Sådan ved du om dit barn skal have briller

16x9

Der er flere børn i dag med briller end for bare ti år siden. Det er ikke fordi børn i dag ser dårligere, men fordi forældrene er blevet bedre til at opdage synsproblemerne. Der er dog stadigvæk mange børn der har behov for briller, og hvis de ikke får det, kan det have langvarige konsekvenser for deres syn, siger optiker Peter Hejnfelt.

De første par år af dit barns liv er meget vigtige for udviklingen af synssansen til resten af livet. Alligevel er der mange børn med ukorrigerede synsfejl. Det skyldes, at børnene ikke ved de har synsproblemer, da de ikke har noget at sammenligne med og vænner sig til nedsat syn.

Hvis barnet ikke får korrigeret sit syn kan det føre til mere end blot gener i hverdagen. Dårligt syn kan føre til problemer med at følge med i skolen, for ikke at tale om de jobmuligheder, der bliver uopnåelige.

- Hvis barnet har et ønske om at blive pilot eller jægersoldat kan det ikke lade sig gøre, da det er professioner, der kræver perfekt syn, siger Peter Hejnfelt, uddannet optometrist og indehaver af klartsyn.dk

Skelen og dovent øje kan rettes til

De typiske problemer for børn er skelen og et fænomen kaldet dovent øje. Skelen kan ødelægge dit barns syn, og hvis dit barn skeler, skal det til en øjenlæge. Det kan nemlig være tegn på deciderede øjensygdomme, som skal tilses af en specialist.

Dovent øje opstår når det ene øje ser bedre end det andet, og barnet kompenserer ved kun at bruge det gode øje til at se med. Behandlingen for dovent øje foregår ved at man sætter en klap for det gode øje, så det dårlige øje bliver trænet.

- Øjet er færdigudviklet ved seksårsalderen, så korrigering skal foregå inden da, men hvis man behandler et dovent øje tidligt, så behøver man oftest ikke flere tiltag, siger Peter Hejnfelt

Hvilket tegn skal du holde øje med

Skelen og dovent øje er i de fleste tilfælde nemme at spotte, men det er ikke alle synsproblemer, man kan se. Peter Hejnfelt kommer her med gode råd til hvordan du spotter synsproblemer hos dine børn:

* Hvis barnet gnider sig ofte i øjnene (dette kan dog også skyldes allergi)

* Hvis barnet har svært ved at koncentrere sig

* Hvis barnet har dermed ikke lyst til at læse og lave lektier

* Hvis barnet sidder tæt på fjernsynet eller computerskærmen

* Hvis barnet klager over ondt i hovedet

* Hvis barnet virker klodset, falder ofte og går ind i ting

* Hvis barnet har dårlig koordinationsevne, f.eks. ved boldspil

Der kan sagtens være andre forklaringer bag nogle af disse symptomer, men hvis du har mistanke om, at dit barn har nedsat syn, kunne det være en god ide at få barnet tjekket ved øjenlægen. Du behøver ingen henvisning fra egen læge, og det er ganske gratis.