Guds bedste børn

Byens børn forsvandt fra den ene dag til den anden - sådan fandt TV 2 Faderhusets børn

Officielt er den radikale frikirke nedlagt, men TV 2 kan nu afdække, at en gruppe af de tidligere medlemmers børn opholder sig i et hus i Tjekkiet.

På en grusvej går en gruppe børn. De har praktisk fodtøj og jakker og regntøj i forskellige mønstre og farver på.

Sammen med dem går en voksen mand.

Umiddelbart kunne gruppen ligne en lokal børnehave, der er på skovtur med en pædagog. Men sådan er det ikke.

For børnene er danske, men det er grusstien ikke. Den ligger derimod afsides i en skov i bjergene i det nordlige Tjekkiet.

Det er ikke en tilfældighed, at TV 2 er stødt på en gruppe danske børn mere end 600 kilometer hjemmefra.

For vores journalister er netop taget til Tjekkiet for at lede efter dem – og en del af forklaringen skal findes tilbage i september 2016.

Børnene forsvandt over natten

Før i tiden var det ikke usædvanligt at se cyklende børn på de små veje i Bandholm på Lolland.

Men sådan har det ikke været siden en septembernat i 2016.

Fra den ene dag til den anden forsvandt en stor del af byens børn nemlig som dug for solen.

Alle sammen børn af forældre med tilknytning til den officielt nedlagte frikirke Faderhuset.

Faderhuset

  • En evangelisk frikirke grundlagt af ægteparret Ruth og Knut Evensen i 1990
  • Blev ledet af Knut Evensen, indtil Ruth Kristiansen overtog ledelsen i 1998
  • Købte i 2001 alle aktier i Human A/S, der havde købt Ungdomshuset på Jagtvej 69 af Københavns Kommune. Det gjorde menigheden landskendt og endte med en årelang retssag
  • Fik i marts 2007 politiet til at rydde ungdomshuset og rev det få dage senere ned. Grunden sælges i 2010.
  • Købte Bandholm Hotel i 2008, hvor de også modtog 44 underretninger på børnene
  • Nedlagde sig selv i 2013, efter Ruth Kristiansen ikke blev valgt til Lollands kommunalbestyrelse

Byens beboere fortæller, at de forsvundne børn siden dengang kun sporadisk har opholdt sig i den lille by med knap 600 indbyggere. Primært omkring de kristne højtider og i sommerferien.

Resten af tiden er de ifølge naboerne væk – på trods af at en del af deres forældre arbejder på Bandholm Hotel, som den nedlagte menighed har ejet siden 2008.

Hvor er børnene henne?

Både Børns Vilkår, byens borgere og tidligere medlemmer af den radikaliserede frikirke er bekymrede for børnene.

En af dem er Camilla Johnson, der er tidligere medlem af Faderhuset, og som engang var en af lederens nærmeste. Siden hun forlod frikirken, har hun kæmpet for at fortælle sin version af forholdene i den ellers lukkede kirke – ligesom hun har oprettet en forening, der hjælper andre afhoppere.

Hun er især bekymret for børnenes ve og vel i familierne omkring Bandholm Hotel.

- Børnene har den virkelighed, at de er forfulgte kristne. Faderhuset trænede menigheden til at flygte, hvis de følte sig truede. Man blev trænet til at gå under jorden – også børnene, fortæller hun.

Hvis der er nogle af de her børn, der ikke trives, er der ikke nogen til at opdage dem

Bente Boserup, rådgivningschef, Børns Vilkår

Også Bente Boserup, der er rådgivningschef i Børns Vilkår, er bekymret over, at en stor gruppe børn kan forsvinde fra den ene dag til den anden.

- Der er nogle børn, som vi slet ikke ved, hvor er, og som kommunen så heller ikke har nogen som helst fornemmelse for, hvad der sker med, siger hun.

Spørgsmålene er så, hvor børnene blev af den septembernat. Hvem der tager sig af dem, når de ikke er i Bandholm hos deres forældre. Og hvorfor de overhovedet forsvandt.

Det er nogle af de spørgsmål, TV 2 stiller i andet afsnit af dokumentarserien ’Guds bedste børn’, der giver et indblik i de radikale kristne miljøer i Danmark.

Og jagten på svaret fører os på sporet af Faderhusets forsvundne børn.

- Alle forældre blev uegnede på en dag

Det var ikke hvilken som helst nat, Bandholms børn forsvandt.

En nabo så en række familier stå klar med pakkede kufferter på fortovet natten mellem 14. og 15. september 2016. Og dagen efter oplevede flere beboere, at der var langt færre børn i byen end normalt.

Dagen forinden havde avisen MetroXpress udgivet en artikel, hvor en ung pige fortalte, at hun var blevet udsat for en dæmonuddrivelse på Bandholm Hotel.

Uddrivelsen var foregået i 2014, selvom kirken officielt lukkede året forinden.

