Top 5: Her er de sundeste varer i dit supermarked

16x9

Du ved formentlig godt, at grøntsager, frugter, bær, blade og krydderier er sunde for din krop. Der er imidlertid nogle, der er lidt sundere end de andre.

Læs med her hvor lektor i fødevarevidenskab Michael René guider dig i gennem fem af de sundeste varer, du kan finde i dit supermarked - de fleste er, ikke helt overraskende, at finde i grøntsagsafdelingen, men en enkelt skal du finde på hylderne med te og kaffe.

1. Broccoli
Den grønne buket bidrager med både vitamin A, B, C, D, E, K samt folat, jern, magnesium og kalium. Dertil indeholder broccoli fytokemikalier, der blandt andet mindsker oxidativt stress (kemisk stress som kommer fra mad, drikke, medicin, cigaretter, alkohol osv., red.) hos sunde, unge voksne.

2. Gulerod
Gulerod bidrager med vitamin A, B, C, E og K samt nikkel. Dertil er der knap tre procent kostfibre i en gulerod. Ud over et højt indhold af betakaroten er der desuden en lang række fytokemikalier i den orange vitaminbombe - fytokemikalier har en positiv antioxidant virkning. Et studie har desuden vist, at der er en positiv sammenhæng mellem rodfrugter som gulerødder, rødbeder, majroer, radiser og knoldselleri og en lavere forekomst af diabetes type 2.

3. Rosmarin
Rosmarin indeholder mere rosmarinsyre end andre grønne krydderier som f.eks. timian. Rosmarinsyre fra grønne planter, herunder grønne krydderier, giver en bedre blodcirkulation og styrker blodkar. Rosmarin kan desuden også sænke hastigheden for udvikling af harsk aroma og smag i kød, så brug endelig rosmarin næste gang du tilbereder kød.

4. Hvid og grøn te
Indholdet af antioxidanter er højere i grøn og hvid te end i sort og oolong te. Dertil bidrager te også med både kalium, nikkel, B-vitamin og folat. Indholdet af antioxidanter i den hvide og grønne te er højest, når teen er høstet fra tebuskens knopper og når tebladene er frisk.

5. Rød peberfrugt
Den røde peberfrugt giver et godt bidrag af både A, B og C-vitamin. Så skær den røde vitaminbombe i strimler og tern og læg den i dit barns eller i salatskålen.