Bag om Jul i Valhal

16x9

Hvorfor lave en julekalender om nordisk mytologi? Find ud af det her!

'Jul i Valhal' blev skabt efter en ide af Lene Kaaberbøl, Merlin P. Mann og Mette Finderup og blev første gang vist i december 2005 på TV 2.

I 'Jul i Valhal' møder vi 12-årige Sofie, der sammen med sin mor flytter ud til sin mormor i skovløberhuset, hvor de skal bo, indtil de efter jul skal flytte til Singapore. Sofie er ikke glad for udsigten til at skulle forlade sine venner hjemme i Danmark, og hendes humør bliver ikke bedre, da hun opdager, at mormor har lejet førstesalen ud til skovløberen Asbjørn og hans to børn, Jonas på 14 år og lillesøster Emma.

Sofie og Jonas får dog hurtigt store hemmeligheder sammen, for i en gammel stendysse i skoven sidder guden Loke lænket. Her har han siddet i tusindvis af år, og da de to børn kommer til at slippe ham fri, starter de helt uvidende nedtællingen til Ragnarok - det endelige slag mellem guder og jætter, der for altid vil lægge Midgård og Asgård øde.

Da det med stor rædsel går op for Sofie og Jonas, hvad de er kommet til at gøre, beslutter de sig for at finde Loke igen. Jagten bringer dem på et spændende og underholdende eventyr i den Nordiske Mytologi.

'Jul i Valhal' er produceret af Cosmo Film, instrueret af Martin Schmidt og skrevet af Stefan Jaworski, Ida Maria Ryden, Ina Bruhn og Flemming Klem.

Tankerne bag julekalenderen
For nogle virker det mĂĄske bizart at lave en julekalender, der tager sit udgangspunkt i den Nordiske Mytologi - nĂĄr nu julen netop handler om Kristendommen. Men faktisk bunder mange af de skikke og traditioner, vi har i dag, helt tilbage fra myterne om den Nordiske Mytologi.

Herunder kan du læse nogle af de tanker, der lå bag hos TV 2, da man valgte at lave 'Jul i Valhal'.

Indsigt i historien giver indsigt i nuet
Vi er blevet kaldt den historieløse generation. Med en julekalender om de nordiske guder vil vi gerne være med til at genfortælle og vække nysgerrighed omkring vores oprindelige religion. Dels fordi den Nordiske Mytologi basalt set indeholder nogle enormt gode og underholdende historier. Dels fordi vi tror, det er vigtigt at vide, hvor vi kommer fra for at kunne forstå, hvem vi er.

Lyset som tema
I Norden lever vi med årstiderne. Vi lever med lysets forsvinden og genkomst. Og denne rejse - fra lyset gennem mørket og tilbage til lyset - er en central del af den nordiske identitet. Den påvirker vores sind og væsen, og derfor synes vi, det er oplagt at lave en julekalender, der har lyset som centralt tema. Vores julekalender handler om lysets forsvinden, og om, hvad der ville ske, hvis det aldrig kom tilbage.

Sammenfald mellem kristendom og Nordisk Mytologi
Der er mange sammenfald mellem den kristne og den nordiske religion. Én af de mange betydninger af "Odin" er faktisk "Konge af julen". Ragnarok har symbolske ligheder med den kristne dommedag. Den kristne jul ligger samtidig med den nordiske solhvervsfest, der også blev kaldt for 'jól', og hvor man blandt andet fejrede Odin.

På mange måder kan Odins søn Balder også opfattes som en Kristusfigur. Han er lysets, godhedens og kærlighedens gud, der dør og genopstår for at regere den nye verden efter Ragnarok. Han står for lysets komme - ligesom Kristus gør det i juleevangeliet.

En øget interesse for fantasy
Succesen med "Ringenes Herre" har skabt en eksplosiv interesse for Fantasy-fortællinger. Vi synes, det er oplagt at lave en julekalender om de originale fortællinger, der har inspireret og farvet Tolkiens univers. Så meget af "Ringenes Herre" er nemlig hentet direkte fra de nordiske myter. Fra Gandalfs tydeligt Odin-inspirerede udseende, over troldmandens ørne, der er variationer over Odins ravne Hugin og Munin, og til det endelige slag i "Kongen vender tilbage", der med Aragorn i spidsen for en hær af døde krigere, er hentet direkte fra Ragnarokmyten om skibet Nagelfar, der fragter spøgelseskrigere til slagmarken fra dødsriget Hel.

En moderne sammenbragt familie
'Jul i Valhal' fortæller mange eventyrlige historier fra fremmede fantasiverdener. Men i sin essens handler kalenderen om mødet mellem to menneskebørn, der kommer fra hver deres verden. Og om mødet mellem deres forældre, der skal få henholdsvis et traditionelt og et moderne livssyn til at mødes i deres spirende kærlighedsforhold.

Det er en julekalender om et nyt familiemønster, som stadig flere danske børn vokser op under: Den sammenbragte familie. Vores kalender handler om at bringe to familier sammen til én. Hvor familien normalt er en tilstand i danske julekalendere, så er den i vores julekalender målet.

Fortolkning - IKKE gengivelse
Den Nordiske Mytologi er stor og kompleks. Vi har udeladt nogle figurer og smeltet andre sammen. Alt sammen for at fortælle den bedst mulige julekalender. Hovedtrækkene er naturligvis bibeholdt, men det er ikke vores ambition at lave en eksakt genfortælling af de nordiske myter. Vores ambition er at underholde og måske inspirere børn og voksne til selv at dykke videre ned i det farverige univers.

OgsĂĄ plads til traditionel julehygge
Vi fejrer ikke kun jul i Valhal, men i høj grad også hjemme i skovløberhuset - et univers fyldt med hygge og danske juletraditioner. Midt i udforskningen af den nordiske gudeverden, bliver hjemmet en base af genkendelighed, repræsenteret ved mormor Ragnhild, der hver dag sørger for nye juleløjer. Selvom vores to hovedpersoner udforsker et meget eventyrligt univers, er det samtidig vores ambition at lave en meget "julet" julekalender, der hygger om os alle sammen i december.