.

Hoffets vin var Ungarsk
Ungarn er blandt Europas fremmeste vinlande historisk set. Med de romerske felttog før Kristi fødsel, bliver de første vinmarker anlagt ved Europas største indsø - Balaton-søen.

I det 16. århundrede fik ungarsk vin fornyet opmærksomhed i Europa. Den søde dessertvin Tokaj blev berømmet og serveret ved Europas hoffer.

Her skinner solen lystigt
Ungarn er et bjergfattigt og frugtbart land med et tempereret fastlandsklima og har et af Europas højeste antal solskinstimer. Kun den nordlige del er bjergrigt og her er undergrunden først og fremmest vulkansk. Det smukke vinlandskab og de mange pittoreske byer i vinregionerne tiltrækker hvert år et stort antal turister.

Privatiseringer og udenlandsk kapital
Ungarns forfatning er fra 1989 og indtil kommunismens fald samme år var vinproduktionen drevet af store statskooperativer og statslandbrug. Herefter er der foretaget store forbedringer i vinproduktionen og en lang række privatiseringer har tiltrukket udenlandske investeringer. Langt den overvejende del af vinproduktionen drikkes fortsat lokalt, men efter Ungarns indtræden i EU i 2004 er en mindre eksport til England og Nordeuropa ved at få fodfæste.

Hvidvin dominerer
Ungarn har syv vinregioner: Tokaj, Eger, Transdanubien, Sopron, Balaton, Pannon og Danbian. Disse er yderligere opdelt i 27 sub-regioner. Næsten halvdelen af alle vinstokke er plantet i den sandede jord omkring den Ungarske Slette.

Landet har en overvægt af hvidvinsproduktion, men er i Danmark nok mest kendt for de røde vine fra området Eger. Egri Bikavér hedder den røde vin fra Eger og direkte oversat betyder Bikavér "tyreblod".

Disse vine omtales i studiet:

2011 Grass Hopper, Grüner Veltliner, Tolna, Ungarn 12%

Kr. 59,50 i Irma

Hvidvinen fra Grass Hopper er fremstillet på den grønne drue: Grüner Veltliner, der kun findes lidt af i Ungarn. Druen er mest kendt fra Østrig og regnes der for nationaldrue. I Ungarn hedder den Zöld Veltilini. Den skuffer sjældent og giver tørre hvidvine med frisk syre og en let krydret smag. Typiske aromaer er citrus frugter, teblade og hvid og sort peber.

Grass Hopper er lavet af druer fra Tolna-regionen. Den ligger i midten af de ungarske vindistrikter og er kendt for at lave rigtig gode rød- og hvidvine og ikke mindst for sin gastronomi. Jordbunden er især løss - en særlig jordbund, som netop også i Østrig giver gode vine på Grüner Veltliner-druen.

Vinen har en frisk og let duft af grønne æbler, citron og fersken. Smagen er tør, har en vibrerende syre og er båret af sin frugt.

Nyd den til magre fisk og grøntsagsretter.

2009 Tokaj Hárslevelu, Kiraly Dulo, Ungarn 15%

Kr. 310,- hos Vinspecialisten www.vinspecialisten.dk

Tokaj er Ungarns nordligste vindistrikt. Området er verdensberømt for sine søde vine af samme navn.

Itvan Szepsy var under kommunismen teknisk direktør for et af landets store kooperativer. I 1991 løsrev han sig for at dyrke vin af egne druer. Han råder i dag over i alt 28 ha. Grand Cru marker og én af disse er Kiraly, hvorfra denne vin kommer.

En af de druer, som Tokaj laves på hedder Hárslevelu (lindeløv), den giver vine med fylde og krydderi og Itvan laver både den søde Tokaj-vin, der er temmelig kostbar og hvor efterspørgslen er lille, og en tør udgave på Hárslevelu. Vinen er gæret på traditionelle ungarske egetræsfade og har, for at opnå en større koncentration og dybde i smagen ligget sammen med gærresterne.

Aromatisk og krydret duft med tropiske frugter, honning, røgede toner og et animalsk præg (råt baconkød). Smagen er tæt og viskos i sit udtryk, den har en lav syre med høj fedme og en meget lang og dyb eftersmag. Vinen har en sublim balance og dens store koncentration gør den velegnet til en lang række spiser også gerne krydret mad.

