Derfor er vi danskere så sure

16x9

En flok utilfredse restaurantgæster overfusede en kok på den nordtyske turistø Sild, fordi de ikke syntes, at maden levede op til deres forventninger - overfaldet var så voldsomt, at kokken nu er død, angiveligt af de kvæstelser, han pådrog sig under overfaldet.

Det lyder vanvittigt, men inden vi bliver alt for forargede, må vi gribe i egen barm - for i Danmark vil vi heller ikke finde os i noget. Det vidner sidste uges episode med morgenvært Morten Resen om - efter at have skaffet en billet til en udsolgt koncert til en 15-årig pige, blev han (såvel som den unge pige) i den grad overfuset af vrede forældre på de sociale medier.

Vi danskere er altså sure - rigtig sure faktisk, og vi er ikke blege for at lufte vores frustration, når vi ikke får det, som vi vil have det - men hvorfor er vi sådan?

- Vi har vænnet os så meget til at kunne bestemme over os selv, at vi tror, vi også kan bestemme over andre. Men det kan vi ikke, og derfor bliver vi sure, forklarer sociolog, foredragsholder og forfatter Emilia van Hauen til tv2.dk.

- Vi vil ikke være begrænsede af andre, og hvis nogen forhindrer os i at gøre det, vi vil, ja så bliver vi virkelig sure. I andre kulturer, hvor der ikke er samme grad af individualisering, der indordner man sig på en anden måde, men sådan er det ikke i vores vestlige del af verden, fortsætter hun.

Vi er især rasende bag rattet
Der er især én situation, hvor blodtrykket ryger op i det røde felt, og det er når vi sidder bag rattet - for hvorfor er det, at du altid er omgivet af idioter, der ikke kan finde ud af at køre bil?

Sammen med Emilia van Hauen har vi kigget på en række dagligdagssituationer, der i den grad for os danskere til at flippe ud - vi starter med topscoreren.

Trafikken
"F... dig, din idiot," råber du vredt efter den alt for sløve bilist foran dig, der glemmer at blinke. Kender du det? Når vi kører bil, bliver alle regler for god etikette sat ud af spil, fordi vi sidder i et isoleret, lukket rum. Ting, som du aldrig ville gå hen og sige til en person, du stod ansigt til ansigt med, kan du pludselig finde på at sidde og råbe og skrige højt for dig selv. Det er præcis det samme, der sker, når man ser bilister, der helt upåvirket piller næse, mens de kører bil - fordi vi sidder i et isoleret, lukket rum, føler vi, at vi er alene. Derfor kan vi tillade os alt.

Børnene
Der er ikke nogen, der skal sige noget om dit barn, vel? Dit barn er et ømtåleligt emne, for når det kommer dertil, så ved du bedst og har OVERHOVEDET ikke brug for råd eller vejledning - kom derimod gerne med ros. Når nogen kritiserer dit barn, er det indirekte en kritik af dig, og det kan vi ikke lide. Der eksisterer i den grad en perfektionstanke omkring vores børn - og derfor er der ikke nogen, der skal komme og laver ridser i lakken.

Sport
"Du skal løbe efter den bold, når jeg siger, du skal, din idiot!" På fodboldbanen, eller andre sportsbaner, kan vreden i den grad blive luftet. For når en flok individualister stiller sig op omkring en fælles bold, så vil der være lige så mange spillere som meninger om, hvor den bold skal hen.

Vejret
"Nu regner det igen! Helt ærligt, det er bare hver weekend, hvad fanden er meningen?!" Ja, vejret kan vi ikke styre, selvom vi gerne vil. Vejret kan føles som en begrænsning for de planer, vi nu engang kan have, og derfor kan det gøre os irriterede, når regnen siler, den lørdag hvor vi skal holde bryllup eller havefest.

Køen
Du står i en lang kø i supermarkedet og ind foran dig maser sig en anden person. "Hvad er meningen, kender du ikke til køkultur? Hvorfor skal du have andre rettigheder end mig?" Ja, den kender vi alle sammen. Og også her handler det om, at vi ikke vil finde i at andre skal begrænse os, eller have rettigheder, som vi ikke selv har - for er det helt ærligt ikke ret uretfærdigt?

De sociale medier
Som det var eksemplet med Morten Resen i sidste uge, kan der på de sociale medier meget let opstå en grim tone. Det er helt enkelt, fordi det er langt lettere at svine folk til på skrift end direkte ansigt til ansigt. Præcis som det er tilfældet, når du sidder i din bil.