Knæk Cancer

Anne-Grethe Bjarup Riis' søn fik kræft: Sådan har han det i dag

Anne-Grethe Bjarup Riis søn, Gilbert, fik kræft som otte-årig. Nu fortæller hun, hvordan han og familien har det i dag.

I maj 2015 fik skuespillerinde og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis' 8-årige søn Gilbert konstateret leukæmi. En besked, der lammede hele familien.

Gilbert stod overfor et behandlingsforløb med indlæggelser, kemoterapi og længere tid i kørestol, og allerede dengang fortalte instruktøren åbent, om de mørke tanker og hårde forløb familien nu gennemgik. 

Fakta om leukæmi

  • Leukæmi er en sygdom, der opstår i knoglemarvens bloddannende stamceller. Når man har leukæmi, kan knoglemarven ikke danne blodceller på normal vis. 
  • Symptomerne udvikler sig gradvist og kommer ofte til udtryk hos børn i form af bleghed, træthed, dårlig appetit med vægttab, feberepisoder og hudblødninger. Der kan også forekomme knogle- eller gigtlignende smerter og i sjældne tilfælde meningitislignende symptomer. 
  • Akut leukæmi er den mest almindelige kræftform hos børn, der udgør næsten en tredjedel af alle kræfttilfælde hos børn. Hvert år rammes 40-50 børn i Danmark af sygdommen.

Gilbert har hår på hovedet og er hoppet ud af kørestolen

I dag, cirka halvandet år efter, har behandlingen heldigvis hjulpet, og Gilbert har det meget bedre. Det fortæller Anne-Grethe Bjarup Riis i Go'Morgen Danmark, der i anledning af Knæk Cancer-ugen sætter fokus på kræft. 

- Gilbert har simpelthen fået det så godt. Det er en kæmpe lettelse, at vi er kommet ud af Rigshospitalet, og han er på det, der hedder vedligehold nu, altså kun piller ikke noget intravernøst kemo, fortæller hun.

- Han har hår på hovedet, han er hoppet ud af kørestolen og går i skole selv, så det er jo en hel anden situation, vi står i nu, siger hun og viser en række billeder fra Gilberts forløb (Se billederne i klippet ovenfor).

KNÆK CANCER

  • I uge 43 sætter Kræftens Bekæmpelse og TV 2 for femte år i træk fokus på kræft, der er den hyppigste dødsårsag blandt danskere under 65 år. 
  • Knæk Cancer samler penge ind til kræftforskning, patientstøtte og forebyggelse af kræft.
  • Du kan følge Knæk Cancer på TV 2, på knækcancer.tv2.dk, Facebook og via aktiviteter i hele landet.
  • Knæk Cancer kulminerer med et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag 29. oktober.

Venner og familie holdt sig væk

Dengang Gilbert begyndte i behandling fik han mange fysiske symptomer. Han tabte blandt andet håret, fik hævelser i ansigtet og måtte sidde i kørestol.

Det fik Anne-Grethe Bjarup Riis til at holde ham og sig selv helt indendøre i begyndelsen, fordi hun havde svært ved at konfrontere de mange spørgsmål, hun vidste, hun ville få fra folk. 

Samtidig oplevede hun, at familie og venner trak sig fra dem, af misforstået respekt, fordi de antog at familien helst ville være alene. 

- Det er i bedste mening, fordi man tænker 'Uha lad dem nu lige få ro, lad nu lige den helt tætte familie være der', men de trækker sig også, forklarer hun. 

Man bliver ensom

Familie og venner sagde ofte, at Anne-Grethe Bjarup Riis bare kunne ringe, hvis der var brug for hjælp, men det er ikke så ligetil, når man står i så voldsomt et sygdomsforløb. 

- Jamen det er svært at række ud, man bliver jo ensom af det. Du kan ikke overskue al den praktik der er, når du enten skal være på Rigshospitalet, passe din syge dreng hjemme eller sørge for de andre søskende. Man er helt i knæ, siger hun.