I samme artikel fortalte en embedsmand fra Lolland Kommune, at der blev ført ”kraftigt tilsyn” med børnene af de tidligere Faderhuset-medlemmer, ligesom han opfordrede lokale til at tippe kommunen, hvis de vidste noget om børnene.

Kalder det en hetz

Ruth Evensen, som i dag har skiftet navn til Kristiansen, var leder af Faderhuset frem til den officielle nedlæggelse. I et interview, der blev optaget til dokumentarserien i sommer, fortalte hun, at det blandt andet var presset fra kommunen, der fik hendes tidligere medlemmer til at rejse ud af landet.

- Hvis mine børn blev truet på en eller anden måde, ville jeg også tage mine forholdsregler, sagde hun dengang.

Ruth Kristiansen, der indtil 2013 var leder af Faderhuset, kan godt forstå, at nogle af de tidligere medlemmer flytter med deres børn ud af landet. Video: Karen Munk Ebbesen

Da TV 2s udsendte påpegede, at myndighederne ikke ville fjerne børnene uden grund, understregede hun, at hun mente, at hendes tidligere menighed var udsat for en hetz. 

Tilbage i 2008 sendte Bente Boserup og Børns Vilkår underretninger på 44 af Faderhusets børn til myndighederne, efter en række tidligere medlemmer fortalte i pressen, at kirkens børn blev udsat for vold, ydmygelser og dæmonuddrivelser.

Det førte til undersøgelser af en stor del af familierne i Faderhuset, men hverken politiet eller kommunen kunne dokumentere, at der var hold i anklagerne.

Nogle af Faderhusets tidligere medlemmer frygtede, at det samme ville ske i 2016.

- Har du ikke fattet, hvad Faderhuset var udsat for? Har du ikke fattet, at alle forældre blev uegnede på en dag? sagde Ruth Kristiansen til TV 2 i sommer.

Et antal familier er flyttet

I dag ønsker Ruth Kristiansen ikke at tale med TV 2 om ’Guds bedste børn’ og de anklager, der bliver rettet mod hendes tidligere menighed.

På hendes Youtube-kanal, Ruth TV, fortæller et forældrepar dog, at de var nogle af dem, der rejste fra Danmark, da artiklen i MetroXpress kom ud, og at det ikke var en tilfældighed, at det lige var den dag, de begyndte at pakke kufferterne. 

En familie med tilknytning til den nedlagte menighed Faderhuset flyttede til udlandet den dag, artiklen i MetroXpress udkom. Video: Karen Munk Ebbesen

De fortæller, at moren i første omgang flyttede med, og at faren efterfølgende afviklede sit job og fulgte med resten af familien. 

I sommer fortalte Ruth Kristiansen, at det også var tilfældet for andre familier, men at hun ikke ville fortælle hvor mange.

Hvis byens børn blot var flyttet til udlandet med deres forældre, ville der som udgangspunkt ikke været noget problematisk i det.

TV 2 kan ikke dokumentere, at det ikke er det, der er tilfældet, men i flere tilfælde har vores journalister konstateret, at flere af de forsvundne børns forældre stadig arbejder på Bandholm Hotel – også i de perioder, hvor børnene ikke er i byen.

Børn adskilt fra forældre

For at finde frem til de forsvundne børn søgte TV 2 i foråret 2018 aktindsigt hos Folkeregistret. 

Aktindsigten viste, at halvdelen af familierne omkring Bandholm Hotel havde adresse i udlandet på det tidspunkt. Blandt andet boede i alt 13 børn officielt forskellige steder i Frankrig, Østrig og Tjekkiet.

Nogle af børnene boede ifølge papirerne i andre lande end deres forældre. Blandt andet boede en tiårig pige i Frankrig, mens hendes mor boede i Tjekkiet, og faren og hendes søskende i Danmark.

Ét sted blev dog ved med at dukke op i papirerne: en adresse i det nordlige Tjekkiet.

Ifølge Folkeregistret skulle 13 af personerne fra Bandholm bo på denne ejendom, og derfor pakkede TV 2 et kamera og kørte afsted mod Tjekkiet i april sidste år.

Det var dog ikke et kollektiv, der mødte TV 2s udsendte i det nordlige Tjekkiet. I stedet viste den oplyste adresse sig at være et nedlagt hotel, som var helt forladt.

En nabo kunne fortælle, at hotellet havde stået tomt i årevis. De 13 personer, der angiveligt skulle opholde sig her, havde altså aldrig boet der.

Det skulle dog vise sig, at TV 2s udsendte var tættere på børnene, end de troede.  

Ejendomsregister afslørede dem

TV 2s journalister kørte ikke hjem fra Tjekkiet med uforrettet sag.

For i det tjekkiske ejendomsregister var der bid. Noget tydede på, at de forsvundne børn måske alligevel opholdt sig i landet.

Bare en times kørsel fra den oplyste adresse ligger et andet nedlagt hotel – med Ruth Kristiansens søn Josephs navn på skødet.

