Derfor er jamaicanerne verdens hurtigste

De jamaicanske sprintere med superstjernen Usain Bolt i spidsen satte lørdag aften verdensrekord på 4 gange 100 meter-stafetten. Dermed satte hurtigløberne et passende punktum for det OL, hvor der har stået Jamaica på nærmest alt, hvad der var at vinde på sprintdistancerne. Men hvorfor er det lige, de jamaicanere er så hurtige?

Et af buddene går på, at de spiser masser af søde kartofler, som dyrkes i stor stil på Jamaica. Den forklaring køber idrætspsykolog Carsten Hvid Larsen dog ikke umiddelbart. Han tvivler således på, at kartoflerne kan fylde løberne med den mængde protein, det kræver at kunne gennemføre de sprintdistancer, der her er tale om.

Derimod hælder Carsten Hvid Larsen mere til forklaringen om, at det skyldes en kombination af genetik, hård træning og sammenhold.

"Der er noget omkring testosteronniveauet, der er højere hos mørke end hos hvide. Jamaicanerne kan derfor have visse genetiske fordele, men deres hurtighed skyldes ikke mindst enorme mængder hård træning - og at de starter som ganske små," siger Hvid Larsen.

Tidlig start og stærkt sammenhold
"De idrætsgrene, der er individuelt betonet som atletik, kræver, at man starter rigtigt tidligt, og at man er specialiseret indenfor en specifik disciplin så som løb, hvis man skal kunne nå at få den mængde kilometer i benene, det kræver for at kunne blive god nok," forklarer Hvid Larsen og tilføjer:

"Fodbold-og håndboldspillere kan godt begynde at satse på deres idræt i teenageårene, men med atletik skal man gerne begynde tidligt for at blive sporet ind. Det er nemlig også vigtigt at være smidig og motorisk velfunderet. Det ser let ud, når de løber, men de skal kunne udføre det i flydende bevægelse, så de begynder meget tidligt," lyder det fra idrætspsykologen, der også mener, at de jamaicanske atleters sammenhold og familiefølelse har en positiv effekt på træningen:

"Selvom der er rivalisering mellem løberne, og de er hinandens tætteste konkurrenter, så arbejder de sammen og vil hinanden det bedste. Der er en familiefølelses mellem dem, som gør, at de deler viden og ikke holder kortene tæt til kroppen. Det virker specielt for dem og det miljø, de har etableret," forklarer Hvid Larsen.

Mød Carsten Hvid Larsen i videoen øverst på siden, hvor han løfter sløret for flere af de jamaicanske sprinteres lynhurtige 'hemmeligheder'.