Guide: Spis sundt som franskmændene

16x9

Efter en sommerferie i Sydfrankrig er vores faste ernæringsekspert Christian Bitz hjemvendt med masser af inspiration til, hvordan vi kan bruge det franske køkken i det danske sommerland.

Fransk mad er berømt verden over - både gastronomisk, men også for at være en del af det sunde Middelhavskøkken. Sunde olier, friske grøntsager og fisk er formenligt en del af forklaringen på at franskmænd har en lavere forekomst fedme og hjertekarsygdomme end andre dele af den vestlige verden.

Men det er også paradoksalt, at hvidt brød, croissanter og store bøffer med sovs også udgør en stor del af franskmændenes 'sunde' kost. Derfor taler man meget om den franske måde at spise på. Her er smag og nydelse i fokus, i stedet for for eksempel tv og avis. De er simpelthen mere opmærksomme på, hvor meget de spiser, hvilket betyder mindre portioner.

Frostvarer
Franskmænd er vilde med frostvarer - primært fordi de har ikke så meget plads i deres lejligheder, de arbejder til sent OG så har de rent faktisk nogle gode produkter. Frostvarer købes selvfølgelig i Pichard, der en slags "frossent supermarked" udelukkende med frostvarer. Kvaliteten er god og det er altså bare nemt at smide en færdigret i mikrobølgeovnen.

I Frankrig har de færdigretter i en sådan kvalitet, at det kan gøres med god samvittighed.

Bonusinfo: frosne grøntsager indeholder mindst lige så mange vitaminer som frosne.

Sundere slik
N.A. er 'slik' baseret på juicekoncentrat. Det indeholder stadig en del (frugt-)sukker, men der er ingen tilsætningsstoffer.

Mindre portioner
Cola, øl og andre nydelsesprodukter kommer simpelthen i mindre portioner. F.eks. en øl på 20 cl eller en sodavand på 15 cl. De mængder er jo faktisk nok til at give fuld tilfredsstillelse. Hele tankegangen om at spise mindre er gennemgående for den franske måde at spise på - hellere lidt men godt. I modsætning til mange danskere, der mere er til discount og skodmad.

Fødevaretorv
Næsten hver morgen GÅR franskmænd ned til det lokale torv, hvor der handles med sæsonens friske råvarer. Det er tomater i flere farver, zucciniblomster og saftige ferskner. Og det er simpelthen så lækkert, at man slet ikke kan holde sig fra det.

Dampede muslinger
En fransk specialitet og en kalorielet sundhedsbomber! Super god kilde til jod, der er vigtigt for dit stofskifte, selen der beskytter mod hjertekarsygdomme og jern, der transporterer ilt ud til musklerne.

Se Bitz' opskrift på blåmuslinger i boksen til højre.

De franske sundhedssyndere:
Flûte og fritter
Vi slutter af med to af de værste sundhedssyndere fra det franske køkken. Franskmænd slæber baguettes hjem som aldrig har set skyggen af fuldkorn - det er hvidt brød blottet for næring. Og som ALTID serveres før måltidet. Pommes frites er en anden klassiker, der serveres til alt fra carpaccio til skalddyr. Og minsandten om ikke de har formået et kombinere disse to sundhedssyndere i en og samme take-away løsning!! Et flute med majonæse og fedtdrypende kylling - toppet med pommes frites. Så bliver det ikke meget mere usundt.