Ifølge aktindsigten skulle der ikke bo nogen på denne ejendom, men journalisterne besluttede alligevel at køre forbi for at tjekke.

Ejendommen ligger i et skovrigt bjergområde, og allerede da vores udsendte nærmede sig adressen, stødte de på en gruppe børn, der var ude at gå tur med en mand.

Fra bilen var det ikke til at vurdere, om det var børnene fra Bandholm, og for ikke at vække opmærksomhed kørte journalisterne videre og besluttede sig for at komme tilbage næste dag.

12 børn og 3 voksne

Da TV 2s journalist og kameramand næste dag lå i skjul i skoven nær huset, så de igen en gruppe børn.

Flere af dem var de samme, som de havde set på grusvejen dagen før, men denne gang var der ingen tvivl.

Børnene snakkede dansk.

Børnene går blandt andet på række, og der er ikke nogle af dem, der løber og leger. Det vækker bekymring. Video: Karen Munk Ebbesen

Og da der på grunden holdt en bil, der normalt holder til på Bandholm Hotel, var der heller ingen tvivl om, at der var personer omkring Bandholm Hotel og det tidligere Faderhuset på adressen.

TV 2 lagde vejen forbi det nedlagte hotel to gange i løbet af april og maj, og i alt blev der observeret 12 forskellige børn og tre voksne på adressen.

Tilbage i Danmark viste journalisterne optagelserne til Camilla Johnson, som kendte en del af børnene fra sin tid i den radikale frikirke. Sammen med hende lykkedes det at identificere 8 af de 12 børn.

Alle otte er børn fra familier med tilknytning til det tidligere Faderhuset.

Hvad der bekymrer hende mest, er dog en af de voksne, der passer på børnene. Det er ifølge hende Faderhusets tidligere ”militærleder”, der blandt andet stod for at arrangere børnelejre og lære kirkens børn, hvordan man skulle lyve i eksempelvis afhøringssituationer.

- Det er så skræmmende. Hun var Ruths højre hånd, da jeg var derinde, fortæller Camilla Johnson.

Kan ikke spørge om hjælp

Camilla Johnson er ikke den eneste, der er bekymret for børnene, der opholder sig i den tjekkiske skov.

Bente Boserup fra Børns Vilkår, som stod bag underretningerne i 2008, råber også vagt i gevær.

Hun undrer sig over børnenes adfærd, som virker meget ”kodet”. Der er ikke nogen af børnene på optagelserne, der spæner rundt og leger i skoven.

- Det kunne være et tegn på, at de er bange for, hvad der sker, hvis de træder ved siden af, siger hun.

Samtidig bekymrer det Bente Boserup, at børnene lever isoleret i skoven i Tjekkiet.

- Hvis der er nogle af de her børn, der ikke trives, er der ikke nogen til at opdage dem. Selv hvis de løber væk, vil de ikke kunne bede om hjælp, for de taler ikke sproget, siger hun.

Yderligere otte børn flyttede til udlandet

TV 2s optagelser af de 12 børn fik i juni Bente Boserup og Børns Vilkår til at underrette Ankestyrelsen om, at man var bekymret for børnene i den nedlagte menighed.

Det fik Lolland Kommune til at gå ind i sagen. De orienterede blandt andet de tilbageblevne familier om, at de ville komme på besøg.

Endnu en gang fik presset udefra de tidligere Faderhuset-medlemmer til at reagere hurtigt, viser Folkeregistret.  

Seks dage senere begyndte de første familier at flytte deres børn ud af landet. I dag har yderligere otte børn af tidligere Faderhuset-medlemmer adresse uden for landets grænser. Om de bor på de opgivne adresser, ved vi ikke.

Ruth Kristiansen reagerede også på henvendelsen fra Lolland Kommune. I august tog hun og hendes mand til Tjekkiet for at se til hendes søns ejendom.

Det er i hvert fald det, hun fortæller i den Facebook-video, hun efterfølgende lagde op, hvor hun også reagerer på, at TV 2 har ligget i skjul og optaget i nærheden af ejendommen.

- Jeg synes, det er vildt useriøst og provokerende, at der ligger nogle mennesker hernede som sådan nogle vindueskiggere og børnelokkere, siger hun i videoen, hvor hun også fortæller, at det er fire-fem familier, der bor i og er ved at istandsætte det nedlagte hotel.

Det stemmer bare ikke helt overens med, at forældrene til en række af de børn, TV 2 har observeret i huset, stadig arbejder og har deres gang i Bandholm.

Ligeledes er de otte børn, TV 2 har kunnet identificere, fra mere end fire-fem familier.

I dag ved vi ikke med sikkerhed, hvor Bandholms forsvundne børn befinder sig, men TV 2 har løbende observeret danske børn på adressen i Tjekkiet – senest i sidste uge.

Se, hvordan børnene i de radikale kristne miljøer har det i andet afsnit af ’Guds bedste børn’, der kan ses onsdag aften klokken 21.05 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.