Havfruer på dybt vand

Fem kvinder havde ikke været på stranden i årevis – i dag svømmer den ene hver morgen

Både badetøj, brusere og dybt vand var en udfordring for deltagerne i ’Havfruer på dybt vand’. Læs her, hvor langt de har rykket sig siden programmet.

- Hvor er du sej!

En ung kvinde kommer hen foran den brusebås, Sille Rehmeier Carlsen står i.

Kvinden er iført en Speedo-badedragt og er langt mere påklædt end Sille, der står nøgen i badet og er ved at skylle shampooen ud af håret.

Samtalen fortsætter. Den fremmede kvinde fortæller, at hun har lagt mærke til, at Sille kommer jævnligt i svømmehallen – endnu engang med en besked om, at det er sejt.

De rosende ord får Silles smil til at brede sig over hendes ansigt. Det ser ikke ud til at røre hende det mindste, at hun står og har en samtale helt uden tøj på.

I dag kan Sille Rehmeier Carlsen glæde sig til en tur i svømmehallen.

For mange ville denne situation ikke være videre bemærkelsesværdig. Men det er den for 22-årige Sille.

Indtil for et halvt år siden var en tur i svømmehallen utænkeligt for hende – primært på grund af omklædningsrummet.

Slut med at gemme sig

Grunden til, at den fremmede kvinde genkender Sille Rehmeier Carlsen, er, at hun de seneste fem uger har kunnet ses i programmet ’Havfruer på dybt vand’.

Sammen med de fire andre deltagere har hun kæmpet om at overvinde sin vandskræk, og ligesom de andre fire ender hun med at svømme de målsatte 200 meter i sidste program.

For Sille Rehmeier Carlsen var det dog ikke selve svømningen, der gjorde, at hun i årevis havde holdt sig fra at svømme. Det var derimod badetøjet og omklædningsrummene.

Sådan havde det været, siden hun kom i puberteten.

- Jeg udviklede mig tidligt og fik bryster og former, mens resten af klassen stadig var slanke. Siden dengang har jeg følt, at min krop så anderledes ud, fortæller hun.

Sille har et forskruet selvbillede, og når hun ser sig selv i spejlet, synes hun, at hun ser tyk ud. Det hjælper hende at se sig selv på et billede, og derfor har hun efter programmet blandt andet fået taget dette billede.

Det føler hun sådan set stadigvæk nu fire måneder efter optagelserne. Men i stedet for at gå og gemme sig har hun besluttet sig for at gøre noget ved det.

- Jeg er stadig ikke tilfreds med min krop, men jeg er blevet bevidst om, at jeg selv kan gøre noget for blive mere tilfreds med mig selv. Derfor er jeg begyndt at tænke over min mad og motionere mere.

Glæder sig til svømmehallen

Træningen undervejs i programmet og hendes mål om at tabe sig har ført til, at Sille Rehmeier Carlsen nu svømmer stort set hver dag, inden hun tager på arbejde.

- Hvis nogen for et år siden havde fortalt mig det, ville jeg have grinet, siger hun.

Det er ikke desto mindre virkeligheden i dag.

Sille kan bedst lide at være i svømmehallen tidligt om morgenen, hvor der er ro.

Omkring klokken 6.30 ankommer hun i svømmehallen, og hun går ikke op af bassinet, før hun har svømmet otte baner og gentaget bedriften med at svømme 200 meter.

I den ene ende kan hun ikke bunde, men det betyder ingenting, for hun kan sagtens svømme. Både crawl og brystsvømning. En enkelt gang har hun endda overvundet sin højdeskræk og er hoppet fra tremetervippen.

For Sille er svømmehallen ikke længere noget, hun frygter. Tværtimod.

- Nu glæder jeg mig helt til at skulle derned, fortæller hun.

Ingen problemer i omklædningsrummet

Da Sille efter svømningen kommer ind i omklædningsrummet, går hun målrettet mod bruserne. 

Når hun har tid, sætter Sille sig gerne ind i saunaen efter svømmeturen. Derinde har hun ikke et problem med at være nøgen - hun tænker faktisk slet ikke over det.

Mellem hver bruser er der en skillevæg, og mellem dem hænger et forhæng. Mens Sille for et halvt år siden ville have trukket forhænget for, lader hun det i dag hænge i siden, da hun stiller sig ind under bruseren.

Det rører hende ikke længere, at andre kan se hendes krop.

Det virker heller ikke til, at det går hende på, da en fremmed kvinde kommer hen til hende, mens hun står nøgen under bruseren.

I stedet bliver hun glad over at få at vide, at det er sejt, at hun har turdet overkomme sin vandskræk i ’Havfruer på dybt vand’.

- Det giver mig lyst til at blive ved, siger hun.

Læs herunder, hvordan det er gået de andre fire havfruer siden optagelserne.

Rikke har droppet vådservietterne

Rikke Skifter Karlsen

Inden programmet kunne 44-årige Rikke Skifter Karlsen mærke sin vandskræk hver eneste dag. Hun var så bange for at få vand i ansigtet, at hun ikke kunne holde ud at have hovedet under en bruser og i stedet måtte vaske sig i ansigtet med vådservietter.

Sådan er det ikke længere, og i dag kan hun uden problemer stå under en ophængt bruser som alle andre.

Rikke med hendes to børn, treårige Mads-Emil og Mikkeline på 4 år.

Derhjemme har hun stadig en håndbruser, men når hun er andre steder, kan hun godt stå og vende hovedet op mod det plaskende vand.

- Jeg synes ikke længere, at det er grimt. Men om det er rart? Det ved jeg såmænd ikke. Jeg får lidt meget vand i næsen, men jeg synes ikke, at det er ubehageligt eller noget, siger hun og fortæller, at hun tager i svømmehallen et par gange om måneden for at svømme baner.