Nyd den til fede fisk, fjerkræ og lyst kød.

2010 Soproni Házasítás Tango, Pneiszl Hunarian Vineyards 13,0%

Kr. 89,- hos www.lehmannlarsenvin.dk

Sopron-distriktet ligger i det allernordligste hjørne af Ungarn direkte til den østrigske grænse. Området drager stor fordel af sin placering til Lake Fertõ (Neusiedler See), der resulterer i et mildere klima med lavere gennemsnitstemperaturer om sommeren og dermed en forlængelse af vækstsæsonen. Nærheden til vandet mindsker også risikoen for at vinstokkene udsættes for frost, hvilket kan gøre uoprettelig skade.

Jordbunden er mangeartet med ler og sandsten som det fremtrædende. Det giver rødvine med frisk og livlig syre og lave tanniner (garvesyre). Vinene fremstår mere elegante og med lettere alkohol. Her er det særligt den blå Kékfrankos (Blaufrankish) drue der dyrkes. Den giver aromatiske rødvine med krydderi ikke mindst peber.

Birigt Fneiszl driver vingården af samme navn og har siden 2009-årgangen valgt at dyrke alle druer økologisk. Hendes Tango-vin er blandet af druerne: Merlot, Shiraz og Cabernet Sauvignon.

Vinen har en aromatisk duft med især røde frugtnoter og en meget fin hvid pebernote ikke mindst fra Shiraz-druen. Helt ren og frisk frugt i smagen, igen med masser af røde frugter og en delikat syre, der er med til at ranke vinen. Elegant mellemfyldig og let krydret vin med en mellemlang eftersmag.

Nyd den til lyse kødretter eller kølig til en fisk.

2009 Merengö Superior, Egri Bikavér, St.Andrea 14,5%

Kr. 275,- hos www.ungarskevine.dk

Eger-vindistriktet er er kulturelt centrum. Her ligger en af Ungarns mest besøgte mindesmærker "The Castle of Eger" samt utallige museer, der hvert år trækker besøgende til. Distriktet ligger i den nordlige del af Ungarn og har blandt andet, som i Tokaj, vulkansk jordbund. Det giver gode forhold ikke mindst til den hvide drue Olaz Riesling, som dyrkes med stor succes her.

Vi kommer dog ikke uden om at Eger særligt er kendt for den røde frugtige og saftige vin Egri Bikavér. Der efter nogle årtier i skyggen igen er blomstret frem båret af særdeles dygtigt vinmageri.

Bikavér-vinen blev første gang lanceret i 1927 af Jen%u0151 Gr%u0151ber og allerede dengang var udgangspunktet en blanding af tre druesorter. En sort må maksimum udgøre 50% af blandingen og minimum 5%. Både lokale og internationale druesorter er tilladte: Kékfrankos, Kékoportó, Kadarka, Blauburger, Kékmedoc, Zweigelt, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir. Vinen kan fås i mange forskellige prislejer typisk fra lige under kr. 100,- og opefter.

Marengö Superior fra vingården St. Andrea er vingårdens topvin. Manden bag St. Andreas vine hedder George Lörincz og er uddannet ønolog. Han blev i 2009 kåret som årets vinmager i Ungarn. En titel han i dag kan føje til de øvrige hædersbevisninger, som hans vinmageri har opnået de senere år eksempelvis: "Man of the Year" i Polen i 2008 og 2010. "Wine of the Year " i 2010 og 2011 i Benelux.

Vinen er lavet på Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Tæt farve og en intens og dyb aroma af mørke frugter, mineraler, læder og lakrids. Smagen er tør, saftig og tæt. Den har en god syre og en superfin balance mellem det friske og vinens støvede mineralske præg. En vin med god kompleksitet og en lang eftersmag. Indtrykket er en vin i sublim balance med både elegance og dybde og en alkohol der holdes i skak af kompleksiteten. Skal man have det optimale ud af vinen kan det anbefales at trække den op nogle timer før servering.

Nyd den til dyrevildt, fordi vinen har en vis sødmefuldhed i sin frugt.