Sådan plejer du dine smykker

Smykker skal bruges og passes på.

1. Pas på dine smykker:

Tag dine smykker af, når du:

- Sover

- Dyrker sport

- Bader derhjemme

- Bader i havet

- Er i berøring med vand fx ved rengøring

Undgå kemikalier: tag dine smykker på som det sidste - efter parfume, cremer osv.

Vær forsigtig: Smykker - specielt med ædelstene - kan være skrøbelige, så pas på slag og stød.

Opbevaring: Det bedste er at opbevare dem i stofposer eller små plastposer hver for sig, så de ikke ridser op mod hinanden, eller udsættes for sollys eller luft og bliver misfarvet. Vil du helst have smykkerne fremme, så er det fint med et smykkestativ, men sørg for, de ikke hænger og gnider op i mod hinanden. Du kan også lægge dem i en glasboks.

2. Rens selv dine smykker

Sølv- og guldsmykker: Mange oplever, at deres sølvsmykker får en snavset, oxideret overflade - det er ikke fordi der er noget galt med kvaliteten, men simpelthen en proces, der kan ske på grund af kroppens syre og sved - varme og visse typer medicin fremmer dette. Nogle personer oxiderer smykker mere end andre. Derudover samler smykkerne også på snavs fra cremer eller andet.

Rens selv - alt købes i supermarkedet:

- Pudseklud - almindelig universalklud. Er det perler, så puds dem gerne hver gang, de er brugt. Det er et blødt materiale og de er meget modtagelige over for snavs.

- Opvaskemiddel, tandbørste og pudseklud: Læg smykket i lunkent vand med opvaskemiddel i10 minutter og rens det så med en tandbørste og/eller pudseklud. Denne behandling kan du give ædelstene, men ikke perler.

- Sølvrens + pudseklud

- Særlige sølv- og ædelmetal- servietter

- Sølvpapir og salt: Kom kogende vand i en skål med små sølvpapirkugler og lidt salt. Og kom sølvsmykket ned i et par minutter - det "pifter" kæden op. Må dog ikke bruges, hvis smykket har en ædelsten.

Renseprodukter købt hos guldsmeden:

- Jewellery wipes (Connoiusseurs + Hagerty) 95 kr - 25 stk.

- Jewellery Cleaner (Connoiusseurs + Hagerty ) - fås kun til sølvsmykker og smykker med ædelstene. Det er en væske, du dypper smykket i og skyller efter med rent vand, 100 kr.

- Diamond Dazzle Stik. En "pen" med en lille stift indeholdende en gele, du nemt kan bruge på diamanter og ædelstene (ikke perler). Det giver glansen tilbage. Super nem og lige til at have i tasken, 100 kr.

3. Gå til guldsmeden:

Slitage af overfladebehandlinger:

- Hvidguldssmykker har en særlig overfladebehandling, der slides af - og bør derfor overfladebehandles ca. en gang årligt for at bevare det hvide look.

- Forgyldte og oxiderede smykker bliver slidt med tiden. De skal derfor efter nogen tid forgyldes/oxideres igen.

Få smykkerne til "tjek" og sikr dig, at alt er i orden, så de kan klare den daglige brug:

- Ringe og andre smykker med sten, som du går meget med, bør du lade efterse i hvert fald en gang om året.

- Perlesmykker på kæde bør også efterses ca. en gang om året for at sikre, at snoren ikke er mør og på vej til at knække.

Ultralyd

Suppler ovenstående råd med en ultralydsrensning af smykkerne hos guldsmeden ca. en gang årligt.

God fornøjelse!