Guide: SĂĄdan laver du din egen snaps

Det behøver ikke være en langtrukken proces at lave sin egen snaps. Vi guider dig her gennem tre lækre og hurtige snaps, du kan lave inden jul

Det behøver ikke være en langtrukken proces at lave sin egen snaps. Kok og restauratør Adam Aamann guider dig her gennem tre lækre og hurtige snaps, du kan lave inden jul.

Når man tænker hjemmelavet snaps, tænker man normalt på noget, der skal stå og trække i hele og halve år før det må drikkes. Men sådan er det ikke nødvendigvis.

Du kan nemlig sagtens lave en snaps nu, der er drikkeklar inden jul. Faktisk kan du lave din egen kryddersnaps, der er drikkeklar allerede om en uge.

Kok og restauratør Adam Aamann fra "Aamanns Etablissement" viser, hvordan man kan lave sin helt egen julesnaps, peberodssnaps og rugbrødsnaps:

Snaps pĂĄ julens krydderier
Julesnapsen skal smage af jul og må derfor indeholde alle de dejlige varme krydderier, nødder og citrusfrugter, som de fleste af os elsker ved julen.

Ingredienser:
- 75 g valnødder
- Skallen af 2 økologiske appelsiner
- 1 kanelstang a 5 cm, gerne Ceylonkanel
- 1 stjerne anis
- 5 kardemommekapsler
- 3 hele nelliker
- ½ dl lyse rosiner
- 70 cl Brøndums Snaps Klar

FremgangsmĂĄde:
Kom valnødderne i et ildfast fad, sæt det i ovnen i 12 minutter og afkøl dem derefter.

Kom alle ingredienser i en flaske og hæld snapsen over.

Lad snapsen trække min 1 uge og gerne op til 4 uger, filtrer den 2-3 gange gennem et opvredet klæde/viskestykke, til den er klar. Lad snapsen stå et par dage, inden den nydes. Julesnapsen vinder gevaldigt ved lagring og bliver kun bedre med årene.

Anvendelse:
Snapsen er perfekt at nyde til julens bagværk og er fremragende i gløgg. Da den er sød og har en dominerende krydring, er det ikke alt på julefrokostbordet, den vil harmonere med, dog kan jeg bestemt anbefale den til fx stegt sild.

Snaps med peberrod, æble og citron
Snapsen er velegnet til retter, hvor der enten indgår peberrod i forvejen, eller hvor man i stedet for at tilsætte peberrod til retten udnytter den kraftige peberrodssmag i snapsen.

Ingredienser:
- 6 cm peberrod
- 3 økologiske citroner
- 2 æbler
- 70 cl Brøndums Snaps Klar

FremgangsmĂĄde:
Skræl peberroden og skær den i tynde skiver med en tyndskræller eller en skarp kniv.

Skræl citronerne med en tyndskræller, uden at den hvide membran kommer med.

Skær æblet i halve skiver.

Kom peberrod, æble og citronskræl i en flaske og hæld snapsen over.

Stil flasken mørkt og køligt i 6-7 dage og filtrer derefter snapsen.

Hvis den opbevares køligt, kan den holde sig i op til 6 måneder, herefter vil peberrodssmagen aftage. Husk, at jo længere den trækker med peberroden, des kraftigere og stærkere bliver peberrodssmagen, og det får alkoholen til at virke langt stærkere. Fortynd evt. med mere snaps.

Anvendelse:
Det er oplagt at servere den til klassikere som oksebryst med peberrodsskum, tatar og koldrøget laks.

Snaps med ristet rugbrød
Rugbrødssnapsen bliver allerbedst med et maltet rugbrød, da det er med til at give snapsen et præg af øl i smagen.

Rugbrødet skal være bagt på naturlig surdej for at få den rigtige smag i snapsen.

Ingredienser:
- 300 g maltrugbrød uden skorpe
- 70 cl Brøndums Snaps Klar

FremgangsmĂĄde:
Skær rugbrødet i 0,5 cm tykke skiver, bred dem ud på en ovnplade og rist dem i ovnen ved 150 grader i 20 minutter.

Køl skiverne af og kom dem i en beholder eller flaske og hæld snapsen over.

Lad snapsen trække et koldt og mørk sted 5-6 dage, sigt herefter snapsen gennem at klæde.