Rygning i film får unge til at tænde smøgen

16x9

Når helten eller heltinden på det store lærred tænder en cigaret, påvirker det de unge til at begynde at ryge, viser ny forskning

Når helten eller heltinden på det store lærred tænder en cigaret, påvirker det de unge til at begynde at ryge, viser ny forskning.

Lige siden Audrey Hepburn tændte en cigaret i et langt, sølvfarvet cigaretrør i filmen 'Breakfast at Tiffany's' (på dansk 'Pigen Holly', red) har det at ryge set lidt smart ud.

Og når actionhelte og -skurke og hele persongalleriet i hit-serien Mad Men tænder smøg efter smøg, får det de yngre seere til at efterligne dem.

En ny undersøgelse fra University of Bristol i England viser, at teenagere, der ser film, hvor skuespillerne ryger, er mere tilbøjelige til at begynde at ryge. Det skriver Bbc.com.

Forskerne har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem 360 Hollywood-film mellem 2001 og 2005, hvor der bliver røget cigaretter og unges rygning. 5.000 15-årige blev interviewet om deres rygevaner og hvilke og hvor mange Hollywood-film, de havde set.

Undersøgelsen viste, at jo flere film, hvor der ryges, man ser, jo større er sandsynligheden for, at man selv begynder at ryge. De unge, der havde set flest af de pågældende film, som f.eks. The Matrix, Bridget Jones' dagbog og Spider Man, havde 73 procent større tilbøjelighed til at prøve en cigaret end dem, der havde set færrest film. De var også 50 procent mere tilbøjelige til at blive ved med at ryge, når de først havde prøvet det.

Rygning i mange børneegnede film
Unges rygevaner påvirkes også af andre faktorer som forældres og kammeraters rygevaner, så forskerne indsamlede også data om de unges sociale baggrund.

Men selv efter at forskerne havde korrigeret resultaterne for disse faktorer, var teenagere, der så flest 'rygefilm', stadig 32 procent mere tilbøjelige til at have prøvet at ryge.

"Vi fandt en direkte sammenhæng mellem rygning blandt unge og antallet af film, de havde set, hvor skuespillerne ryger," siger Andrea Waylen, der er ph.d. i psykologi og forskningsleder ved University of Bristol, til Bbc.com.

Undersøgelsen viste samtidig, at halvdelen af de film, der indeholder rygninger og som bliver vist i britiske biografer, er kategoriseret som 'UK15', der signalerer, at filmen er egnet for personer over 15 år, eller kategorier derunder.

Det betyder, at mange børn og unge teenagere vil blive udsat for billeder af personer, der ryger.

I Danmark ryger 11 procent af de 15 årige drenge og 10 procent af de 15-årige piger dagligt, og otte ud af ti begynder at ryge, før de er 18 år, viser en opgørelse fra Statens Insitut for Folkesundhed.