Knæk Cancer

Var ung lægestuderende og nygift - men kræften indhentede Claudia

Det er ikke mere end et halvt år siden, 29-årige Claudia sagde ja til Alexander, som hun havde mødt på medicinstudiet. I dag er Claudia her ikke mere.

For tre år siden fik Claudia Lilja-Cyron konstateret tarmkræft, der allerede på det tidspunkt havde spredt sig til leveren.

På det tidspunkt var hun 26 år, i gang med at læse medicin og kæreste med Alexander, som hun havde mødt på en skiferie med studiet. Med andre ord var voksenlivet lige begyndt for Claudia.

- Hun var det mest livsglade menneske, man overhovedet kan forestille. Hun var sådan en person, der smittede med sin livsglæde. Det var også det, jeg faldt for - hun strålede bare altid, fortæller Alexander Lilja-Cyron, der i dag er læge på Rigshospitalet.

Jeg kunne sagtens køre hende rundt i en kørestol med en iltmaske resten af livet, hvis det var det, der skulle til.

Alexander Lilja-Cyron

Claudia var slet ikke klar til at dø. Hun troede på fremtiden og på lægevidenskaben - helt til det sidste.

- Vi havde håbet, at vi kunne holde Claudia i live, til der kom et stof, der kunne redde hende, fortæller Alexander Lilja-Cyron.

Efter kræften blev konstateret i 2013 måtte hun igennem adskillige behandlinger med operationer, kemoterapi og immunterapi. Men trods de hårde år var der masser af lyspunkter for Claudia og Alexander. I april i år blev de gift på Kastellet i København.

- Hun dansede hele natten. Der troede vi ikke, hun skulle dø så hurtigt efter. Vi troede, vi havde mange år. Vi er jo begge læger, så vi vidste godt, at sygdommen var alvorlig. Men vores daglige kamp var at tro på det, og at hun var miraklet, der trodsede statistikkerne, fortæller Alexander Lilja-Cyron.

Claudia og Alexander på deres bryllupsdag.

Alt var klar til fremtiden

De troede begge på miraklet og en fremtid - sammen. I december flyttede de ind i deres drømmebolig i Nordhavnen i København. De håbede også på, at de havde mange flere år sammen. De troede også på børn et sted ude i fremtiden. For nogle år siden fik Claudia taget æg ud, og fik dem frosset ned, hvis kemoterapien skulle ødelægge hendes æggestokke.

- Det var et stort lyspunkt for os, for ellers var vi jo kun på hospitalet i triste forbindelser, fortæller Alexander Lilja-Cyron.

Men æggene bliver aldrig taget i brug. Den 27. september mistede Claudia Lilja-Cyron livet i en alder af 29 år. 

KNÆK CANCER

  • I uge 43 sætter Kræftens Bekæmpelse og TV 2 for femte år i træk fokus på kræft, der er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år. 
  • Knæk Cancer samler penge ind til kræftforskning, patientstøtte og forebyggelse af kræft.
  • Du kan følge Knæk Cancer på TV 2, på knækcancer.tv2.dk, Facebook og via aktiviteter i hele landet.
  • Knæk Cancer kulminerer med et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag 29. oktober.

- Jeg havde ikke helt set, at det ville gå så hurtigt, selvom hun til sidst var lille og tynd og havde brug for ilttilskud. Jeg kunne godt se, at det gik ned ad bakke, men følelsesmæssigt var jeg ikke klar til det. Jeg kunne sagtens køre hende rundt i en kørestol med en iltmaske resten af livet, hvis det var det, der skulle til. Det var ikke, fordi vi var naive, men det var et valg om at tro på fremtiden, fortæller Alexander Lilja-Cyron.

Netop derfor var Claudia ikke villig til at give op, da den traditionele behandling med operationer og kemoterapi ikke rakte længere. Claudia var ikke klar til at dø.

Var klar til det tredje forsøgspræparat

Det sidste år, Claudia var i live, prøvede hun derfor eksperimentel kræftbehandling. Det får man først, når kræftsygdommen ikke længere kan holdes i ro ved de accepterede behandlinger.

Den eksperimentelle kræftbehandling består af medicin, der endnu ikke er godkendt. I Claudias tilfælde fik hun immunterapi, hvor man forsøger at aktivere specielle dele af immunsystemet, der så går til angreb på kræftcellerne.

Alexander friede til Claudia under hendes sygdom. Han gjorde det ikke af medlidenhed, men af kærlighed.

- Hun var slet ikke i tvivl om, at det var det, hun skulle. Jeg spurgte hende helt ærligt, om hun gjorde det for min og hendes families skyld eller sin egen. Men hun gjorde det, fordi hun troede på det, fortæller Alexander Lilja-Cyron.

Under det tre år lange sygdomsforløb græd hun nærmest aldrig, selvom hun var syg. Hun havde en glæde, der smittede af på alle omkring sig. Hun var optimist.

Claudia fik to forsøgspræparater. Selv dagen før hun døde, bad hun sin mand og sin far, som også er læge, om at tage til et møde på Rigshospitalet, fordi der lige var et forsøgspræparat mere, hun ville prøve. Det nåede hun dog aldrig at få.

- Det er frustrerende. Vi ved jo, hvor hurtigt det går med lægevidenskaben. Det kan være, at der om ti år er opfundet et stof, der kunne have reddet hende. Vi vidste godt, at hun ikke kunne reddes på nuværende tidspunkt. Men vi havde håbet, vi kunne holde sygdommen nede, til der kom et middel, siger Alexander Lilja-Cyron.

En ildsjæl i Kræftens Bekæmpelse

Claudias tiltro til lægevidenskaben og ønske om at bekæmpe af kræft gjorde også, at hun blev aktiv i Kræftens Bekæmpelse. Hun indsamlede penge, var med i fokusgrupper og hjalp Kræftens Bekæmpelse med at prioritere forskningsmidler fra blandt andet 'Knæk Cancer'-kampagnen.

- Hun følte en trang til at være med til at fordele midlerne, fordi hun havde lægefaglig baggrund og selv var ramt af sygdommen, fortæller Alexander Lilja-Cyron.

Her er Claudia (yderst til højre) ude at samle ind til Kræftens Bekæmpelse sammen med sine forældre og to veninder.

Ved tidligere Knæk Cancer-kampagner har Claudia haft oprettet indsamlinger, hvor folk har doneret helt op til 18.000 kroner. Og helt i Claudias ånd har Alexander Lilja-Cyron og resten af familien derfor oprettet en indsamling i år til minde om Claudia. En indsamling, der har rundet 65.000 kroner.

- Hun ville være så stolt. Der er jo ikke bare kommet store donationer, men donationer fra mange. Det, tror jeg, betyder meget. Jeg tror, hun ville være stolt af at nå ud til så mange mennesker, siger Alexander Lilja-Cyron.

Du kan støtte indsamlingen her.