Hvornår er man for gammel til at få børn?

16x9

Danske kvinder er i gennemsnit 29 år, når de føder deres første barn. Men rigtig mange er også ældre end det.

Når naturen sætter en biologisk grænse for kvindens fertilitet omkring de 44 år, så kan teknologien tage over, og i dag er det ikke usædvanligt at se kvinder på vej mod 50 år med en baby, der vel at mærke er deres egen, på armen.

"Det er problematisk," siger anerkendt læge, PhD og forfatter til 'Alt om barnet' Vibeke Manniche til tv2.dk.

35 for en kvinde, 40 for en mand
Hun er ikke i tvivl om, hvornår hun mener, at kvinder og mænd skal stoppe med at få børn:

"Jeg vil sige, at grænsen for en kvinde er 35 år, mens den for en mand er 40," udtaler Vibeke Manniche til tv2.dk.

"Fra kvinden er 35 år stiger risikoen for komplikationer for både hende og barnet. Og så skal du altså huske, at du skal tænke 18-20 år frem, når du vælger at blive gravid i en høj alder. Det vil sige, at hvis du bliver gravid som 48-årig, så når du at blive en ældre dame, inden barnet flytter hjemmefra. Sandsynligheden for at blive syg stiger for hvert år, man ældes, og især efter 50 år," siger hun.

Angsten for at miste
Og så er der ikke mindst barnet at tage hensyn til. Vibeke Manniche er slet ikke i tvivl om, at det kan give barnet nogle reelle bekymringer at have gamle forældre, ligesom relationen barnet og den voksne i mellem kan blive påvirket:

"Barnet skal ikke være ret gammelt, før det selv regner på regnestykket. Det skaber en angst for at miste og for at stå alene tilbage. Man påfører på den måde barnet en smerte og en reel bekymring," siger Vibeke Manniche.

"De mænd der vælger at få et barn i en meget høj alder er desuden ikke i stand til at udfylde en far-rolle for deres barn. Hvis man har en bedstefar-alder, når man får et barn, så vil man komme til at indtage en bedstefar-rolle i stedet for en far-rolle. Det at få et barn bliver da et virkelig egoistisk projekt," siger hun.

Hvad mener du? Hvornår er man for gammel til at få børn? Og hvor gammel var du selv, da du fik dit første barn? Er der forskel på at være en gammel mor og en gammel far? Afgiv din stemme i boksen og skriv en kommentar på siden her eller på Facebook - følg linket i boksen.

.