10 nemme mĂĄder at sige farvel til fedtet pĂĄ

16x9

10 nemme tricks til at slippe af med de sidste deller

Har du mødt væggen? Virker det umulig at komme af med de sidste deller? Fat mod og prøv ti smarte genveje, der gør din badevægt glad.

1. Forkæl dig selv med chokolade
Nej,du behøver slet ikke at gå glip af det søde. Riv f.eks. mørk chokolade i din chili- og grillsovs - resultatet er en fyldig smag med mange sunde flavonoider. De er gode for hjertet og holder kolesterolet nede. At bruge rivejernet er super - det sørger for, du ikke går helt chok-amok!

2. Gør din sandwich grøn
Byt mayonnaisen ud med moden avocado. Avocado er proppet med flerumættede fedtsyrer, som hjælper med at holde kolesterolniveauet nede. Yderligere er forskere ved Ohio State University kommet frem til, at indholdet af fytokemikalier kan være med til at beskytte imod mundkræft.

3. Vælg de "rigtige" olier
"Undgå at hælde de helt lette olier over salaten", råder diætist Elena Paravantes på womenshealthmag.com. Lette og lyse olier indeholder nemlig færre kræftbeskyttende antioxidanter end dem som kan pryde sig med titler á la ekstra jomfru olivenolie - plus de har en mindre fremtrædende smag.

Hvordan ved du at olien er rigtig - rigtig - sund? Jo, ifølge diætisten skal den "...have en frugtig, lidt bitter, peberagtig smag og efterlade en svag brændende fornemmelse på tungen".

4. Begynd hvert mĂĄltid med 2 glas vand
Drik to glas vand inden måltidet. Det er godt for væskebalancen - og så vil du føle dig mindre sulten. En god vane, som vil hjælpe dig med at holde vægten.

5. Drik iste
Falder du lidt for tit for sodavand og saft? Erstat med et stort og friskt glas iste. Resultat: Du reducerer antal kalorier og tanker op med antioxidanter, som beskytter hjertet mod kræft - ja, selv mod rynker. Et amerikansk studie fra U.S. Department of Agriculture viser, at en enkelt kop sort te indeholder flere sunde flavonoider, end en portion broccoli eller gulerødder.

6. Tænk i halve dele
En enkel og sund hverdags- og feststrategi: Fyld halvdelen af tallerknen op med frugt og grøntsager - og fyld den anden halvdel op med lige dele store mængder fuldkornsprodukter, fiberrige kulhydrater og magre proteinkilder.

7. Kend rækkefølgen i sundhedshierarkiet
Lær at spise smørrebrød og sandwich på den sunde og fedtfattige facon: Vælg det pålæg som indeholder mindst fedt. Reglen er - med det mest fedtfattige først:

1. Kalkun og kylling

2. Roastbeef

3. Skinke

4. Salami

8. Lav den bedste og sundeste broccoli

Sådan koger du broccolien perfekt, så den samtidig er proppet med næringsstoffer:

1. Skyl broccolien under koldt og rindende vand

2. Læg broccolien i en lukket beholder som er velegnet for mikrobølgeovn

Bonus:

Flere næringsstoffer. Kogning, stegning og overdampning stjæler nemlig næringsstoffer fra grøntsagerne. Alt det vand du behøver, er de dråber som er til overs efter at du har skyllet broccolien.

9. Skyl bønnerne
Bønner på dåse - kidney, cannellini og kikærter - er en smart og hurtig måde at indtage nok proteiner og fibre. De øger dog samtidig dit daglige indtag af natrium, som igen øger risikoen for mavekræft og højt blodtryk. Men, studier viser, at bare det at skylle bønnerne indledningsvis, reducerer indholdet af natrium med en tredjedel.

10. Byt rødt kød ud med linser
For eksempel i en fedtfattig lasagne spækket med antioxidanter.

Sådan gør du: Brug kun det halve af kødmængden og erstat den sidste halvdel med linser. Linserne vil give dig proteiner, men de er uden fedt og har et højt fiberindhold - som gør at lasagnen mætter ekstra. Røde linser har en neutral smag og glider derfor umærkeligt ind i lasagnesmagen. Du vil ikke en gang lægge mærke til dem.