- Underligt nok savner jeg det faktisk lidt, når jeg ikke kommer afsted.

Rikkes børn og eksmand kan også mærke, at hun har flyttet sig. I januar var de i svømmehallen sammen, og da treårige Mads-Emil hældte en spand vand lige i hovedet på Rikke, smilede hun bare til ham, tørrede vandet af og fortsatte så den samtale, hun var i gang med. Inden optagelserne ville hun være sprunget op og insisteret på, at de skulle hjem.

Carina har sagt sit job op og drømmer om at svømme med delfiner

For Carina Toft Mortensen er det nu realistisk at få opfyldt drømmen om at svømme med delfiner.

For 35-årige Carina Toft Mortensen var det en lige så stor overvindelse at skulle trække i badedragten, som det var at skulle hoppe i baljen. For hende handlede vandskrækken i høj grad om hendes selvværd, og i takt med at hun lærte at svømme, voksede hendes tro på sig selv.

- Før tænkte jeg meget over, hvad jeg gjorde, og hvad jeg sagde. Nu gør jeg i stedet, hvad jeg føler, er rigtigt for mig, og så kan folk sgu synes, hvad de vil, fortæller hun.

Den nyvundne selvtillid har givet Carina mod til at sige sit job i en genbrugsforretning op. I stedet har hun nu planer om at tage en kontoruddannelse, så hun kan få et job med mere tid til familien.

Indtil videre har Carina ikke været meget i vandet siden optagelserne. Det skyldes, at hun først har fået en tatovering og dernæst har gennemgået en maveskindsoperation. Her fik hun fjernet 20 centimeter overskydende hud, der ikke havde trukket sig sammen efter hendes tre graviditeter.

Hun synes dog stadig ikke, at det er behageligt at vise sig i badetøj.

– Men jeg prøver at være at godt forbillede for mine børn. Jeg er blevet mere ligeglad og står ikke og gemmer mig under håndklædet mere. Det er vigtigt, at mine børn lærer, at de er, som de er. Selvom det er dobbeltmoralsk, når jeg sidder her og har fået en operation.

Undervejs i programmerne øvede Carina sig i at blive mere tilpas i sin badedragt. Det gjorde hun blandt andet ved at have den på under dagligdagssituationer derhjemme.

I vandet har Carina Toft Mortensen det stadig bedst, når hun har sin snorkel. Faktisk er hun blevet så glad for den, at hun har fået mod på at prøve at dykke – men det kræver, at hun først lærer at hoppe i vandet fra en båd.

Noget, hendes store drøm også kræver.

- Jeg har en drøm om at komme ud at svømme med delfiner, men det kræver noget dybt vand. Jeg er nået langt, men der er langt endnu, siger hun og fortæller, at hun håber at få opfyldt drømmen, når familien skal til Azorerne til maj. 

Fanny svømmer en gang om ugen

Fanny Regitse Thorngaard har generelt fået det bedre med sin krop.

Siden kameraerne slukkede, har 50-årige Fanny Regitse Thorngaard været i svømmehallen en gang om ugen.

Hun har stadig ikke lært at ligge vandret i vandet, så det er primært det, hun øver sig på, når hun er afsted.

- Det er stadig bittesmå babysteps, men jeg er sikker på, at det nok skal lykkes på et tidspunkt, fortæller hun.

Før i tiden havde Fanny det svært med at skulle vise sig offentligt i badetøj, men hendes ugentlige ture i svømmehallen har også hjulpet på det aspekt.

- Derinde oplever jeg jo mennesker i alle mulige størrelser. Derfor har jeg fået det mere okay og hviler rimeligt meget i det nu.

Den følelse har givet hende mod på at tage på stranden i badetøj til sommer.

- Det er jeg fuldstændigt besluttet på. Det bliver første gang i ti år, og det vil jeg ikke undvære mere, siger hun.

Annika kan nu slappe af i Lalandia

Annika Toft Thomsen bor helt ned til vandet - og til sommer er det slut med kun at kigge på det.

35-årige Annika Toft Thomsen har fået det meget bedre med vand, end hun havde inden programmet, hvor hun helst blev hjemme, når hendes mand og to sønner var på stranden.

- Min mentalitet omkring vandet har ændret sig. Vi er blevet buddies (venner, red). Det er, som om vandet og jeg har lært at acceptere hinanden. Nu kan jeg være rolig i vand, fortæller hun.

Den ro har betydet, at Annika både har været ude på paddleboard og været i Lalandia efter optagelserne.

- Vi var i badeland to gange om dagen. Det var herrehyggeligt, og jeg nød det. Sådan har det ikke været før. Sidst jeg var der, fik jeg nærmest et angstanfald i børnebassinet, siger Annika, der endda tog et par vandrutsjebaner.

Annika og hendes mand på paddleboard.

I det hele taget er Annika blevet mere afslappet omkring vand, og hun glæder sig til at kunne være med, når familien til sommer skal på stranden.

Hun føler dog stadig ikke, at hun kan svømme, og derfor går hun ikke længere ud, end hun kan bunde.

Annika Toft Thomsen er stadig ikke helt tryg ved at skulle sejle, men når hun og manden næste år har kobberbryllup, overvejer de en tur til Vietnam, der indebærer en tredages bådtur. Hun har endnu ikke helt affundet sig med tanken om at skulle sejle og ikke mindst sove ombord på en båd, men hun er klar til at tage udfordringen op.

Annikas mand drømmer om, at familien skal på en jordomsejling, men det er dog stadig for stor en udfordring for hende.

- Jeg skal lige til Lalandia et par gange først, griner hun. 

Se eller gense alle afsnit af 'Havfruer på dybt vand' på TV 2 PLAY